Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Áprilistól egy illetékkel kevesebb

Szeged - Illetéket spórolt meg a Credit Master Kft. az ügyfeleknek azzal, hogy utánajárt: 2010. január 1. óta már nem kell súlyos tízezreket fizetnie annak, aki az úgynevezett visszlízing segítségével próbál olcsó hitelhez jutni.
A visszlízinges ügyletek már nem illetékkötelesek, aki ebben az évben befizette az okmányirodáknál a pénzt, az visszakapja – közölte lapunkkal Lakos László, az elsősorban gépkocsi-hitelezéssel foglalkozó Credit Master Kft. ügyvezető igazgatója.

Az üzletember azért állt a nyilvánosság elé, mert ügyfelei érdekében utánajárt: az országgyűlés tavaly törvényt módosított, aminek köszönhetően a visszlízinges ügyletek után már nem terhelik a vállalkozókat, magánszemélyeket újabb terhekkel. Lakos László szerint a Bajnai-kormány idén január 1-jétől hatályos rendelkezése szinte elveszett abban a jogszabálydömpingben, amelyet az országgyűlés 2009-ben hozott. – Az okmányirodák sem tehetők felelőssé azért, hogy nehezen tudták értelmezni az új helyzetet – mondta az üzletember. – Az egész országban továbbra is beszedték a visszlízing illetékét, nemcsak a szegedi okmányirodában. A szegediekkel kezdtem el levelezni – folytatta a történetet Lakos László –, végig korrekt kapcsolatot ápoltunk. Nem hibáztatom őket.

Az okmányirodák április 1-jéig szedték be az illetéket, amely most majd visszajár: a közeljövőben az összes ügyfél megkapja a feleslegesen kifizetett forintokat a központi okmányiroda utasítása alapján.

Használtautó-kereskedés. Megszűnt a köbcentinként 240 forintos tulajdonszerzési illeték. Fotó: Tésik Attila
Használtautó-kereskedés. Megszűnt a köbcentinként 240 forintos tulajdonszerzési illeték.
Fotó: Tésik Attila

Mi az a visszlízing? Lakos László elmagyarázta: a lízingnél az ember úgy vesz valamit a lízingcégtől, hogy a tulajdonos a lízingcég marad mindaddig, amíg ki nem fizetjük az árát. A visszlízing egy fordított lízingügylet. – Ezt úgy kell elképzelni – magyarázta a vezető –, hogy enyém az autó, de mivel hitelre van szükségem, eladom a lízingcégnek, és amikor visszafizettem a hitelt, a kocsi megint a tulajdonomba kerül. A visszlízinggel gyorsabban lehet kölcsönhöz jutni, mint egy hagyományos vállalkozói hitellel – tette hozzá.

2010. január 1-jéig azonban tulajdonszerzési illetéket kellett fizetnie az ügyfélnek: ingatlan esetében az érték 10 százalékát, gépkocsinál köbcentinként 24 forintot. Ez egy átlagos, 2000 köbcentis autónál 48 ezer forintos költség. Ráadásul nem az ügylet végén, hanem rögtön az elején kérték a pénzt, ami érzékenyen érintette az amúgy is hitelre szoruló embereket. Ennek eltörlésével legalább egy tehertől megszabadították a zömmel vállalkozásból élőket.

Az APEH-hoz kell fordulni

Az adóhatóságtól kell visszaigényelni az első negyedévben befizetett illeték összegét – tájékoztatott Balla Sándor, a szegedi önkormányzat közlekedési osztályának vezetője. A potyára befizetett pénzekkel kapcsolatban elmondta: a 2009-es CXV. számú – egy, a vállalkozások gazdálkodását szabályozó – törvény tartalmazta a visszlízing illetékének eltörlését, amely nem kapott nyilvánosságot. Szegedi egyedi esetek kapcsán, valóban a Credit Master Kft. utánajárásának köszönhetően „ugrott ki" a különben csak 2012. december végéig élő illetékmentesség.

Olvasóink írták

  • 2. cickányzat 2010. április 23. 20:01
    „Vannak itt kérem örömhírek.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. április 23. 11:07
    „(X)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a lízing, mint a hitel

A idén március 1-én életbe lépett fogyasztási hiteleket szabályozó törvény hatására, hónapokon belül olcsóbbá válik a pénzügyi lízing, mint a hitel - mondta Lévai Gábor. Tovább olvasom