Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Aratják a búzát

Szeged - Egy héttel Péter-Pál után már csaknem mindenütt aratják a búzát Csongrád megyében. A mennyiség jobb, mint a tavalyi aszályos évben, a minőséggel gondok vannak.
Porzik a szőregi határ a kübekházi út közelében, itt már hétfőn munkába álltak a kombájnok. Péter-Pálhoz képest tehát csak 2 napot késtek. Kurusa Tamás, a Tisza-Maros Szög Agrár Zrt. termelésirányítója szerint az eddigi termésátlaguk 5,8–6 tonna hektáronként. Ami mennyiségben nagyon jónak számít, főleg ahhoz képest, hogy 2012-ben, az aszályos esztendőben 4,2 tonnát takarítottak be egy hektárról. Az idei csapadékos tavasznak köszönhető bőséges termés azonban rosszabb minőségű, a szakember közepesnek mondta. Egy éve fordítva volt: a gyatrább mennyiség kimagasló minőséggel párosult.

A szőregi határban már hétfő óta zajlik a betakarítás. Fotó: Schmidt Andrea
A szőregi határban már hétfő óta zajlik a betakarítás.
Fotó: Schmidt Andrea

Az árpával végeztek

17 ezer hektáron vetettek őszi árpát a megyében, mára mindenütt végeztek a betakarításával. Az átlagtermés 4,1– 4,2 tonna hektáronként, szemben a tavalyi 3,5 tonnával. Az idei árak alacsonyabbak, az árpa tonnáját 42–44 ezer forintért viszik a felvásárlók.

Két hete, amikor Szeged elúszott, és tarolt a jég a városban, Szőregen egy csepp eső sem esett: az ítéletidő nem ért el a búzatáblákig. Most sem tartanak a hétvégére beharangozott záporoktól. Légvonalban alig 500–1000 méterre, a Tisza túloldalán viszont most is félnek. A gyálai búzatermő hektárokon, amelyeken a Röszkei Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet gazdálkodik, az ominózus hétvégén 70 milliméternyi csapadék hullott. Tanács Imre elnök azt mondta, szerették volna tegnap elkezdeni az aratást, de reggel másképp döntöttek. Vizesnek találták a búzát, sok szem még zöld volt. A vezető szerint ha nem kapnak újabb esőt, vasárnap vagy hétfőn hozzáfognak a betakarításhoz.

Stadler Ferenc, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára úgy tudja, már szinte mindenütt aratnak: például Tömörkényen, Székkutason, Szentesen éppúgy, mint Szeged határában. Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója azt közölte: búzát idén 7000 hektárral nagyobb területen vetettek a megyében, mint tavaly. A 75 ezer hektárról 4,3 tonnás átlagokat várnak. Az értékesítés függ majd a minőségtől, előzetesen 40–55 forint tonnánkénti nettó árban reménykednek.

Olvasóink írták

 • 5. nyomdasz63 2013. július 07. 13:14
  „A felvásárlási ár jelenleg 46000/t-"mérgesi,ruzsai földön".”
 • 4. Dizel 2013. július 07. 11:05
  „Szerintem ami itt terem a magyarföldön az a legjobb minőség. Nem kell a külföldről behozott búza.
  Itt is használhatnának kevesebb vegyszert rá.”
 • 3. mp5 2013. július 07. 07:50
  „" Az értékesítés függ majd a minőségtől, előzetesen 40-55 forint tonnánkénti nettó árban reménykednek."
  Ezek szerint idén igen olcsó a gabona...”
 • 2. Minibusz 2013. július 07. 07:20
  „1. szegedivagyok 2013.07.06. 09:50
  Most jönnek az "erkély kertész" társulat tagjai, akik max a vonatablakból látnak egybefüggő megművelt mezőgazdasági területet.
  A gyengébbek kedvéért mondom.
  Van 1000 meg 1 fajta vetőmag. mindegyik másfajta jó tulajdonsággal bír. Mondjuk az egyik jól tűri a szárazságot, a másik meg jobban szereti a vizet. Ebből válassza ki valaki a tökéletest márciusban, hogy júliusban betakarítva sok legyen meg jó minőségű a termény!
  És akkor ehhez még olyan, előre nem tervezhető dolgok is bejönnek, mint pl az időjárás. Lásd a márciusi havazást.
  Ez meg még azért is érdekes lehet, mert 2-3-4-5 km-en is teljesen más lehet mondjuk a csapadék mennyisége.
  Ha megvan a betakarítás, akkor meg jönnek a kereskedők, és az árakkal "játszanak".”
 • 1. szegedivagyok 2013. július 06. 09:50
  „Tehát akkor az idén a sok termés lesz a baj. Van olyan év, amikor nem kárognak valami miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom lesz az új Malév neve

Piros-fehér-zöld lesz a festése, és Sólyom lesz a neve az új hazai légitársaságnak, amely hamarosan már jegyeket árulna. Tovább olvasom