Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Áremelés után: olcsóbb húsnak kisebb lehet az áfája - ígérik a politikusok

Szeged - A baromfi- és sertéshúsból készült termékek forgalmi adójának csökkentését ígérik a politikusok januártól: 10 százalék körüli lenne az áfa kulcsa. A bejelentésnek mindenki örül. Jelenleg az EU legmagasabb, 27 százalékos áfája terheli a magyar élelmiszerek legtöbbjét, ráadásul pár napja egy százassal felmentek a húsárak.
– Ha csökkentené a kormány a hús 27 százalékos áfáját, biztosan lejjebb vinnénk az árainkat – mondta Víg Ferenc, a Mars téri Víg Hús Baromfibolt tulajdonosa. – Már régóta vártunk erre a hírre, reméljük, januártól bevezetik.

– Amennyiben kisebb lenne az áfa, a vásárlóink olcsóbban vehetnék meg a húsokat – fejtegette lapunk érdeklődésére Hustiák Zsolt, a Coopter-Plus Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Néhány napja mindenki árat emelt a szakmában, részben az e-útdíj, részben az élő sertés felvásárlási árának drágulása miatt.

Megtudtuk: a hentesek hosszú ideig lenyelték a magasabb költségeket, szeptember 1-je óta azonban mindenki rátett egy százast az eddigi árakra. A Víg Húsnál korábban 1500 forintba került 1 kiló csirkemell, most 1600-ba. Az olcsó csirke far-hát kilója 258 forint helyett ma 268 forint. Eddig 1300 forint volt a tisztított sertéscomb a Mars téri nagycsarnokban a Coopter-Plusnál, most 1400 lett, a csont nélküli karaj pedig 1400 helyett 1500. Van honnan lejjebb vinni az árakat. Számításaink szerint a drágább húsok kilóját átlagosan 200 forinttal adhatnák olcsóbban a hentesek, ha 10 százalék körüli lenne az áfa.

A hentesek is örülnének az alacsonyabb áfának. Fotó: Frank Yvette
A hentesek is örülnének az alacsonyabb áfának.
Fotó: Frank Yvette

Mit tudunk a tervezett áfavágásról? A Nemzetgazdasági Minisztériumban készülnek a javaslatok a baromfi- és sertéshús termékek áfájának csökkentésére 2014-től – ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mondta kedden, hétfői vásárhelyi bejelentését megerősítve. Az áfakulcs mértéke szerinte 10 százalék alá is mehet.

3 áfakulcs

Az uniós szabályok szerint csak 3 áfakulcs lehet: egy általános, ami a mai 27 százalékosnak felel meg, és két kedvezményes, amelyekbe az alapvető élelmiszerek tartozhatnak. Utóbbiaknak 5 százaléknál magasabbnak kell lenniük: nálunk 5 és 18 százalékosak a jelenlegiek. A 18 százalékos áfakörbe tartozik például a tej és a kenyér, az 5 százalékosba a gyógyszer, a könyv, az újság.

Az ötlet nem új: a húsipar 2 éve szeretné elérni ugyanezt. Azért, mert virul a feketegazdaság – arányát 40 százalékosra becsülik az ágazatban –, míg az adózó feldolgozóipar veszteséges. Csányi Sándor, a Pick Szeged Zrt.-t is magában foglaló Bonafarm-csoport tulajdonosa a húsipari áfacsökkentés élharcosának számít. Németországban például 7, Ausztriában 10 százalékos a forgalmi adó a hústermékeken.

– A Bonafarm-csoport évek óta szorgalmazza az alapvető élelmiszerek, köztük a húsok, hústermékek áfájának csökkentését 10 százalékra, illetve az alatti mértékre – válaszolta kérdéseinkre Éder Tamás vállalatikapcsolatok- és PR-igazgató. – Ez hozzájárulhat a húspiac „fehéredéséhez", jelentősen segítheti a Pick Szeged Zrt. gazdálkodását. Míg az áfacsaló vállalkozások versenyképessége romlik, kiszorulnak a piacról, a legálisan tevékenykedő, adófizető cégek piaci lehetőségei javulnak, gazdálkodásuk eredményesebb lehet – jelentette ki Éder Tamás.

– Tavaly 3 terméktanács összefogásában született egy előterjesztés, amely kimondta, hogy a magyar élelmiszer-ágazatban létkérdés az áfa mértéke – közölte Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. Szerinte a sertés- és baromfiágazatban a legnagyobb a baj, ezért is került előtérbe a kormányzatnál a csökkentés.

Olvasóink írták

 • 14. agytröszt 2013. szeptember 11. 20:08
  „Eszük ágában sincs csökkenteni az árakat az ÁFA csökkentés után
  , csak ha rákényszerülnek, mert nem vesszük meg annyiért, s akciózniuk kell. A sokat szidott multikban kell vásárolni, mert ugyanazt az árut akár többszáz forinttal is olcsóbban adják esetenként.”
 • 13. istvang58 2013. szeptember 07. 15:12
  „A hentesek nem hülyék!!!!!!!!! Csökken az ÁFA több marad a zsebükbe !!!! Olcsóbb húst a dög téren kell keresni.OK.”
 • 12. nobody13 2013. szeptember 07. 09:17
  „x: nyugaton biztosan. Bocs, én nem keleti csatlakozásban meg párhuzamokban szeretek gondolkodni, pár éve már alig voltunk a nyugattól (a szegényebb nyugattól, de akkor is a nyugattól) lemaradva, most meg süllyedünk vissza a középkorba, illetve orientálódunk kelet felé, amit azért meg lehet nézni... És nem muszáj egy terméknek biónak lennie, csak ne legyen agyontömve E-kkel. Én jól elvagyok a natúr hússal, zöldséggel, viszont már lassan péksütemény a világon nincs, ami normális lenne, mint tele van adalékkal, vagy olyan drága, hogy átlag ember képtelen kifizetni. Én erről beszélek. Az a kefir az olcsó, ami tele van tartósítóval, állományjavítóval, ami tejet sem látott, a normális meg kifizethetetlen. A parizer nem látott húst, viszont minden más van benne...”
 • 11. x 2013. szeptember 06. 15:52
  „10. nobody13 "... Külföldön az agyontartósított vackok a drágák, a természetes, bio az olcsó, ..."
  - Ugyan melyik külföld az, ahol úgy van/lenne az, ahogyan állítod? Kína, India? Európában a "bio" sokkal drágább.”
 • 10. nobody13 2013. szeptember 06. 15:17
  „Zabálják meg a silány sz@rt ők!!!! A magyar ember miért nem ehet normális minőségű élelmiszert, ha szegény? Külföldön az agyontartósított vackok a drágák, a természetes, bio az olcsó, itt meg fordítva. Vegyszert ehetünk olcsón, aki tartalmat akar, az menjen dohányboltosnak :-((((((”
 • 9. ikszy 2013. szeptember 06. 14:06
  „Népnemzeti kormányunk feltalálta a spanyolviaszt. A csóróknak majd olcsóbb lesz a csirke far-hát. Annak eddig is kisebb volt a hozadéka az államkasszába. Kicsire nem adunk a nagy meg nem számít.”
 • 8. K.T. 2013. szeptember 06. 10:26
  „Gondolom mindenki látja, hogy a telefonadót, bankadót is mi fizetjük meg.
  Arra is azt mondták a "politikusok" hogy nekünk lesz jobb. Aha! Minden bizonnyal!”
 • 7. Krampampuli 2013. szeptember 06. 09:49
  „mé nem? olcsóbb terméknek mindig is kisebb volt az ÁFÁ-ja mint egy drágábbnak :)”
 • 6. papsajt 2013. szeptember 06. 09:40
  „A 18% -os kedvezményes áfa bevezetésekor sem lett semmi olcsóbb. A kereskedők több hasznot tettek el, és most is erre számítok. Se a termelő,se a vásárló nem jár jobban.”
 • 5. Kraivan 2013. szeptember 06. 08:57
  „Egy picike áfamódosítás egy termékre és a frissen kipengetett internetes pénztárgépek (ami miatt mellékesen csak szegeden 200an bezárták a boltot http://hvg.hu/gazdasag/20130905_Adjak_vissza_az_ipart_a_szegenyeket_kiszo ) mehetnek is vissza módosításra.”
 • 4. mivan? 2013. szeptember 06. 08:56
  „Nem lesz jobb mostanában akármit is mondanak. Akármit is csinálnak vagy jelentenek be innen már nehéz lesz felállni az országnak. A propaganda működik egy darabig...”
 • 3. szatyi 2013. szeptember 06. 08:51
  „" ígérik a politikusok"

  Van olyan ostoba, aki még hisz nekik?”
 • 2. pog 2013. szeptember 06. 08:29
  „1 teljes mértékben osztom a véleményedet, minden csak az újra választásuk miatt”
 • 1. cibuka 2013. szeptember 06. 08:05
  „Januárig még annyi teher rakodhat rá,hogy ÁFA csökkentéssel is többe kerülhet majd mint most.Azt sem értem,hogy miért kell addig várni.Ezt is át lehetne nyomni 3 nap alatt a T.házban,mint a hazai föld eladását és a dohány mutyit.Ja ,hogy az idei költségvetés nem engedné?Majd a jövö évi(amit úgysem ők visznek végig)el bírja!Óriási kampány fogás.Akinek van szeme látja,akinek van füle hallja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azért is fizetünk, hogy megfoghassuk a pénzünket

Öt banknál már hétfő óta többe kerül a bankolás a tranzakciós illeték megemelése után. A jövő hónaptól sokan újra a postást lesik majd a nyugdíjuk miatt. Tovább olvasom