Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Árfolyamgát: kamattámogatás a közszféra dolgozóinak, korlátokkal

Több feltétellel is korlátozza a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet az árfolyamgát lehetőségével élő, a közszférában dolgozók kamattámogatási lehetőségét.
Kamattámogatás, illetve a vissza nem térítendő támogatás akkor vehető igénybe, ha a közszférában dolgozó az eredeti devizakölcsön és gyűjtőszámlahitel adósa vagy adóstársa; ha a fedezetet jelentő ingatlanban 2011. december 1-jén és a kérelem benyújtásának időpontjáig bejelentett lakhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen ott lakik. További feltétel, hogy a közszférában dolgozó - a pénzügyi lízingszerződést kivéve - a fedezetet jelentő ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezzen, más lakóingatlan-tulajdona pedig ne legyen.

Akkor is igényelhető azonban a támogatás az április elsejétől hatályos rendelet szerint, ha az igénylőnek és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának együttesen legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada van egy olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetésével került a birtokukba, vagy örökölték, illetve a tulajdonukban lévő lakóingatlan lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy a lakóingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvező bent lakik.

A közszférában dolgozók támogatása iránti kérelmet a devizakölcsönt folyósító pénzügyi intézménynél kell benyújtani. A kamattámogatásra való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg, vagy a korábban kötött gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés esetén legkésőbb 2012. május 15-ig lehet kérni a pénzügyi intézménytől. A pénzügyi intézmény a kérelmet annak átvételétől számított 30 napon belül bírálja el.

A kamattámogatást a közszférában dolgozók a gyűjtőszámlahitelük ügyleti kamatainak megfizetéséhez igényelhetik. A kamattámogatás mértéke, ha a közszférában dolgozó támogatott gyermeket nem nevel, évente 3 százalékpont, ha gyermeket nevel akkor ezen felül gyermekenként további 1 százalékpont. A kamattámogatás mértéke nem haladhatja meg a gyűjtőszámlahitel ügyleti kamatának mértékét.

A közszférában dolgozók emellett vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha 2011. december 30-ig a hitelezőnél, valamint a munkáltatónál bejelentették végtörlesztési szándékukat, de azt nem tudták teljesíteni, és helyette az árfolyamrögzítést választják. A támogatás 2012. február 1-jétől a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó keretszerződés megkötéséig, de legkésőbb 2012. július 1-jéig tartó időszakra eső, a rögzített árfolyamot meghaladó törlesztési kötelezettséggel egyezik meg. A támogatások adómentesek.

Olvasóink írták

 • 1. cranbrook 2012. április 02. 21:52
  „Csakúgy, mint a végtörlesztési törvénynél, itt sem vették figyelembe,
  hogy vannak devizahitelesek, akiknek TÖBB RÉSZLETBEN FOLYÓSÍTOTTÁK a
  hitelt, így nem mindegy, hogy melyik folyósításkor érvényes árfolyamot
  vesszük figyelembe a 20 milliós limit értelmezése során!
  Például akik építési hitelt vettek fel, és a folyósítás a készültségnek megfelelően, több részletben, akár több év alatt történt. Közben az árfolyam az egekbe szállt, és az utolsó folyósítás napi árfolyamán számolva a devizahitelük forintösszege már 30 millió is lehet, hiába csak 18 milliót vettek fel a szerződéskötéskor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új árfolyamgát: júniustól mindenkinek

Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forintos rögzítik. Tovább olvasom