Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Árfolyamgát: kedvezmények

Csongrád megye - 2017. június 30-áig, további 6 hónappal tolta ki a kormány a kibővített árfolyamrögzítést. Számítások szerint az átlagos adós 59 ezres törlesztője 41 ezer forintra is csökkenhet a lehetőséggel. A kedvezményes törlesztésre áprilistól az év végéig lehet bejelentkezni.
Az árfolyamgát szabályai

Idén év végéig kell jelezni, hogy ki szeretné frankhitel esetén 180, euróhitelnél 250, jenhitel esetében 2 forinton rögzíteni a törlesztőrészletét – várhatóan 2017. június 30-áig. Addig a piaci és a rögzített árfolyam közötti összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik és kamatozik: ezt a kedvezményes időszak után kell elkezdeni törleszteni. A rögzített és a mostani piaci árfolyamok különbségéből csak a tőkerész halmozódik az adós gyűjtőszámláján, a kamatot a bank és az állam fele-fele arányban fizeti. A kabinet számításai szerint az árfolyamrögzítéssel az átlagos adós 59 ezres törlesztője 41 ezer forintra csökkenhet.

A kormány szerdán elfogadta az árfolyamrögzítésről, más néven árfolyamgátról szóló törvénytervezetet, amely a devizahiteleseknek segít. Megírtuk: a rögzített árfolyam feletti tartozásrész az adós gyűjtőszámláján halmozódik, kamatain az állam és a pénzintézetek osztoznak (részletesebben keretes írásunkban). A rögzítés azért kedvező az adósoknak, mert tartozásuk egy jelentős részét elengedik – csak a rögzített szint feletti tőketartozást kell visszafizetniük, annak kamatait nem.

Változás azonban, hogy az adós az árfolyamrögzítéssel nem 2016. december 31-éig, hanem 2017. június 30-áig élhet. Úgy tudjuk, ennek az az oka, hogy a nemzetgazdasági tárca ragaszkodott hozzá: kerek 5 évig éljen a rendszer. Kibővítették a kedvezményre jogosultak körét: az új törvénytervezetbe bevonták a lakáslízingeseket is.

A kedvezményes végtörlesztésre bejelentkezett, ám forrás hiányában kimaradt állami alkalmazottakat is az árfolyamgáttal próbálja kárpótolni a kormány. Az érintettek soron kívül léphetnek majd be az új rendszerbe, vissza nem térítendő támogatást, a gyűjtőszámlára pedig kamattámogatást kapnak. A gyermektelen családoknál 3 százalék a kamattámogatás mértéke, és ezen felül minden gyermek után plusz 1 százalék jár.

160 ezren végtörlesztettek

Január 30-áig meghaladta a 141 ezret a fix árfolyamon végtörlesztett szerződések száma, s további 19 ezer szerződés esetében az ügyfelek igazolták a szükséges fedezet meglétét – áll a PSZÁF honlapján. A végtörlesztésre fordított hitelkiváltó forintkonstrukciók száma január végén 37 ezer volt. Vagyis mintegy 160 ezren használták ki a végtörlesztés lehetőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtorpant csütörtökön a forinterősödés

A kedd óta tartó forinterősödés a bizonytalan nemzetközi befektetői hangulat miatt torpant meg. Tovább olvasom