Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Árfolyamrögzítés: még nem tolonganak a devizahitelesek

A svájci frank erősödése miatt egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek iránt érdeklődve.
A svájci frank utóbbi napokban tapasztalt erőteljes erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó - tudta meg az MTI a bankoktól.

Szerdán reggel fél kilenckor a svájci fizetőeszköz átlépte a 252 forintos határt, és 252,94 forinton elérte történelmi csúcsát. Bár a forint erőteljes erősödésbe kezdett - délután négykor a svájci frank jegyzése 248,54 forinton állt - azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank csökkentette kamatcélját, mennyiségi monetáris enyhítő intézkedéseket tett, valamint bejelentette, hogy szükség esetén további intézkedéseket hoz a frank erősödésének megakadályozására, nem tudni, hogyan alakul a jövőben az árfolyam.

A lakásfedezetes devizahiteleseknek két hónapig még mindenképpen az aktuális árfolyammal számolt törlesztő részleteket kell fizetniük, ugyanis a törlesztési árfolyamok rögzítéséről szóló jogszabály augusztus 12-én lép hatályba, s a bejelentkezéstől számított második törlesztő részletet lehet majd a fix árfolyamon számolni. A bankok szerdán eltérő érdeklődésről számoltak be az MTI-nek, s várakozásaik is eltérőek arról, hogy az érintett ügyfelek milyen hányada igényli majd az árfolyamrögzítést.

A K&H Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg nem tapasztalnak a hitelhez kapcsolódó erőteljesen megnövekedett ügyfélaktivitást a bankfiókokban. Előzetes számításaik szerint várhatóan az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kezdeményezi majd az árfolyam rögzítését. A KÚH-nál a bank saját fizetéskönnyítési és elő/végtörlesztési lehetőségei felől érdeklődnek az ügyfelek elsősorban. A bankban jelenleg is zajlik a technikai felkészülés a törlesztési árfolyam rögzítésére - közölte a K&H.

Az MKB Banknál augusztus 12-től lehet élni az árfolyamrögzítéssel, s várhatóan október elején esedékes az első folyósítás gyűjtőszámla-hitelből. Az elmúlt napok rendkívül erős svájci frank árfolyama hatására egyre többen keresik meg a bankot a fizetéskönnyítés iránt érdeklődve, átütemezést kezdeményezve, az előtörlesztés, illetve forintosítás terén nem tapasztaltak jelentős változást.

A késedelmes ügyfelek közel 10 százaléka fordult az MKB-hoz kérdéssel az állami programmal kapcsolatban, s a forint esetleges további gyengülése a bank várakozásai szerint várhatóan tovább fokozza majd az érdeklődést. Az MKB a napokban bejelentette, hogy a kiszolgálás zavartalansága érdekében augusztus 13-án, szombaton is kinyitja legnagyobb kirendeltségeit, s ha szükséges, kész nyitva tartását is meghosszabbítani.

Az MKB szerint a konstrukciót vélelmezhetően inkább a svájci frank hitellel rendelkező ügyfelek veszik majd igénybe, mivel az euró árfolyama az utóbbi időszakban kedvezőbben mozgott, mint a svájci franké, az euró jelenlegi árfolyama az elmúlt évekhez viszonyítottan sem minősül rendkívülinek. Az előzetes érdeklődések és felmérések alapján előfordulhat, hogy az ügyfelek 15-25 százaléka fog élni a jogszabály adta lehetőséggel - közölte a hitelintézet.

Az MKB számításai szerint a jelenlegi árfolyammal szemben a 180 forintos árfolyam alkalmazása a svájci frank hitelek esetében nagyságrendileg 25 százalékos törlesztőrészlet csökkenést eredményez a fixált árfolyam alkalmazási időszakában, egy 20 éves futamidejű, 7 millió forint összegű svájci frank alapú lakáshitel esetén nagyságrendileg 20 ezer forintos könnyebbséget jelent.

Az OTP Banknál az elmúlt napokban nem tapasztaltak lényeges változást az érdeklődő devizahiteles ügyfelek számában - közölte a hitelintézet az MTI érdeklődésére. Az OTP Bank kalkulációi szerint a svájci frank alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 5-15 százaléka él majd az árfolyamrögzítés lehetőségével. A legnagyobb magyar bankban az otthonvédelmi akcióterv indulása kapcsán a banktechnikai felkészülés az előre meghatározott menetrend szerint zajlik.

A Budapest Bank (BB) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elmúlt időszakban némi növekedést tapasztaltak az otthonvédelmi program iránt érdeklődők számában, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Várakozásaik szerint ügyfeleik mintegy 10 százaléka érdeklődik majd a lehetőség iránt. Az érdeklődés alakulását figyelemmel kísérik, és lehetőség szerint ahhoz igazítják a kapacitásokat - közölte a BB. A bank saját adósmentő programjával kapcsolatos tapasztalatai kedvezőek, az általuk kínált megoldásokat igénybe vevő ügyfelek többségének érdemi segítséget tudott nyújtani, és ennek hatására képesek határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.

Az adósmentő csomagban foglaltak banki informatikai rendszereken való átvezetése a BB szerint bonyolult és időigényes folyamat, de idejében megkezdték a felkészülést, így a jogszabályban előírt határidőre készen lesznek a kérelmek fogadására és feldolgozására. Például az az ügyfél, aki augusztus végén nyújtja be a BB-hez a nyilatkozatot (közjegyzői okiratot), a második esedékesség napján, azaz október 10-én már fix árfolyammal törleszthet.

A Raiffeisen Banknál az utóbbi napokban emelkedett az érdeklődők száma. A fix árfolyamrögzítést igénylők száma a bank szerint nagyban függ majd az éppen aktuális árfolyamszinttől. A fix árfolyamrendszerbe történő belépés augusztus 12-től igényelhető, a szerződések előkészítése az igénylők számától függően 2-3 hetet vesz majd igénybe a bank várakozásai szerint. A Raiffeisen által kidolgozott fizetéskönnyítési megoldások továbbra is elérhetőek.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. augusztus 03. 20:36
    „Mennyivel könnyebb lehetne mindenki élete, ha a kormány egy határozott intézkedéssel- mondjuk törvényerejű rendelettel!!- megtiltaná az országban a fiskális spekulációt, a multikulturális simlit! Hiszen bebizonyosodott,hogy nálunk Magyarországon már nem függ semmi semmitől, ami a" svájci frank alapú" "devizahitelesek" súlyos gondját illeti,hiszen a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója,Müller János úr is a maga gúnyos stílusában közölte televíziós interjújában, hogy a bankok továbbra sem hajlandóak csökkenteni kamataikat,amelyekkel már eddig is elég nagy és tisztességtelen haszonra tettek szert! Csak most már azt lenne jó megtudni végre,hogy miért történik hazánkban a "devizahiteles" ügyfelek szándékos tönkretétele?!! Néhány komoly banki szakértő,Róna Péter úr többek között világosan megmondta,hogy komoly eszközök állnak a magyarországi bankok rendelkezésére a hitelesek bankok miatti megvezetésének megoldására!A 180.-ft-on történt fixálás és a külön számlán történő különbözet gyűjtése 2014 december végéig nem más,mint a bankok további tisztességtelen nyereségeinek biztosítása. Most már csak az a kérdés:Müller János úr is miért nézi teljesen ostobának az általuk szándékosan a "devizahitel" irányába terelt ügyfeleket,hiszen a fizetések rajtuk kívül sehol máshol nem emelkedtek, akkor miből is kellene tudni fizetni a 180.-ft-os árfolyamon is, arról már nem is szólva, hogy a 2014 decemberéig összegyűlt több millió forintot miként lehet majd kifizetni?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedéssel nyitott New York

A korábbi veszteségek korrekciójaként emelkedő árfolyamokkal indult szerdán a kereskedés az amerikai… Tovább olvasom