Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Árszlalom a magyar tejúton

Csongrád megye - Magyar tejet és magyar trappista sajtot szeretne látni az agrártárca az áruházak polcain, a kérésnek egy élelmiszerlánc már eleget is tett. A fogyasztók viszont nem akarják drágábban megvenni a tartós tejet.

Az agrártárca képviseletében Budai Gyula államtitkár 3 hete egy tejpiaci kerekasztal-megbeszélésen arra kérte a kereskedőket, tanúsítsanak önmérsékletet: ne áruljanak olcsó importtejet és trappista sajtot. Mivel egész Európában túltermelés van tejből, a kormány azt szeretné, ha az áruházláncok a magyar termékeket részesítenék előnyben.

A magyar tulajdonban lévő CBA élelmiszerlánc vevő volt erre: nem vásárolnak külföldi UHT-tejet és trappistát. – Most még van importtejtermékünk raktáron – mondta Fodor Attila kommunikációs igazgató –, de új árut már nem vásárolunk külföldről.

A CBA üzleteiben a tejpultnál is különös figyelmet fordítanak hazai választékra.
A CBA üzleteiben a tejpultnál is különös figyelmet fordítanak hazai választékra.
 Fotó: Schmidt Andrea

Hogyan tudnak eleget tenni a vevői igénynek, hogy mindig kapható legyen olcsó tej is? – Beszerzési árban most sincs nagy különbség a külföldi és a hazai tej között. Túltermelés is van a piacon, nem lesz drágább a tej. Az „önszabályozást" addig tartjuk fenn, ameddig kell. Arra kértük az agrártárcát, segítsen, hogy a magyar termelők biztosítsák számunkra az árualapot – mondta.

A tej alapvető élelmiszer, az áruházláncokban „behúzó", vevőcsalogató terméknek számít. Sok helyen irreálisan alacsony áron kínálják – akárcsak a kenyeret –, hogy az emberek a többi cikket is ott vegyék meg. Nagy tételben, olcsón vásárolnak belőle külföldön, s mivel tartósított élelmiszer, raktáron lehet tartani. Van áruház, ahol az UHT-tej literjéért 120–130 forintot kell fizetni, holott a reális ár 150–190 forint.


A Tetra Pak Hungária Zrt. szerint a magyarok fejenként 67 liter, napi 1,8 deci tejet ittak 2011-ben – ez meghaladja az Európai Unió és a világ átlagát is. A vajat is ideszámítva 170 literes az éves fogyasztás – közölte nemrég az agrártárca.

Meddig magyar a fogyasztó?

Több kereskedővel is beszéltünk, akik nevük elhallgatását kérték: az aggasztja őket, „meddig magyar" a fogyasztó. Csak szavakban az, vagy hajlandó pár forintot áldozni a hazai érdekekért. És meddig marad magyar az a termelő, aki ma 60–65 forintért ad egy litert? Följebb srófolja-e az árat, ha észreveszi, hogy nyeregben van? 

 

A szegedi székhelyű Sole-Mizo Zrt. kereskedelmi igazgatója, Szilágyi Lászlóelmondta: a cég a Bonafarm csoport tagjaként támogatja azokat a kormányzati törekvéseket, amelyek meg kívánják akadályozni, hogy a dömping- vagy diszkriminatív árképzéssel, irreálisan alacsony árakon a magyar üzletekbe kerülő tejtermék kiszorítsa a valós termelési költségeket és adókat beépítő, emiatt drágább magyar termékeket. A Sole-Mizo a termékek közötti fair versenyt támogatja.

Szerinte nehéz megbecsülni, mekkora károkat okoz a hazai gyártónak az olcsó importtej, de abban biztos, hogy korrekt piaci körülmények közepette cégük versenyképessége is javulhat. Az intézkedés legnagyobb nyertese az állam lehet, mivel munkahelyek maradnak meg, és több adó folyik be a tejágazatból.

A napokban közleményt adott ki az Országos Kereskedelmi Szövetség. Cáfolja, hogy az államtitkárral megállapodott volna arról: eltávolítják a polcaikról az import UHT-tejet, illetve trappista sajtot. A kereskedők szerint a minisztérium és az áruházláncok képviselői között elindult az egyeztetés, támogatják is a magyar ipart, de a fogyasztókat nem foszthatják meg a választás lehetőségétől.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. kozveszelytelen 2012. június 11. 15:45
  „Nálunk az egész család nagy tej és tejtermék rajongó, de mindenből mindig a legjobbat és legfinomabbat vesszük. Most a nagy kedvencünk a madártejes rudi, ezt mindenkinek meg kell kóstolnia http://minu.me/-igazitej”
 • 35. ivivan 2012. június 08. 13:33
  „Érdekes, de az összes saját márkás tej külföldi. Elgondolkodtató, hogy miért éri meg nekik külföldről hozni... Amúgy mi pár éve váltottunk a méregdrága bio tejről a legolcsóbb Aro tejre, mert rendszeresen előfordult, hogy a lejárat előtt napokkal megromlott a bio tej, míg az Aro tejjel sosincs gond. (minőségellenőrzésünkön átment a tej: a válogatós macskáink megisszák :-) )
  Én alapvetően magyar termék párti vagyok: ha van hasonló áron és minőségben magyar termék, akkor azt veszem. De nem fogok 1,5-2x annyit fizetni rosszabb minőségért... Szerintem ezt kell felismernie végre a magyar termelőknek és akkor nem lesz itt gond.”
 • 34. roxper 2012. június 08. 10:57
  „32.
  Ha gondolod készítek neked egy összehasonlítást 10 alapvető élelmiszerből, akciók nélkül. Azt hiszem nagy meglepetés érne, a cba-ban akciósan kerülnek annyiba alapvető élelmiszerek, mint bármelyik másik üzletben alapáron, kedvezmények nélkül!”
 • 33. tavimaszlag 2012. június 08. 08:56
  „kisg: A CBA drága és igénytelen! vásárolgass csak, növeld a fityesz bevételét!”
 • 32. Kisg 2012. június 08. 08:44
  „30-31, akkor ne járjatok. De ne terjesszétek, hogy drága, mert jelenleg a CBA olcsóbb, mit a többi multi. És sokkal jobb a minőség. Hidd el, én igen árérzékeny vagyok, szóval ha nekem hetente egyszer megéri kivitetni magam, akkor mégsem lehet olyan drága...”
 • 31. roxper 2012. június 07. 23:00
  „Aki nem ellensége pénzének és pénztárcájának az holmi fentről jövő vezényszavakat követve ne is járjon se cba-ba se coopba, magasan a legdrágább láncok, tipikus példái a magyar mentalitásnak, saját honfitársaikat simán kizsigerelnék!”
 • 30. tavimaszlag 2012. június 07. 21:15
  „akkor egy csomó ember nem tud majd a gyerekének tejet, sajtot venni! nem állunk rosszul anyagilag, de mégis az akciósat vesszük, sőt többször külföldön vesszük, mert olcsóbb! CBA-ba meg elvből nem járunk!”
 • 29. Kisg 2012. június 07. 19:53
  „Magdi, nem értelek, mi bajod a CBA-val. Van külföldi termék is, míg a Tescóban alig, és szerintem igaz, hogy a Tesco 75%-ban magyar termékeket árul (mondjuk, a CBA nem is hirdeti így magát fennhangon, most akkor kis is teker...?), de a saját márkás cuccainak ár-érték aránya sehol sincs a CBA-hoz. Régen a Tesco gazdaságos még ehető-iható colt, most hulladék, a CBA valszeg jobb minőségű alapanyagokkal dolgozik, és kisebb árréssel. Van, amit máshol veszek meg én is, jó még a Lidl is, de a választék kicsi, viszont ami van, az minőségi és kifizethető. A Cora drága. A Sparban évek óta nem vásárolok, azon az egy helyen vettem romlott, konkrétan büdös zsugorfóliás húst régen, és mellé még drága is. A Coop iszonyú drága... Szóval a szegény embernek marad a Lidl, a Penny, a CBA. Amúgy egy poén: fogalmad sincs, mit eszel-iszol... Dizzy fantázianevű rostos gyümölcslé a Lidlben, 189 Ft/liter. Semmi, hol gyártják. Megkérdeztem az eladótól, mire: ja, ezt a Sió csinálja...”
 • 28. Kapitalistapista 2012. június 07. 16:34
  „Amit eszel, azzá leszel.
  "Engem nem érdekel, honnan van a tej és a sajt. Csak az érdekel, hogy mennyibe kerül és mennyire jó."
  Ez egy meghatározó mondat. A baj vele, hogy kb 50 éve lejárt. Sajnos, nem sajnos új világ van, amiben a "mennyibe kerül" és a "mennyire jó" kulcsszavak új jelentést kaptak.
  Azt, hogy mit takarnak ma, kevés hely lenne itt kifejteni, ezért nézzétek meg:
  http://www.youtube.com/watch?v=_yJ-Jkcaamo&feature=relmfu
  http://www.youtube.com/watch?v=tsrl1dcoru0&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=4MSPFFglSgE&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=IMiuh-UnqbE
  Ne pihenjetek bele, hogy ez amerika, a hulladékélelmiszerek már a spájzban vannak!
  A saját érdeketekben tájékozódjatok! Kérlek benneteket, hogy csoportosítsatok át, sokkal több időt és pénzt áldozzatok a betevőre!”
 • 27. Zka 2012. június 07. 15:19
  „Engem nem érdekel, honnan van a tej és a sajt. Csak az érdekel, hogy mennyibe kerül és mennyire jó. Ha itthon nem tudunk versenyre kelni a drágábban dolgozó és messzebbről szállító versenytársunkkal, az a saját hibánk és nem a kereskedőkön kell elverni. Főleg nem a vásárlókon. Ideje felébredni emberek.”
 • 26. vmagdi 2012. június 07. 15:14
  „majd a cba vegre eldonti, hogy a kormany kedvere akar tenni vagy a vasarlokera. Biztos mindkettonek megvan a maga varazsa , mivel en nem vagyok es szerintem nem is lesz cba vasarlo -mar elvbol sem, mert latom, hogy mennyire odavan az eppen regnalo hataloert, es egy biciklit nyolcpedallal teker, hat igy majd csak elleszunk valahogy o is mi is es remeljuk a tobbi multinak tobb esze lesz”
 • 25. lukrecia 2012. június 07. 14:55
  „Miutan tamogatas volt a tehenek kivagasara, magyar tej igen keves van az orszagban. Lengyel cseh tejeket forgalmazunk elsosorban. Azt hogy szep magyar dobozban veszunk meg valamit meg nem jelent semmit. Villanyi borkent sem villanyi szolore kell eppen gondolni. Egy kiter tej 0,5- 06 Euro a kulfoldi boltokban, az ott foglalkoztatott 1500-2000 euros fizetesu dolgozokkal megtermelve. A hazai tejuzemek sokszor tisztessegtelen haszonra tesznek szert az arkepzesukkel. (vagy eppen a kereskedelmi lancok) mikozben rabszolgaberen foglakoztatjak alkalmazottaikat. Miota a marhapori is argentin marhabol keszul.
  Import szabalyok , kvotak nem leteznek, belso piac szabalyozas egyszer volt hol nem volt”
 • 24. macs 2012. június 07. 14:26
  „Szerintem ez az intézkedés senkinek sem jó, függetlenül attól, éppen hogy tálalják.
  Nem jó nekem, mint fogyasztónak, mert elveszik tőlem a választás lehetőségét és az esetek többségében a gyengébb minőségű, és sokszor drágább árut akarják rám kényszeríteni.
  Nem jó a termelőnek, mert azzal, hogy a konkurenciát kitiltják az üzletekből, olyan helyzetbe hozzák, ami kárára lesz. Senki és semmi sem kényszeríti őket arra, hogy hatékonyan termeljenek, hiszen nincs versenytárs. A vevő pedig eszi-nem eszi alapon, úgyis megveszi az áruját, tehát nem fog arra törekedni, hogy a költségeit csökkentse, a minőséget javítsa. A Sole képviselője fair versenyről beszél, nos szerintem az minden, csak éppen nem fair, hogy a konkurenciát kitiltjuk, és ettől kezdve leszünk sikeresek.
  Eljátszadozhatunk a külföldi szállítókkal, de ne lepődjünk meg, ha a magyar export élelmiszereket leszedetik az ottani boltok polcairól, vagy feljelentenek minket versenyellenes magatartásért.
  És lehet szidni a kereskedőket, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a termelőnek fizetett összeg, csak egy része a bolti árnak. Erre még rárakodik a szállítás, raktározás, a boltok alkalmazottainak bérköltsége, a boltok üzemeltetésének költsége, stb.
  Azt kérdezem, aki a termelőtől veszi a tejet, ÁFÁ-s árat fizet, vagy ÁFA nélkülit, mert nem mindegy! 120 Ft-ot említ mackópajtás, ha nem ÁFÁ-s árról beszél, akkor az máris 152 Ft ÁFÁ-val, ha ÁFÁ-s akkor 94 Ft a tej. Roxper szerint a tejüzemek 87 Ft-ért vásárolják fel a tejet. 7 Ft a különbség.”
 • 23. benzol 2012. június 07. 14:20
  „Ja és még ízetlen is a trappista. Ha meg eltűnik az olcsó külföldi tej, majd lesz helyette drága magyar...”
 • 22. Kisg 2012. június 07. 14:18
  „"Aki ilyen helyen vásárol,meg is érdemli,hogy megbetegedjen."

  Bocs, hol kellene vásárolni???? Vannak, akik csak a boltot tudják megoldani. Lásd, Mars téri piac. A környéken nem lehet megállni, csak fizetősen. Multi parkolója ingyen van. És tele. Most ha valaki bemegy bevásárolni a Marsra, a termékek árára rájön a parkolás ára is. Ha tömegközlekedsz, akkor oda vissza a jegy, ami min. 600 Ft. Nem mindenki tudja hazacipelni a cekkereket gyalog.
  Ma.
  CBA. Kimentünk, megebédeltünk (fejenként akkora adag brassói - több sovány hússal, mint krumplival -, hogy én 2/3-át hazahoztam) 1000 Ft-ból. Brassói adag/fő: 499 Ft. Utána kényelmesen elmentem toalettre, tiszta, frissen légfrissítőzve, szappan, papír a kézmosáshoz. Végül megkezdtük a bevásárlást. Vettünk magyar tejet, dobozos tartóst, 189 Ft-ért. Jásztej kefir, túró, helyi sütésű kenyér, császárszalonna (kilója 1000 Ft alatt, szemben a neves párizsival, vajon melyikben van tartósítószer?), saját márkás vajat, konzervet, bevált termékek. Három CBA-s szatyor lett tele, mindösszesen 7300 Ft-ot fizettem. Ebben minden volt, a háztartási tisztítószertől a márkás fogkrémen, nem büdösödő (Ave) ásványvízen át a fejes salátáig. Nem hittem a fülemnek, amikor a végösszeget meghallottam. És szinte teli volt a parkoló, rengeteg vásárló volt, sokan kajáltak is. A zöldség-gyümölcs az egyetlen, amit nem érdemes kint venni, mert az a piacon tényleg olcsóbb.”
 • 21. kilo 2012. június 07. 13:44
  „Az igazi trappista az nem hőkezel tejből készül, minimum két hónapig érlelik, miközben sós lével dörzsölik a kérgét. A gépi szörnyedvény pasztörizálás után maximum 2 hetet áll és nem hinném, hogy átmossák sós lével kétnaponta...

  Ergo a 30 napos trappista az egy átvágás!”
 • 20. Lámpion 2012. június 07. 13:07
  „Sütök néha egy tepsi pizzát.
  Ilyenkor reszelek rá 30-40 deka trappistát.
  Mostanában egyre gyakrabban járok úgy,
  hogy a 11 perc sütési idő alatt úgy "elpárolog" a jó magyar trappista.
  hogy csak foltokat találok belőle a pizzán:(((”
 • 19. azigazitrebitsch 2012. június 07. 12:51
  „Mivel 3,5 % -os tej szinte kizárólag az "átkozott" multiknál van,így ott veszem a tejet.Az A betűsnél 199 pénzért adják,nekem ez tökéletesen megfelel.A magyar Trap Pistákról meg annyit,ha rágógumira vágyom, akkor azt veszek egy csomaggal,nem Trap Pistát !
  Az pedig,hogy nekem elő akarják írni,hogy milyet és kitől vegyek az egyenesen felháborító !!”
 • 18. nanemaaa 2012. június 07. 12:27
  „A tejüzem nem magyar találmány, a tej mindenhol tehénből jön, ami szintén nem csak magyar honban létezik. Innentől kezdve azon vitatkozni, hogy melyik tehénből - azonos technológiával előállított - lefejt tej a jobb, szerintem felesleges. Sajátos magyar virtus, hogy bármiben a magyar a legjobb, ugyanolyan böszmeség, mint viktátorunk nyilatkozatai, melyek szerint a mi gyorsnaszádunk tartja még életben az EU-t. Külföldön legalább olyan hagyományai vannak a tejtermelésnek, mint idehaza, sőt a francia, svájci és holland sajtok sem nálunk készülnek. Ennek ellenére (hiába a miénk az egyedüli jó) mégis azok a világhírűek.
  Más: Jártam már CBA-ban, ott a magyar tej is majd egy százassal drágább volt mint a francia áruházban. Pedig gyanítom, ugyanabban a magyar márkajelzésű dobozban nem magyarabb tej volt.
  Majd ha lesz EU átlagnak megfelelő fizetésem, akkor majd leszek lokálpatrióta és csak "kuruckodásból" is megveszem a drágább, de gyengébb minőségű magyar holmit. Addig viszont igenis érdekelnek az árak, valamint az ár-érték arány. Ez pillanatnyilag nem a magyar árunak kedvez.
  Egyébként pl lengyel trappistát nem csak azért veszek, mert lényegesen olcsóbb, hanem azért is, mert sokkal ízletesebb, mint a sólés.”
 • 17. joy 2012. június 07. 11:32
  „"Természetesen" könnyebb csesztetni a boltokat, mint kideríteni, miért sokkal drágább az itthuni tej, mint a külföldi?
  Annak érdekében kellene lépni, hogy megérje mindenkinek a hazai portéka termelése, forgalmazása, vásárlása!
  Ehhez azonban francost sem érnek a lózungok, prolitikai hazudozások, komoly tudás és rengeteg meló kell-ene!

  /És akkor még nem is említettük a hazai termékek legtöbbször gyatra minőségét!!!!!!!!!!!!/”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint: 299 alatt az euró

A forint árfolyama erősödött szerda kora estére az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz képest a… Tovább olvasom