Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Árulkodó hirdetések: többen keresnek vevőt a lakásukra, ha nincs állásuk

Csongrád megye - Lakáseladási dömpinghez vezet a munkalehetőségek csökkenése, legalábbis erre utal, hogy az álláshirdetések számának csökkenésével nő az eladásra kínált lakások száma – derült ki az Apród.hu apróhirdetési oldal által végzett negyedéves statisztikai elemzésből. Baranyából elvándorolnának, Csongrádban maradnának az emberek.
Azokban a megyékben, ahol az álláshirdetések számának növekedése alulmaradt a többi régióval szemben, az ingatlanhirdetésekben jelentős volt az ugrás az elmúlt negyedévben, 2012 júniusa és augusztusa között – mondta Dobra Péter, az Apród.hu oldalt is működtető Allegroup.hu Kft. apróhirdetési üzletágának vezetője. A cég mindig azt vizsgálja, hogy a lakosság számához képest, kategóriánként hogyan változik a hirdetések száma.

Arra, hogy költözésre szánják rá magukat az emberek, ha kevés az álláslehetőség, Baranya megye a legjobb példa. Itt a lakosság számához képest arányaiban több hirdetést adtak fel, mint bármelyik más megyében, azonban 6 százalékkal csökkent az álláshirdetések aránya, míg az ingatlanhirdetések aránya 10 százalékkal nőtt az összes feladott hirdetéshez képest. A nagyvárosok közül Pécsen nőtt legkevésbé az álláshirdetések száma, alig 6 százalékkal júniushoz képest, ingatlanhirdetésből azonban 22 százalékkal több található most az Apród.hu-n, mint 3 hónapja.

Máshol is nagy a kínálat: az Ingatlanbazáron Csongrád megyében 2924 fényképes ingatlan várja új gazdáját
Máshol is nagy a kínálat: az Ingatlanbazáron Csongrád megyében 2924 fényképes ingatlan várja új gazdáját


Sokan menekülnek

Sosem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya az elmúlt közel két évtizedben: a Tárki korábbi kutatása szerint a felnőtt magyar lakosság hatoda gondolkodik arról, hogy rövid vagy hosszú távon munkát vállalna külföldön, vagy akár örökre határon túlra költözne.

Az Apród.hu tájékoztatása szerint Csongrád megyére nézve is helytálló: következtetni lehet a gazdaság helyzetére a hirdetések számából. A megyében 15 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma, 1 százalékkal csökkent az ingatlanhirdetéseké. Szeged viszont – legalábbis álláshirdetésben – jól áll, mivel 29 százalékkal nőtt a kínálat állásban, ami rekord a nagyvárosok között. Ugyanakkor az eladó ingatlanok száma is 12 százalékkal több. – A megállapítás azt tükrözi, amit más statisztikák is alátámasztanak – fűzte hozzá a véleményét a számsorhoz Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda Kft. ügyvezetője.

– Csongrád megye gazdasága mindig is az első 10-ben foglalt helyet, nem voltak nagy leépítések, a szolgáltató szektor a válság ellenére is tartja magát.

Megint a győriek a legszerencsésebbek: a megyeszékhelyek közül kiemelkedően magas az álláshirdetések arányának emelkedése, 27 százalék. Ugyanakkor az ingatlanhirdetéseké az egyik legalacsonyabb, alig 10 százalék.

Az Apród.hu-n augusztus végén már 1,22 millió hirdetésből válogathattak az apróhirdetések böngészői, ez 12 százalékos növekedés júniushoz képest. Baranya mellett Bács-Kiskun és Csongrád megyében nőtt a legdinamikusabban a lakosságszámhoz viszonyítva az apróhirdetések száma, meghaladva a 20 százalékot. Ez az adatsor egy újabb elemzés alapja lehetne.

Olvasóink írták

 • 8. Casablanca 2012. szeptember 12. 07:47
  „Rakásra építették az új lakóparkokat, társasházakat!
  Összegányolták a kivitelezők, horribilis négyzetméter áron eladták a balekoknak, de néhány év múlva majd nézheti a szerencsétlen vevő, hogy a méregdrága hitellel kifizetett "új építésű" - egyébként jó helyen lévő, jól kinéző - lakása eladhatatlan, mert az ingatlan széthullik, penészedik, illetve az ilyen házakban biztos, hogy van olyan lakó, aki nem fizeti a közös költséget, mert úszik a hitelében... - tehát problémás az egész társasház!”
 • 7. Bendegúz007 2012. szeptember 11. 17:25
  „Sok ismerősöm,és barátom kiment dolgozni külföldre,de ha vissza is jönnek biztos hogy valami vidéki nagyvárost,vagy a fővárost választják,a megélhetés miatt.A többi vidéki ingatlannak semmi értéke nem lesz,ha nincs munka érték sincs.”
 • 6. mivan? 2012. szeptember 11. 17:10
  „"Őszintén ajánlom mindenki figyelmébe a Magyar Nemzet 2012. szeptember 10.-i számában megjelent cikket"
  Jót nevettem...”
 • 5. qrumpli 2012. szeptember 11. 16:59
  „Na így kell sz@ré hugyé felvásárolni egy országot!”
 • 4. rózsakert 2012. szeptember 11. 12:11
  „2.igazságkereső2012.09.11. 09:47

  2007-ben euro-cha 1.65-1.68 között.....most 1.2075....számoljon már kigyelmed...segítek....

  több,mint 60%-os chf erősödés minde n devizához....ITT A TITOK....MOST USD -T LONGOLJON ,MERT NAPOS RSI 29-NÉL --TÚLADOTT-----NYISSON USD-HUF LONGOT..MA 223---2 HÉT MÚLVA 240 FELETT.....KERESSEN EGY KIS PÉNZT...INGYÉRT VOLT!”
 • 3. Bendegúz007 2012. szeptember 11. 11:18
  „2. igazságkereső
  Ne szidd Gyurcsányt,ő csak megmutatja hogy havonta lehet tartani 1 tisztítókúrát,és még a pénztárcádat is kíméled. :)”
 • 2. igazságkereső 2012. szeptember 11. 09:47
  „No meg a magyarországi bankok indexálási trükkjei miatt fizethetetlenné vált "devizahitel" miatt, mely trükk következtében a bankok megduplázták a havi törlesztőrészleteket! Erről is írhatna valamit a delmagyar,hu, de akár a közkedvelt Délmagyarország napilap is! Milyen érdekes: mély csend övezi a magyarországi bankok indexálási trükkjeit, melynek következtében sokan kényszerülnek a devizát nem is látott ilyen,vagy olyan alapúnak nevezett forinthiteleik fizethetetlensége miatt akár a lakásuktól is megválni! Őszintén ajánlom mindenki figyelmébe a Magyar Nemzet 2012. szeptember 10.-i számában megjelent cikket, sok mindenre magyarázatot ad, de a fő kérdés az: miért kell szándékosan tönkretenni a magyar embereket?! Ezzel kellene és illenék inkább foglalkozni és nem Gyurcsány és tsai éhségsztrájkjával, mert az nem több látványtervezésnél, amit már meg is szokhatott a magyar közvélemény!”
 • 1. grafika88 2012. szeptember 11. 09:09
  „Nem kell csodálkozni.
  Máskor azt írták : a magyar nem mobil !
  Oda költözne --ahol kapna állást . Az ingatlanokat eladni MOST nem lehet, csak elkótyavetyélni !áron alul. Mert pl. aki pl.Vásárhelyen eladná a lakását és elköltözne pl.Győrbe --és ott venne sajátot --a 2 lakás ára között akár több millió ft különbség is lehet !
  De ha elmegy arra --a munkahely se 110 %os biztonságos --mert lehet, hogy egy fél éven belül megszűnik, bezár --MIT CSINÁL akkor az ember ??
  Albárlet --ugye szóba se jöhet .Mert annyival többet NEM keres, hogy fussa mindenre !
  Aki meg elindúl --inkább külföldre megy boldogulni !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmokat szőnek a kenderből

Az építőipar használná az igénytelen növényt. Tovább olvasom