Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Átlátható és kiszámítható adórendszerre van szükség

Az átlátható és kiszámítható adórendszer fontosságát hangsúlyozták az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) keddi, regionális adókonferenciájának résztvevői kedden.
A bankadóval kapcsolatban egyetértettek abban: nehéz egyszerre bővíteni a hitelezést és növelni a tőkét, miközben a bankadó a nyereségességet csökkenti.

Eleni Koulanakis Tsakopoulos, az USA magyarországi nagykövete a konferencián a vállalati szakemberekhez hasonlóan hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az adórendszer stabil, kiszámítható legyen. Úgy vélekedett, az, hogy Magyarország koordináció nélkül vezette be a krízisadókat, megnehezíti az adóstratégiák kidolgozását. A magyar kormány strukturális reformjának szerkezete a nagykövet szerint nagyon jó. Hozzátette: bízik abban, hogy a kormány hallja a befektetők kéréseit is.

Az unió a pénzügyi szektorban tíz különböző adórendszert vezetett be; a bankadóval kapcsolatban mindenki azt kérdezi, hogy meddig marad, eltűnik-e egyáltalán - mondta Paul Grocott, a PwC partnere. Michael Lukacs, a GE Capital Global Banking adóigazgatója úgy vélekedett, a legérdekesebb kérdés az, hogy mit akarnak elérni a kormányok az adópolitika segítségével. Hozzátette: a koordináció segítene az átláthatóság megteremtésében.

John Neill az UniCredit Bank Austria képviseletében kifejtette: a bankoknak hozzá kell járulniuk a krízisből kilábaláshoz, ám szeretnék ők is túlélni ezt az időszakot. A hitelintézetek a költségoldalon mindent megtesznek, amit lehet, a nap végén azonban valakinek - a részvényeseknek, az ügyfeleknek, az alkalmazottaknak - fizetnie kell - jelentette ki. Az UniCredit szakértője szerint összehangolt európai megközelítésre volna szükség.

Magyarországon az első bankadót hét éve vezették be - mutatott rá Kurucz-Váradi Károly, az OTP Bank igazgatója. Az OTP a többi bankhoz hasonlóan megérti, hogy a válság időszakában hozzá kell járulni az állami deficit csökkentéséhez, fontos azonban, hogy az ágazat tudjon kalkulálni, tudja, hogy az "ideiglenes" időszaknak mikor lesz vége - mondta.

A szakértők szerint ellentmondásos a kormányok hitelezés bővítésére vonatkozó elvárása az adók emelése közepette. Az UniCredit képviselője szerint nehéz ugyanannyit vagy többet hitelezni, mint korábban, s közben emelni a tőkét is. Hozzátette: az áfa is óriási teher - az összes nem levonható áfa akkora összeget tesz ki, mint a bankadó -, amiről tárgyalni kellene. A Citibank szakértője a hitelezés szűkülése kapcsán rámutatott: a bankadó a likviditást és a nyereségességet is szűkíti.

Az OTP Bank képviselője a hallgatóságból érkező, a Széll Kálmán Tervre vonatkozó kérdésre kifejtette: az elmúlt húsz évben nem volt hasonló terv, amely megpróbált volna teljes képet alkotni a magyarországi helyzetről, arról, hogy milyen lépéseket kell megtenni az elkövetkezendő években. Ehhez a PwC partnere hozzáfűzte: pozitív, hogy a kormány beismeri, hogy bizonyos lépéseket meg kell tenni.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2011. március 08. 14:01
    „na ez a mi bajunk...ők mondják,hogyan tovább.Nem azért váltottunk rendszert, hogy ne legyünk csicskák??
    Csak a lobogó amit csókolgatnunk kell az lett más..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut

A magyar nők 8 évvel túlélik a férfitársaikat, így közöttük 18 százalék az özvegyek aránya, míg a férfiak között csak 3,6 százalék. Tovább olvasom