Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Átverés a fogyasztói csoportok hitele

Fogyasztók ezreit verik át a fogyasztói csoportok, melyek reményt és ígéreteket igen, pénzt azonban nem nyújtanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek. Ezért a fogyasztók teljes éberségén túl ezen vállalkozások tevékenységének teljes betiltása, illetve szigorú szabályozása szükséges.
„Pénzügyi gondja van? Megoldjuk!" „Akár BAR-listásoknak is!" „Akár nyugdíjasoknak is!" Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják az elsősorban ingyenesen „kapható" újságok reklámjaiban a fogyasztókat a fogyasztói csoportok. Ezek a vállalkozások a fogyasztókkal szóban elhitetik, hogy a szerződés aláírását követően nagyon gyorsan pénzhez jutnak, Amelyet sok esetben nem nagy összegű ingatlanvásárlásra, hanem például egy egyszerű lakásfelújításra szeretnének felhasználni. A rendkívül profi marketingeszközöket használó vállalkozások kihasználva a fogyasztók tudatlanságát, ráveszik a szerződések aláírására őket.

A már egyébként is anyagi gonddal küszködő fogyasztók ezt követően még nagyobb bajba kerülnek, fizetik a részleteket, abban a hitben, hogy hitelszerződést kötöttek. Pénzt nem kapnak, ellenkezőleg, veszítenek, akár több százezres összegeket is. Ezen fogyasztói csoportok ugyanis nem hitelt nyújtanak, ellenkezőleg, pénzt szednek a csoport tagjaitól. Ha pedig egy sorsolást követően valakinek hatalmas szerencséje van, hozzájut az általa kiválasztott termékhez. De az is előfordul, hogy a teljes szerződési időtartam alatt nem lát sem árut, sem pénzt. A szerződések időtartama minimum öt év, de nem ritka, hogy tizenöt évig szólnak. Ha lejár a szerződés – és a fogyasztói csoportot üzemeltető vállalkozás nem szűnt meg – akkor talán van rá esély, hogy visszakapja a pénzét a fogyasztó.

Mindezek miatt minden egyes fogyasztó figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy semmiképpen se írjon alá fogyasztói csoportba történő belépésről szóló szerződést, bármilyen csábítónak is tűnik az ajánlat.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja szerint felháborító, hogy semmiféle jogi szabályozás nem vonatkozik ezen csoportokra, azokat akár megfelelő tőke nélkül is lehet üzemeltetni. Ezen vállalkozásokra ugyanis nem vonatkozik a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény. Ezért javasoljuk, hogy a jogalkotó tiltsa be ezen csoportszervezői tevékenységet, vagy teljes körűen, szigorúan szabályozza azokat, mivel az jelenlegi formájában tisztességtelen, és idősek és anyagilag nehéz helyzetben lévő fogyasztók ezreit károsítja meg.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. sigsig 2011. január 20. 11:15
  „Az aloe sosem volt csodanövény!! Itt a lakásban is "csodálatosan" éldegél, sőt növekszik!
  Az meg hogy égésre, sebekre jó, nem vitatom, de pl. egy harmad-annyiba kerülő agyonreklámozott gél vagy tapasz is megteszi, ez megint egy kamu :D”
 • 26. keiner 2011. január 20. 07:14
  „Öreg trükk, nálunk németbe is megy amiröl szól a cikk.
  Ahol baj van, ott álitolagos orvosság van ra. :-(”
 • 25. H3N3 2011. január 20. 04:39
  „aloe átverés és hasonlóak. Te is megveheted magát a növényt és termeled az erkélyen, nincs se befizetés se semmi. A kormánynak kellene betiltania az ilyen átveréseket élén a providentnek nevezett uzsorásokkal.”
 • 24. sevenof9 2011. január 20. 04:39
  „Ha valakinek problémája lenne a jelenlegi pénzügyi válság megértésével, a következő sorok segíthetnek:

  1. Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10$-ért.
  2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.
  3. Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$-t ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat fogni.
  4. A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.
  5. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat.
  6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 50$-ért."
  7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot.
  8. Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelött...”
 • 23. Black&Red 2011. január 20. 00:12
  „Nórikám!:) Igen, valóban kicsit fura íze van, de azért meg lehet inni.:) Én csak kúra gyanánt szoktam ajánlani, mert tudom, hogy nagyon drága és csak 20 napig elég. Ha viszont betegség megelőzésképen vagy célzottan valamilyen problémára szeretné fogyasztani az ember a terméket, akkor a táplálékkiegészítőket kell megvenni tabletta formájában amik 2-3 hónapra elegendők, és havi bontásban már nem is tűnik olyan drágának, és ráadásul 100% tisztaságú termék, amit itt sem nálunk sem a környező országokban nem tudnak produkálni. Sok helyen olvasom, hogy biotermelés, nincs vegyszerezve a növény vagy nem tápos a csirke meg ilyenek, na de kérdem Én hol? mikor a vegyszerek több évtizedig is benne vannak a földben mire lebomlanak! Na és persze az áruk duplája. Én bízom ebben a termékben, mert nálunk is bevált a családban, és nem piramis játék, mint ahogyan sokan ezt hiszik!”
 • 22. Nórikám 2011. január 19. 22:55
  „Egyébként az aloa nekem is bevált! Igaz, én úgy kaptam ajándékba, de pl. égésre, egyébb sérülésekre nagyon jó. Most karácsonyra kaptam pl azt a sűrítményt,amit inni kell- nem mondom nem túl jó az íze- de elfogyasztom, mert jó tapasztalatokat hallottam róla. Valószínű mindegyik márkának vannak jó és kevésbé jó termékei. Viszont mindenütt elő fordul, hogy nem a valós dolgot mondják el egy termékről, mondjuk pl a reklámokra is érvényes, tisztelet a kevés kivételnek.”
 • 21. deszkás 2011. január 19. 20:09
  „BLACK RED! Úgy mint a szökében levő r.őrnagy úr? Olaszországban( amihez kezdünk hasonlitani) a maffia köztudottan nagy adakozó.”
 • 20. PipiczGabor 2011. január 19. 19:59
  „Amig loszar van addig vereb is.”
 • 19. csakegyalampolgar 2011. január 19. 19:46
  „itt most egyébként nem az avonról , nem az flp-ről, nem az amway-ről volna szó, hanem pénzügyi csoportosilásokról....................”
 • 18. szatyi 2011. január 19. 18:34
  „Tessék mondani: -Itt lehet reklámozni az MLM cégeket?”
 • 17. KamuNeni 2011. január 19. 18:14
  „Az Avon az egyebkent nem tartozik kozejuk. Az egy tisztessges ceg, csak esetleg az ugynokei tisztessegtelenek mert olyat allitanak ami nem igaz.

  Az Avonnak van aruja es vilagszerte elismert kozmetikai marka. Nagyon sok ugyfele van minden orszagban es ugynokei is. Epp ugy mint az Amwaynek is. Az a baj hogy a sok hulye ugynok (akik mar feliratkoztak) azt terjesztik hogy ezekkel gyorsan lehet sok penzt csinalni. Pedig nem igy van. Ezek mellek keresetet ajanlanak es igenis eleg sokan teljes havi jovedelmet csinalnak vele ha kitartanak es szorgosan kemenyen dolgoznak vele.

  Ajanlanam oket mindenkinek akinek kis mellekjovedelem kell, csak ne hazudjanak mennyi penzt csinalnak vele. A legtobb ugynok amerikaban is csak kb havi 100 dollart csinal. haszonban. Akik komolyan uzletszeruen csinaljak azok akar a havi tobb ezret is csinalnak. Kemeny muna, idobe tellik de jo mellek allas es az idid ugy osztod be vele ahogy akarod.

  Igazabol amit beteszel azt kapod vissza. (jelentese; amilyen kemenyen dolgozol benne annyit keresel)”
 • 16. sigsig 2011. január 19. 18:14
  „Black&Red: ennek igazán örülök.

  Én személy szerint csalódtam a fogkrémükben amit közel 2000 Ft-ért vettem, először és utoljára (FP terméket)”
 • 15. Black&Red 2011. január 19. 16:59
  „Ja, és még valami! Menj át egy szomszédos országba és ott azt fogod hallani, hogy igen is gyógyítóhatású termékek ezek, csak itt és egyedül itt Magyarországon nem lehet kimondani!:)”
 • 14. Black&Red 2011. január 19. 16:54
  „sigsig! Támadják a céget jobbról-balról egyaránt amióta az országban van, de ezt szerintem Te is tudod, hogy miért. Amúgy meg, Én tudom, hogy mire képes ez a növény és más terméke is a cégnek, elég ha annyit mondok: az anyukámat nem kell eltemetnem!”
 • 13. sigsig 2011. január 19. 16:39
  „Black&Red:

  " Hatvanmilliós bírsággal sújtotta a Forever Living Products Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás miatt.
  2004.06.04
  Forrás:
  http://www.mno.hu/portal/222325
  http://www.fntudosito.hu/riport/4102

  És ha jól tudom volt egy (sikkasztásos vagy nem?) másik balhéja is a FLP-nak de arra nem emlékszem pontosan.
  Nekem csak a termékükkel van bajom, adózzanak is, ez szerintem evidens, meg sem kellene említeni :)
  Igyatok aloe-t mert az mindenre jó...csak 6000 ft/l :D
  Igaz ahonnan származik ott mindenhol terem :D”
 • 12. Black&Red 2011. január 19. 16:35
  „Igen Nórikám! Ugyan ez van a Forevernél is. Ha kell megveszed, ha nem kell nem veszed:)”
 • 11. Nórikám 2011. január 19. 15:54
  „Nem vagyok biztos, hogy az Avon, és a másik kozmetikai cég ide tartozik Nem akarom védeni őket, -semmi közöm hozzájuk- de ott vagy megveszed a terméket, vagy nem és kész. Itt nem kell fizetgetni.Az egyéb le húzásokról meg az a véleményem, annyit hallani, már szinte évtizedek óta, és még mindig van aki beugrik? Sokszor megkörnyékeztek engem is, de eszem ágában sincs bele menni ilyesmibe. Persze nincs is kidobni való pénzem, hitelt meg dehogy vennék föl! Mire? Asz@r kis nyugdijamra?”
 • 10. Black&Red 2011. január 19. 15:40
  „A másik: tavaly a Forever több milliós adománnyal segítette az árvízkárosultakat!! A többi cégről ilyet nem hallani!”
 • 9. Black&Red 2011. január 19. 15:36
  „"sigsig 2011.01.19. 12:36

  1. Pontosan, végre kezdik látni az emberek az átveréseket.
  -Avon
  -Oriflame
  -Forever
  -valaki folytathatja..."

  No kedves! Pont a Forevert nem kellene ide sorolni! Adóznak utána nem is keveset akik benne vannak, és a cég is elég komoly adót fizet kis Hazánknak!!”
 • 8. maci52 2011. január 19. 15:35
  „A Bankok azok "ártatlanok",Két éve még tömve volt a postaláda 0%kamat,ingyenhitel,vigye majd később fizet,mi fizetjük a kezelési költséget,régi autóját 500 ezerért beszámítjuk,hirdetésekkel.A Cetelem bank kártyát küldött 100 ezer forintról,csak aktiváld,máris tartoztál 200 ezerrel,az összes autó finanszírozó,Cib,Porsche stb bank,mindent igért csak vegyél fel hitelet,most ők hátradőlnek,viszik a kocsit,házat mindent.
  Ez előre kivolt spekulálva.Ők a legnagyobb gazemberek.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átrendeződik a cafeteria - lesznek vesztesek?

A közszférában sokan a keret visszavágásával szembesülnek, az étkezési utalványok térnyerésének… Tovább olvasom