Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Az adóhatóság kutakodhat a számláinkban

Csongrád megye - Akkor is szerezhet információkat az adóhatóság a magánszemélyek és a vállalkozások telefonálási és bankolási szokásairól, ha erre nincs felhatalmazása. A telefonhívásokra, pénzügyi tranzakciókra hamarosan kivetendő adóterhek megfizetését ugyanis csak úgy lehet tételesen ellenőrizni, ha a revizorok betekintenek az ügyfelek számláiba.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el az adóhatósági feladatokat a távközlési adónál és pénzügyi tranzakciós új bankadónál is. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság ellenőrzi, annyi adót fizet-e be a magánszemély, vállalkozás, mint amennyit kell neki. Hogyan lehet mindezt a gyakorlatban levezényelni? Csakis úgy, ha az adóhatóság tételesen megnézi, hogy az egyes előfizetők milyen összegben telefonáltak, illetve a számlatulajdonosok milyen és mekkora összegű tranzakciókat hajtottak végre.

A revizorok tehát magánszemélyenként, vállalkozásonként tételes számlakivonatokat, telefonszámlákat kérhetnek ki. A NAV lényegében az összes magánszemély, vállalkozás, civil szervezet, egyház és a többi telefonáló, számlatulajdonos adataihoz hozzájuthat anélkül, hogy velük szemben tételes ellenőrzést rendelt volna el.

2 forintok

Máris korrigálják a telefonadó szabályait. A telefontársaságoknak a magánszemély ügyfelek után idén július 1-jétől a havi maximum 700 helyett legfeljebb 400, céges ügyfelek után 2500 helyett 1400 forint adót kell fizetniük a szolgáltatóknak. A 700, illetve 2500 forintos felső határ jövőre élne. Az adót a szolgáltatóknak kell fizetniük, de szinte biztos, hogy részben vagy egészben áthárítják az ügyfelekre.  

– Az új törvényjavaslatok jelenlegi formájukban alkalmasak az „adathalászatra" – mondta az egyik szegedi könyvelő iroda vezetője –, ráadásul törvényesen. Jelenleg csak megbízólevéllel lehet egy vagyonosodási vizsgálat során megnézni, hol tartja az illető a pénzét, s hogy mikor, hová utalja. Az új adótörvénnyel az adóhatóság automatikusan megkaphatja a cégek, magánszemélyek adatait, hiszen a telefontársaságoknál, pénzintézeteknél tételesen olvasható, milyen művelet után mennyi tranzakciós illetéket számoltak fel. Az adóhatóságnak a jövőben mindenkiről, minden pénzügyi adat a rendelkezésére állhat.

Ez különben az egyetlen, ugyanakkor jelentős változtatás a jelenlegi, a távközlési cégeket, valamint a bankokat terhelő különadók és az új adók között. Jelenleg ugyanis a banki különadót a 2009. évi éves beszámoló adataiból számított módosított mérlegfőösszeg után kell megfizetni, mértéke az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék, az afölötti összegre 0,53 százalék – olvasható az interneten. Vagyis a hatályos adóztatási forma esetén a mérlegfőösszeg a mérvadó, az ellenőrzés során csak indokolt esetben tekinthet bele az adóhatóság egyes bankszámlákba. Az új szabályozás szerint azonban mindenfajta pénzügyi tranzakció után egyesével kell megállapítani az 1 ezrelékes adót, ami továbbra is a pénzintézeteket terhelné.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. rózsakert 2012. május 30. 13:24
  „24.Monthechristo 2012.05.30. 10:23

  ÁVH.......Magyarul-Állami Végrehajtó Hivatal::)))Nesze neked kétharmad,tessék mondani az illemhely használati szokásainkat mikor vizsgálja a revizorgárda::))Félelmetes!!!!!!!

  Szívemből szóla-vala.”
 • 24. Monthechristo 2012. május 30. 10:23
  „ÁVH.......Magyarul-Állami Végrehajtó Hivatal::)))Nesze neked kétharmad,tessék mondani az illemhely használati szokásainkat mikor vizsgálja a revizorgárda::))Félelmetes!!!!!!!”
 • 23. kalkutta 2012. május 30. 08:23
  „Tényleg csaló gazembereknek tartanak bennünket és próbálják elvenni mindenünket.”
 • 22. sajtkukac 2012. május 30. 07:54
  „Eddig is belenézhettek bármilyébe az embernek. Most max a fen...ekébe, mert a rengeteg A-hiteles, meg hitelkártyás kivonatok között nem sok megtakarítás és pénzmozgás látható majd. Ja, és javaslom, hogy aki ezt kitalálta, kezdje a sajátjánál és a holdudvaránál, legyen olyan kedves!”
 • 21. Aranea 2012. május 29. 22:05
  „Felesleges dolgozni - úgyis befizetjük adóba.
  Álljunk inkább segélyért sorba - akkor legalább nem tudnak (annyira) lenyúlni minket.”
 • 20. deszkás 2012. május 29. 20:03
  „Nyugdijasoknak ajánlom,hozhatja a posta is mint rég. 1 számla -,az OTP-nek.”
 • 19. Morpheus_RexXx 2012. május 29. 18:37
  „A közüzemi számlák átutalása után is? Mert akkor "de jó", az elektronikus bankszámla is, és, hogy természetbarát módon megspóroljuk a sok papírt.. azt hiszem lassan én is eurojós számlát nyitok valahol Ausztriában és az unijónak adózom közvetlenül.. vagy folyamodom 2ik számlához a leánykori nevemen.. :P :))

  Lassan rajtunk röhög mindenki, hogy nagy lelkesen hazavisszük a jövedelmünk 20-30%-át.. valóban haza visszük? :S”
 • 18. Együgyű 2012. május 29. 15:20
  „,,Az adóhatóság kutakodhat a számláinkban"
  Mi minden marhaságra hivatkozunk, ami az elitnek jó. ,,2001. szeptember 11.-e óta az amerikai kormány döntése értelmében nemzetközi szinten is figyelik a banki számla-és pénzmozgásokat." Mért nem ebben az esetben Svájcra hivatkozunk?
  Örvendetes a hír! Talán lesz több NAV munkahely? Igaz az a közmondás is, hogy, a zavarosban lehet igazán halászni. A személységi jogok meg itt nem fognak számítani. Elemben a parlamentben ülőkre annál jobban!
  Ez a mai szabad, demokrácia?
  OFF!”
 • 17. Zka 2012. május 29. 11:43
  „15: mi köze a NAV dolgozóinak a megszorításokhoz?”
 • 16. macs 2012. május 29. 11:20
  „10. igazságkereső,
  az általad említett törvénynek az a legnagyobb baja, legalábbis ügyvéd ismerősöm szerint, hogy homályosak a megfogalmazásai, és a bankoknak van ugyan belső szabályzata, de az nem mindig publikus.”
 • 15. lamatic 2012. május 29. 09:41
  „Remélem egyszer a NAV dolgozói is megértik, minden tisztelettel, hogy nem a megszorításoktól lesz jobb életük, több fizetésük, hanem pont fordítva.”
 • 14. Kisg 2012. május 29. 09:40
  „Ez már személyi szabadságjogok megsértése. Mi van akkor, ha valaki kénytelen a jobb időkben összegyűlt cuccait, ruháit eladogatni neten, hogy egy kis pénzhez jusson? 3-4 ezer Ft-okról beszélek. Most akkor ezt is figyelik és megadóztatják majd????? Menjenek a bús francba! Már ha szerepel a banki kimutatásomon ilyen, akkor nem kapok segélyt, mert "plusz bevételem van". Kívánok az összes illetékesnek ilyen plusz bevételt... Csak ilyet és csak ennyit.”
 • 13. KamuNeni 2012. május 29. 08:13
  „Ez egyebkent mar evenyben van??? Ha nincs, mikortol lessz ervenyben?”
 • 12. roxper 2012. május 29. 08:06
  „Hallatlan, hogy az évek múlásával mi csak visszafele lépkedünk, szóval nem hogy zárkóznánk külföldhöz, hanem még növeljük a lemaradásunkat!”
 • 11. KamuNeni 2012. május 29. 08:04
  „Ezek aztan ertenek ahhoz hogy tegyenek tonkre egy orszagot. Mostantol a rengeteg ceg aki megteheti mind keszpenzzel es kulfoldi bankszamlaval fog dolgozni. Nem beszelve a maganszemelyekrol is.

  Ajanlom mindenkinek hogy a bankba ne tartsanak penzt es csak KP-t hasznaljanak. Inkabb alljanak sorba befizetni csekkeket minthogy ezek aztan evekig zaklassak oket teljesen indokolatlanul es torvenytelenul.”
 • 10. igazságkereső 2012. május 29. 08:01
  „Miért is nem lepődöm meg a főcímben szereplő tényközlésen? Azért mert mindenki tudja azt, hogy 2001. szeptember 11.-e óta az amerikai kormány döntése értelmében nemzetközi szinten is figyelik a banki számla-és pénzmozgásokat! Hogy ezen belül a magánszemélyek számláit, pénzmozgásait is figyelik, az nyílt titok mindenki számára. Nyugodtan figyeljék, 2004 óta gondoskodott a magyar kormány arról, hogy emiatt ne kelljen izgulnom, ugye érthető, hogy mire gondolok?!”
 • 9. Horthyszobor 2012. május 29. 08:00
  „Zseniális!!! Ezt jól ki molyoltak:)”
 • 8. mazsolaszolo 2012. május 29. 07:48
  „Eszembe jutott a cikket olvasva egy jó öreg, és okos latin mondás: "megromlott államban rengeteg a törvény". (Tacitus)”
 • 7. dobi 2012. május 29. 07:40
  „Már most vannak hirdetések, teljesen legális megoldást kínálva, hogy ne itthoni számlán tartsuk a pénzeinket.... ez újabb öngól...”
 • 6. OkosKata 2012. május 29. 07:34
  „Akit érintene, kiviszi a pénzét. Ezzel is a hazai bankokat sújtják. Nekünk mindegy, hogy nézik vagy sem. A feketén dolgoztatók, a bűnözők külföldön kezelik a pénzüket.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forint árfolyama

Hétfőn este 6 óra körül egy euró 299,10 forintba került, délelőtt 298,76 forint volt az árfolyam. Tovább olvasom