Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Az adószakértő szerint ˝egyetlen fillérrel sem jut több a munkahelyteremtésre˝

Gazdaság - A kormány tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet jelentett be. Az adószakértő viszont úgy véli, az intézkedések nem fognak munkahelyet teremteni.
Tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormány egyszerűsítené a kisadózok terheit, segítené a 25 év alatti és 55 év felettiek, szakképzetlenek elhelyezkedését.

A lapunk által megkérdezett adószakértő viszont úgy véli, a bejelentett intézkedések bizonyos esetben adóemelést is hozhatnak. Orbán Viktor a parlamenti felszólalásában elmondta: a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik. – A bejelentett csomag véleményem szerint látszat intézkedés. A 25 év alattiak eddig is kaptak kedvezményt: a minimálbér másfél, illetve kétszereséig az első évben 63 százalékkal lehetett mérsékelni a közterheket – amit most 50 százalékra csökkentenének és legfeljebb 100 ezer forintos bérig lehetne érvényesíteni – fogalmazott lapunknak Angyal József. Az okleveles adószakértő kifejtette: eddig az 50 év felettiek is kaptak kedvezményt, a kormány ezt az határt 55 évre emelné. – A Start kártya és az egyéb kedvezmények átvariálása nem hagy többet a vállalkozásoknál – summázta.

A kormány másik tervével kapcsolatban, miszerint a 6 millió forint alatti forgalmú vállalkozásoknak egyszerűsítenék az adózást Angyal József elmondta: „Azoknál a mikrovállalkozásoknál, melyek nem nyereségesek, a tervezett 50 ezer forintos átalányadó 50 százalékos adóemelést jelentene." Jelenleg ugyanis, a szuperbruttó után fizetett szociális hozzájárulási adó „mindössze" 32 805 forint, ami 50 ezerre emelkedne. – Nem jobb a helyzet az EVA kiváltására tervezett adónál sem. Mivel EVA-nak a nyereség és a bérköltség az alapja, minden arra ösztönzi a vállalkozót, hogy csökkentse a nyereséget – akár költségszámla vásárlásával –, illetve a bérköltséget zsebből fizetéssel. Összességében az új adó a fekete gazdaságot erősíti – fogalmazott az adószakértő. Hozzátette: ugyancsak a fekete-szürke gazdaságot erősíti a tervezett házipénztár szabályok kedvezőbbé tétele.

– Egy olyan 10 pontos csomag született, amelyik ránézésre támogatja a vállalkozásokat, lehet róla beszélni, de valójában érdemi hatást nem fog kifejteni. A kommunikációval ellentétben egyetlen fillérrel sem jut több a munkahelyteremtésre, megőrzésre – vélekedett Angyal József.

Olvasóink írták

 • 15. trilla 2012. július 06. 07:49
  „Milyen kedvezmény van az 50 év felettiek után??? 53 évesen rúgtak nemrég ki. Miért nem tudott erről a munkáltatóm? 5 hónapja nem találok állást. A munkaügyi központ sem tud semmilyen kedvezményről, mint ahogy a munkáltatók sem.”
 • 14. Ebgondolat 2012. július 05. 16:57
  „Azt valóban el kell ismerni, hogy 1990 óta nem volt még Abszurdisztánnak olyan kormánya, aki olyan jó kommunikációval rendelkezik, mint a narancsos fülkeforradalmárok!
  Ezzel a kommunikációval gyakorlatilag bármit be tudnak adni Abszurdisztán birka népének: miért jó mindenkinek a MANYUP pénztárak kirablása, miért jó mindenkinek a 27%-os ÁFA, miért járunk jól az egykulcsos adóval, miért előnyös ha fideszes mamelukok jutnak állami földekhez, miért jó, ha államosítják az önkormányzatokat, stb, stb, stb...
  És ehhez a sikeres kommunikációhoz nem kell más, mint egy nagy adag demagógia és egy csipetnyi nacionalizmus. És Abszurdisztán lakói máris kajálják az étket...”
 • 13. X_Y 2012. július 05. 16:29
  „Az ugyan nem segít senkin, aki nehéz helyzetben van, de közhelygyűjteménynek remek...”
 • 12. CsengeleMSN 2012. július 05. 15:04
  „Szerintem semmi nincs olyan fontos mint a munkahely teremtés, és most egyetlen fillérrel sem jut több a munkahelyteremtésre? Ezt jól megszerveztétek, ezt már megint jól kitaláltátok!”
 • 11. rózsakert 2012. július 05. 14:30
  „Már múltkor megírtam ezt sőt..az 50 év helyett 55 évre emeli a bérkrdvezményt-ami eddig másfélszeres bérig járt-azt most max 100ezerben húznák meg----szóval ha kérdeznek-már az sem igaz!”
 • 10. spiler 2012. július 05. 13:46
  „NA AKKOR MOST KI A HÜLYE.....”
 • 9. achilleus 2012. július 05. 12:18
  „5. Zka 2012.07.05. 11:39

  Ezt az adószakértőt, egyenesen APEH-közleményben, már korábban is helyre kellett igazítani téves - ráadásul az érintetteket félrevezető - információk közreadása miatt: http://www01.apeh.hu/magyar_oldalak/nav/sajtoszoba/hirek/kozlemeny_csaladi_angyalj.html "Angyal József okleveles adószakértő által írt különböző sajtócikkekben megjelent és egyéb híradásokban szereplő családi kedvezménnyel kapcsolatos információk nem felelnek meg teljeskörűen a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek és nem tükrözik a helyes jogértelmezést. " Hosszas részletezés. A fentiek nem azt jelentik, hogy adott esetben ne lehetne igaza, de én biztosan fenntartással kezelném a korábbi eset után. Nekem is van olyan érzésem, hogy a politikai elfogultság a szakmai tisztánlátás rovására megy.”
 • 8. macs 2012. július 05. 12:14
  „Tetszik a házipénztárral kapcsolatos rendelkezés. Mekkora toporzékolás volt, amikor a szocik ezen a téren szigorítani akartak! Aki ért hozzá, az azt mondja ezen a soron lehet spájzolni a látszólag ki nem vett osztalékot, amit természetesen már időközben adómentesen elköltöttek. :-)
  Ügyes!!
  Úgy hallottam, hogy január 1-től a cégek egymás közötti utalásait, amennyiben nagyobb 5 mFt-nál, bankon keresztül kell megtenni. Na, az is érdekes lesz.”
 • 7. Commander-V2 2012. július 05. 11:58
  „Fideszes hazugsággyár lett a parlamentből.”
 • 6. roxper 2012. július 05. 11:42
  „Hehe, nem ezt mondtam én is, hogy eddig is volt ilyen kedvezmény a fiatalok és az 50 év felettiek után, ezzel csak új köntösbe csomagolta a szocik által már alkalmazott rendszert és előadják mint gyenge választási fogást!”
 • 5. Zka 2012. július 05. 11:39
  „Én nem vagyok adószakértő, de az EVA nem úgy működik ahogy a cikkben le van írva, hanem kizárólag a bevételre után adózik. Most vagy a szakértőnk hülye, vagy az újságíró fogyasztott tudatmódosítókat. Legjobb esetben is durva félrefogalmazás történt, javítsátok.
  A többi aggodalom nekem kicsit olyan "a sz*r is keserű" jellegűnek tűnik. Most komolyan, kit érdekel, hogy a veszteséges vállalkozásnak mi éri meg? Ha egy vállalkozás veszteséges azt fel kell számolni mert a vállalkozás célja nyilván nem a veszteségtermelés. Ha meg csak papíron veszteséges, akkor örüljünk, hogy így majd fizet.
  A kamu költségszámlázás és a bérköltségek kikerülése zsebből fizetéssel most is teljesen általános. Az baj, hogy ismét nem kezd semmit ezzel a jelenséggel ez a javaslat sem, de ne csináljunk már úgy, mintha ezek most, emiatt jönnének létre.
  Nagyon komolytalan.”
 • 4. Kraivan 2012. július 05. 10:47
  „1: Ha jó lenne akkor örülnénk.
  De mi értelme annak, h olyan törvényeket hoznak ami előrehaladást nem ad, ellenben adminisztrációs költséglyukat akkorát üt, h beledöglünk?”
 • 3. eljensokaszeged 2012. július 05. 10:46
  „remélem majd azok örülnek, akik még többet fizetnek majd...”
 • 2. kiokushyn 2012. július 05. 10:44
  „Aki használja az eszét, az azonnal át is látja ezt a látszatkedvezményt.A többieknek meg hiába is magyarázzák!”
 • 1. Kazikázmér 2012. július 05. 10:26
  „Ti már örülni sem tudtok semminek!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kereskedelemnek jót tehet a munkahelyvédelmi terv

Szakértők szerint a kereskedelemben a költségek közül a bér a legnagyobb, így számukra különösen… Tovább olvasom