Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az állam csak azt veszi vissza, ami az övé

Szeged – Egyesek lopásnak vélik a kötelező magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott pénzek visszavezetését az állami alapba, holott ha 1997-ig visszatekintünk, érdekes dolgokat találunk.
Az elmúlt napok indulatain túl érdekes kérdés merült fel bennünk: vajon amikor 1998. január elsejével elindultak a magánnyugdíjpénztárak, a tagdíjakat miből fizettük? Vajon külön adót vetettek ki ránk, hogy magunknak takarékoskodjunk?

Szó sincs erről. Az 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről kimondja: E törvény célja, hogy az egyéni felelősség és öngondoskodás követelményeinek és a társadalmi szolidaritás elveinek megfelelően szabályozza a társadalombiztosítás keretében létrejövő jogviszonyokat. A foglalkoztatók és a biztosítottak biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos kötelezettségeit: a biztosítottaknak a társadalombiztosítás rendszerében való részvételi kötelezettségét, a foglalkoztatók és a biztosítottak fizetési kötelezettségét és ennek a közteherviselésnek megfelelő teljesítését. Meghatározza a társadalombiztosítási ellátások körét és a társadalombiztosítási rendszerhez kapcsolódó magánnyugdíj keretében járó szolgáltatásokat.

Igen ám, de hogyan fizettük a nyugdíjjárulékot a ’98-as magánnyugdíj-pénztári indulás előtt? Mondhatnánk, hogy az idő mindent megszépít, de a jogszabályok visszakereshetők. 1997. január 1-je és 1998. december 31-e között 39 százalék társadalombiztosítási járulékot fizettünk, ebből a nyugdíj-biztosítási járulék 24 százalék, az egészségbiztosítási 15 százalék. Ha a TB-be fizetett nyugdíjat elemeire bontjuk, kiderül: 1998. január elsejétől az állam 6 százaléknyi járulékunkat a kötelező magán-nyugdíjpénztári számlánkra utalta. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság honlapja szerint a nyugdíj-biztosítási járulék mértéke:

1998-ban csak átcsoportosítás történt, nyugdíjreform nem.
1998-ban csak átcsoportosítás történt, nyugdíjreform nem.

A magánnyugdíj-pénztári tagdíj 6 százaléka 1998. január elsejétől nem a költségvetésbe, hanem a nyugdíjrendszer megsegítésére létrejövő kötelező magán-nyugdíjpénztárakba került. Azaz, az adóterhelés nem változott, csak átrendeződött.

Leegyszerűsítve: az állam 1998-tól kezdve először 6, később 7 majd 8 százalékot a TB-től a kötelező magán-nyugdíjpénztárak felé utalt – az összegnek megfelelő lyukat ütve a költségvetésbe. A szerkezeti reformok híján a nyugdíjkasszából kieső összegeket az állam egyéb forrásokból finanszírozta. A felosztó–kirovó rendszer – ami azt jelenti, hogy a ma befizetett járulékokat az állam a mai nyugdíjakra költi el – nem változott, finanszírozása a kötelező magánnyugdíjpénztárak létrejöttével nehezebb helyzetbe került.

– Egy forinttal sem fizettünk több járulékot, mindössze az állam a beszedett összeg egy részét a magánszámlánkra utalta – erősítette meg gondolatmenetünket Dudás Józsefné, a Dél-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetője. Kifejtette: a nyugdíjalap évek óta „hiányos", ugyanis az elvont járulék összege a felosztó–kirovó rendszert gyengítette.

12 év távlatából már kevesen emlékeznek erre az adóátcsoportosításra. A járulékok egy részének magántulajdonná tétele egyfajta ragaszkodást váltott ki a társadalom szereplőiből – maguknak érzik az egyébként is elvont, a közösbe kerülő járulékot. Ennek ellenére úgy tűnik: az állam ugyan velünk spóroltatott, de mégis csak azt veszi vissza, amit egyébként is elvont volna.

A visszavezetés lehetséges gazdasági hatásait vizsgálva, a portfolio.hu november 24-ei cikkében azt elemezte, hogy „a költségvetési hatások persze pozitívak: 2700 milliárd forintnyi, a GDP 10 százalékának megfelelő vagyon áramolhat be az államkasszába, így hiány helyett közel 7 százalékos többlete lehet a költségvetésnek. A januári határidő a szakértő szerint arra utal, hogy a kormány szeretné minél előbb a nyugdíjpénztári vagyon feletti rendelkezést megszerezni. Így sokkal könnyebben lehet a költségvetési törvény szerint jövőre elkölteni szándékozott 528 milliárd forintot előteremteni, a 2700 milliárdos összegre vetítve ugyanis feltehető, hogy ennyi likvid eszköz van a vagyonban."


Ha pedig az adójogszabályok felől közelítjük az elvonás mértékét, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy mennyit is fizetünk az államnak. Az egyszerűség kedvéért nézzék meg a fenti számlát – amit képletesen a Magyar Állam bocsát ki.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. bambinaXX 2010. december 04. 08:53
  „bruto 160.000-ből 74.000 marad???? kicsit kevésnek tűnik..

  Miért nem lehet az ÖSSZES levonandót "1kalap alá" venni - úgyis oda tartozik!!! miért kell minden szart külön feltüntetni??? mit érdekel engem, miyen marhaságokra vonnak le?? Nem egyszerűbb brutto-ról és netto-ról beszélni?? brutto bér=netto+levonandók. SOKKAl egyszerűbb lenne -aztán a mindenkori kormány úgy pakolja a levonandókat, ahogy akarja...

  Nem ártana tisztába tenni a TB-rendszert sem: aki nem dolgozik, nappalis diák, gyedes-gyeses, nyugdíjas vagy munkanélküli - miért kap TB-ellátást? aki külföldi és itt ellátják, azon behajthatatlan a számlája!!!!!!”
 • 121. fles2 2010. november 30. 08:12
  „Amit összespóroltam azt elveszik tőlem,mert nem tudják miből a nyugdíjakat fizetni.Erről mi tehetünk?NEM!!!
  Ez több mint felháborító!!!”
 • 120. horvathi 2010. november 30. 02:15
  „Nagy az ajvékolás .... mert a cionisták siratják, hogy a magyarok elvették tőlük az egyik kedvenc játékszerüket, a magánnyugdíjpénztárakat. <moderálva..>”
 • 119. focabacsi 2010. november 29. 10:57
  „118. hozzászólás dühös 2010.11.29. 09:11

  Szerintem meglehetősen rossz helyen jársz, amikor a társadalmi szolidaritást feszegeted. A 3.700.000 ember mellett van kb 1.000.000 akik nem járulnak hozzá az állami költségekhez egyáltalán , de részesülnek pl. az egészségügyi, oktatási ellátásból.

  Szerinted helyettük ki fizeti a költségeket? Szerinted, ha ők is hozzájárulnának a nyugdíjak kifizetéséhez gond lenne-e az egyensúllyal? Szerinted kapni fognak-e nyugdíjat ? Szerintem igen.

  Fölösleges rugóznod ezen a témán ilyen hozzáállással!”
 • 118. dühös 2010. november 29. 09:11
  „108. hozzászólás Lutetia 2010.11.28. 12:00

  A te magánvagyonodat az adófizetők szedték össze, mert az így kiesett nyugdíjjárulékokat az állam minden hónapban kipótolta a folyó nyugdíjkifizetések miatt.
  Az többi adófizető pénzéből is...”
 • 117. Gumiboci 2010. november 29. 08:19
  „Kellett nekünk kétharmad .”
 • 116. Gumiboci 2010. november 29. 08:15
  „DobóI˘Andersen már meghal s te még hiszel a mesékben?”
 • 115. DobóI 2010. november 29. 06:15
  „Kedves Itt hőbörgőknek egy kis emlékeztető: Az öngondoskodás továbbra is megmarad. Ezt valamikor adókedvedvezményel támogatta az állam, aztán jött Gyurcsótány Ferenc olajbünöző Draskovicsa és reform cimen "ELLOPTA" ezt az adó visszéritéseket és a bank megtakaritások(egyszer már adóztunk utána) kamataiból is 20%-ot ellopott. Utána ezt pénzt csupa hasznos célra használtak. páncélozott BMW-re, parazita holdudvar jutalmazására stb költötték el. Akkor ez birkaként tűrtétek? A nyugdijjatokat az államtól megkapjátok, de enek sorsa szoc-libes magánkézben már igen kétséges.”
 • 114. Lehiggadt 2010. november 28. 21:07
  „Megismélem a szlogenemet:
  A demokrácia a félrevezethető emberek által választott szélhámosok diktatúrája!”
 • 113. történész 2010. november 28. 19:20
  „Mc_Mi
  Ez a baj veletek Pelikán elvtársakat csináló emberek. Vagy féltek vagy vakok vagytok,hogy nem látjátok mi megy most.
  Jön a kötelező békekölcsön,hogy a 25-30 éves diplomás vezérek 3x2 milliót kereshessenek, jön a párt bank ahol csak az oda betett pénz marad meg biztonságba ? ?
  a többi ember vagyonát egy toll vonással elveszitek ??”
 • 112. luckydevil68 2010. november 28. 17:25
  „Ennyit a kétharmadról.”
 • 111. luckydevil68 2010. november 28. 17:24
  „"Az igazságot nem a szavazatok többsége dönti el.
  A többség mindössze annyit jelent, hogy a becsapottak többen vannak."”
 • 110. ferdzso 2010. november 28. 15:48
  „Pénz nincs. A kilábalásra tett intézkedések nem jók. Az ígért új munkahelyekről nem is hallani. A "fekete gazdaság" felszámolására, semmilyen intézkedés sem történt. Az ígérettel ellentétben, a "multik" máris a lakosságra hárították, a külön adót, (járok a "Tescoba".) A gáz ár emelése a nagy fogyasztóknál, árak formájában, ismét csak a kis pénzűeket sújtja jobban.(Ez a többség.) A rokkant nyugdíjasok nem kapnak kompenzációt, mondván, hogy lehet, hogy "csalással" kerültek rokkantságira. A 300 ezer felett keresőek, (akiknek kedvezni fog az új adózás), messze nem a választó kétharmad. A magánnyugdíjat fizetők "arcul csapása" ismét csak gyengíti a bizalmat. Mégis, (kérdem én): mire számít a kormány? (Szerintük, alkotmány módosítást, és el szegényedést akart az a "két harmad", mikor rájuk voksolt? Kár így vissza élni a választók bizalmával!) Csak tényeket írtam.”
 • 109. Rozsdás 2010. november 28. 14:35
  „"Esti mese
  Midőn Orbánia uralkodója, V. Orsós király a Narancsvidéken sétált a pórnép között, megszólította egy parasztlegény.
  - Mondd Uram Királyom, miért veszed el a megtakarított vagyonkám 3/4 részét?
  - Hogy az ország rossz helyzetét enyhítsem!
  - És mi ...tovább >>...tovább >>...tovább >>lesz velem, ha megöregszem és nem lesz miből élnem?
  - Akkorra már biztos más lesz a király, majd csak megoldja valahogy.
  - És miért nem veszed el a segélyeket a szerecsenektől, akik lopnak, csalnak, ingyenélők és csak terhet jelentenek a népnek?
  - Mit nem gondolsz, te paraszt? A saját fajtámat csak nem hozhatom ilyen hátrányos helyzetbe!
  - Áruld el felség, tényleg ekkora a szegénység?
  - Nem kell aggódnod, hiszen ami fontos, arra van pénz!
  - És mi lenne az, Uram?
  - Leghűségesebb talpnyalómnak adok 10milliárd forintot, hogy a Cívisvárosban arénát építtessen, amiből ő is busás hasznot húzhat! Így a nép is kap cirkuszt, hisz tudjuk, hogy a népnek cirkusz kell!
  - És az Isten, haza, család? Az mit jelent, Jóuram?
  - Isten, az én vagyok! Haza, hogy addig kotródj haza, ameddig még van hová! Család, hogy úgy szeresd szerecsen testvéreidet, mint a saját gyermekeidet! Végülis őket is te tartod el!!
  - Nagy a te bölcsességed Uram! nagyobb, mint Jézus Krisztus urunké volt! Remélem rád is úgy fognak emlékezni, mint rá!
  - Arra gondolsz, hogy ezer év múlva is imába foglalják a nevemet?
  - Nem Uram! Arra gondolok, hogy majd ha rád emlékeznek, azt mondják, ő volt a második király, akit a saját népe feszített meg!!!!"

  "Íródott az Úr 2010. évében László vitéz tollából."”
 • 108. Lutetia 2010. november 28. 12:00
  „104. ha a személyes véleményemre vagy kíváncsi, én nem tartom elfogadhatónak, hogy az én magánvagyonomból finanszírozzák a tisztelt képviselők a saját (és más tehetős állampolgárok) az adócsökkentésüket.
  Ami pedig a lázítást illeti, a Fidesz az a párt, amely mindig is élen járt a lázításban, a tömegek hergelésében. Vedd észre, hogy a kiáltványt nem politikai párt írta.”
 • 107. sóska66 2010. november 28. 11:11
  „http://www.origo.hu/uzletinegyed/20101127-selmeczi-adozniuk-kell-a-magannyugdijpenztarbol-atlepoknek.html”
 • 106. Arth_ur 2010. november 28. 11:09
  „Én meg meg elképesztően szemforgató demagógiának "vélem" ezt a cikket.
  Az írója pontosan ugyanazt a súlyos hibát követi el, amit sok újságíró az ötvenes években: kritikátlanul kiszolgálja a hatalmat azzal, hogy segít "megmagyarázni" az elfogadhatatlant, fehérre, vagy feketére maszatolni a mocskos szürkét.”
 • 105. Szocifidesz 2010. november 28. 11:08
  „Azt is elveszi ami nem az övé.
  no comment.
  index.hu/belfold/2010/11/27/adozniuk_kell_az_atlepoknek_a_magan-nyugdijpenztari_realhozam_utan/”
 • 104. sóska66 2010. november 28. 10:52
  „Azt nem lehetne , hogy akik már 12 éve tagok azok maradhatnának. Akik 5 vagy annál kevesebb ideje léptek be csak azokat visszavinni az államiba. Abból indulva ki , hogy az APEH is pl csak 5 évre visszamenőleg vizsgálódhat. A másik dolog meg az hogy most ebből tömik be a lyukat de jövőre valyon miből fogják? A családit vonják majd vissza?”
 • 103. Mc_Mi 2010. november 28. 10:47
  „Lutetia!
  Ugye arról is szó lesz, hogy ha ezt nem, akkor mit kell csinálni! Honnan kerüljön elő a költségvetési hiány!
  Újabb adókat akarunk!!! Újabb állami rendszerek bezárását akarjuk!!! Követeljük a kórházak csődeljárását és a bezárását!!! Követeljük az ÁFA emelését!!!! Követeljük a jövedéki adók további növelését !!!!! Követeljük, hogy az EU alapok támogatásához szükséges önerőt vonják el, ne kaphassuk mkeg azokat!!!!
  Követeljük, hogy minden adóbefizetést személyes számlán vezessék, azokról az állampolgár maga rendelkezhessen és azok örökölhetőek legyenek!!!!!

  Lázítsatok! Ehhez ért ez a dicső társaság.”
122 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdálkodási napló: büntetnek, ha nincs

Csongrád megye - Súlyos büntetés vár a pontatlanokra – figyelmezteti a Magyar Agrárkamara a… Tovább olvasom