Délmagyar logó

2015. 10. 13. kedd - Kálmán, Ede 4°C | 14°C

Az államé lesz az algyői gáztároló

Algyő - Tárgyalásokat kezd az állam az 1,9 milliárd köbméteres algyői gáztároló tulajdonjogának megszerzéséről. A kormány szerint így még a téli hónapokban is garantálni lehet „a lehető legalacsonyabb" gázárat.
A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol képviselői tegnap szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg–1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

Mire képes az algyői tároló?

1,9 milliárd köbméter földgáz fér el a 150 milliárd forintból megépült algyői tárolóban, ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági készlet, a fennmaradó 700 millió köbméter kereskedelmi célú. Az 1,2 milliárd köbméternyi fűtőanyag 45 napra elegendő, napi 20 milliót termelhetnek ki belőle folyamatosan. Ez a mennyiség a lakosság fogyasztásának döntő hányadát fedezi. Átlagos télben napi 60 millió köbméter gázt használ fel az ország, nagy hidegekben napi 90 milliót. A magyarországi gázkutak mintegy 9 millió köbméter földgázt termelnek naponta, ebből Algyő átlaga önmagában 4 millió. Az ország gázszükséglete évente 13–14 milliárd köbméter – de a hazai termelés csak 3 milliárd.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján 51 százalékos többségi részesedést szerez az MMBF-ben. A jelenleg meglévő 72,46 százaléknyi Mol-részesedésből fennmaradó 21,46 százalékot az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg. Az erről szóló szerződéseket 90 napon belül megkötik.

A gáztárolót a 2000-es évek közepén, az orosz–ukrán gázviták idején kezdte építtetni a Mol, állami ösztönzésre. Az Index hírportál emlékeztet: ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb állami megrendelésre készült beruházása. Kialakítása és feltöltése mintegy 150 milliárd forintba került. Vezetéket is építettek hozzá, további 69 milliárdért. Stratégiai szerepén túl kereskedelmi célokat is szolgál gázkészlete. A korszerű tárolót üzemeltető cég üzletileg sikeres. Megvásárlása a központi költségvetés egyenlegét nem érinti.

Ismert: tavaly decemberben döntött a parlament a gáztárolókat érintő törvénymódosításról. A kormány hónapok óta tervezi az E.On cégeinek átvételét, hogy az állam belátása szerint rendelkezhessen a Magyarországon tárolt földgázvagyonnal. A kormány közleménye szerint „a biztonsági gáztároló segítségével az állam még a téli hónapokban is garantálni tudja a lakosság számára a lehető legalacsonyabb gázárat, ezzel támogatva a rezsicsökkentési törekvéseket".
12345 következő >> végére >>> 42 hozzászólás
Moderálásra küldöm 42. kisrono 2013.03.25. 13:26

41. vélemény 2013.03.25. 11:55

Sajnos nem,pedig jó lenne...:))
Csak végtelenül dühít,hogy az emberiség 1%-a előidézte ezt a mesterséges válságot a világba,hogy a maradék 99% még nagyobb ínségben tengődjön és a magyarázat rá az,hogy a kényelmes életformánk fenntarthatatlan ezért tessék meghúzni a nadrágszíjat,meg ilyeneket papolnak,hogy tessék leszámolni a jóléti társadalom mítoszával,mert ez nem elérhető,bla-bla-bla...EZ HAZUGSÁG!!!!
A bolygó igenis el tud tartani 7 milliárd embert jólétben,ha megszünnek a társadalmi igazságtalanságok,ha az új technológiákat haszáljuk,stb.!A felső 1 % hazudik és az őket segítő politikusok is!<moderálva>

Moderálásra küldöm 41. vélemény 2013.03.25. 11:55

39. kisrono
... ingyen kapja mindenki a napelemet,áramátalakítót,stb.,stb. és ezért cserébe a fölös visszaáramot mondjuk pl. húsz évig ingyen adják a kisfogyasztók a...
- Te is benne vagy a napelemes bizniszben?

Moderálásra küldöm 40. _csutak_ 2013.03.25. 10:37

Csak tudnám, hogy Hannoverben és tőlük északra miért éri meg a szolárcellákkal ellátni az épületeket?
Itt ahol sokkal nagyobb az évi napsütés időtartama miért nem éri meg?
Talán csak nem azért mert a fidesznek nincs ilyen gyára?

Moderálásra küldöm 39. kisrono 2013.03.25. 00:20

30. kontrapista 2013.03.24. 15:28
)
Jajj,ne máár! Most akkor azért vegyen az állam méregdrágán tározókat,gázt,vezetékrendszert,Gazpromot,orosz oligarhákat kilora az Mnb tartalékából(mára már csak ez maradt),mert nem lehet egy-két nap alatt átállni a kőolajszármazékokról az alternatív energiákra???
Mi lett volna,ha a 3000 milliárd Ft magánnyugdíj pénzünket nem tapsolják el(ugye az államadósság pont most a valaha volt legnagyobb,pedig az volt a szöveg,hogy ennek a csökkentésére költik...),hanem megveszik azt a MAGYAR(!!!) világszabadalmat,ami az eddigi 20-30 %-os napelemek helyett gömb alakú szilicium részecskék felhasználásával 80 %-os hatékonysággal alakítja át a napenergiát villamos energiává!Erre építenének egy nemzeti napelemgyárat- felőlem valami fityiszes haver is vezethetné -és mondjuk minden háztartással leszerződnének,hogy ingyen kapja mindenki a napelemet,áramátalakítót,stb.,stb. és ezért cserébe a fölös visszaáramot mondjuk pl. húsz évig ingyen adják a kisfogyasztók a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 38. tom_peris 2013.03.24. 22:16

Ezek eltőzsdézik a pénzünket...
hoppá... most az általuk 2 éve hajtogatott propagandát mondom én is... hajjaj talán túl sokat nézem (olvasom) ezt a szappanoperát ami most a magyar politikai élet...

Moderálásra küldöm 37. Johansen 2013.03.24. 22:02

Azon gondolkozom, hogy véletlenül nem a vizünket kellene visszaszerezni a franciáktól? Valahol azt olvastam, hogy a Mo. alatt lévő vízmennyiség a föld 7 milliárd emberéből 2-nek elegendő mennyiséget tudna biztosítani, és még is itt drágább 1 m3 víz, mint máshol. A profit meg a csigaevők zsebét tömi.

Moderálásra küldöm 36. kontrapista 2013.03.24. 20:20

35.süntojás
A Gyula ( nem a Tóth Ottó barátja ) adta el a működő magyar villamosműveket, aki echte magyar cocialista !

Moderálásra küldöm 35. süntojás 2013.03.24. 20:00

Jajjj ez mekkora duma! Az E-ON-t se vették meg, mert csak Viktor akarta megvenni, és a vásárlást túl korán jelentették be. Az E-ON szinte az újságokból tudott a tárgyalásokról és a végén amikor leültek tárgyalni az E-ON olyan árat kért hogy azt Viktor nem tudja kifizetni!
Felesleges az embereket ezzel manipulálni, egy SZÁNDÉKNYILATKOZAT még nem jelent semmit!
Akkor cikkezzenek ha Viktor megvette! Oksa?

Moderálásra küldöm 34. vélemény 2013.03.24. 19:58

29. kisrono
Ilyenkor magadat minősíted.

Moderálásra küldöm 33. szegedi07 2013.03.24. 19:58

Az algyői mezőhöz tartozó Szőreg-1 Biztonsági Tároló (SZBT-1) felszíni létesítménye egyébként Szeged járás területén van. Érdekes, persze tudjuk, ha olajról vagy gázról van szó akkor mindíg Algyő jut eszünkbe.


42 hozzászólás12345 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát vizsgálja Brüsszel

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!