Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Az államé lesz az algyői gáztároló

Algyő - Tárgyalásokat kezd az állam az 1,9 milliárd köbméteres algyői gáztároló tulajdonjogának megszerzéséről. A kormány szerint így még a téli hónapokban is garantálni lehet „a lehető legalacsonyabb" gázárat.
A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol képviselői tegnap szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg–1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

Mire képes az algyői tároló?

1,9 milliárd köbméter földgáz fér el a 150 milliárd forintból megépült algyői tárolóban, ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági készlet, a fennmaradó 700 millió köbméter kereskedelmi célú. Az 1,2 milliárd köbméternyi fűtőanyag 45 napra elegendő, napi 20 milliót termelhetnek ki belőle folyamatosan. Ez a mennyiség a lakosság fogyasztásának döntő hányadát fedezi. Átlagos télben napi 60 millió köbméter gázt használ fel az ország, nagy hidegekben napi 90 milliót. A magyarországi gázkutak mintegy 9 millió köbméter földgázt termelnek naponta, ebből Algyő átlaga önmagában 4 millió. Az ország gázszükséglete évente 13–14 milliárd köbméter – de a hazai termelés csak 3 milliárd.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján 51 százalékos többségi részesedést szerez az MMBF-ben. A jelenleg meglévő 72,46 százaléknyi Mol-részesedésből fennmaradó 21,46 százalékot az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg. Az erről szóló szerződéseket 90 napon belül megkötik.

A gáztárolót a 2000-es évek közepén, az orosz–ukrán gázviták idején kezdte építtetni a Mol, állami ösztönzésre. Az Index hírportál emlékeztet: ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb állami megrendelésre készült beruházása. Kialakítása és feltöltése mintegy 150 milliárd forintba került. Vezetéket is építettek hozzá, további 69 milliárdért. Stratégiai szerepén túl kereskedelmi célokat is szolgál gázkészlete. A korszerű tárolót üzemeltető cég üzletileg sikeres. Megvásárlása a központi költségvetés egyenlegét nem érinti.

Ismert: tavaly decemberben döntött a parlament a gáztárolókat érintő törvénymódosításról. A kormány hónapok óta tervezi az E.On cégeinek átvételét, hogy az állam belátása szerint rendelkezhessen a Magyarországon tárolt földgázvagyonnal. A kormány közleménye szerint „a biztonsági gáztároló segítségével az állam még a téli hónapokban is garantálni tudja a lakosság számára a lehető legalacsonyabb gázárat, ezzel támogatva a rezsicsökkentési törekvéseket".

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. kisrono 2013. március 25. 13:26
  „41. vélemény 2013.03.25. 11:55

  Sajnos nem,pedig jó lenne...:))
  Csak végtelenül dühít,hogy az emberiség 1%-a előidézte ezt a mesterséges válságot a világba,hogy a maradék 99% még nagyobb ínségben tengődjön és a magyarázat rá az,hogy a kényelmes életformánk fenntarthatatlan ezért tessék meghúzni a nadrágszíjat,meg ilyeneket papolnak,hogy tessék leszámolni a jóléti társadalom mítoszával,mert ez nem elérhető,bla-bla-bla...EZ HAZUGSÁG!!!!
  A bolygó igenis el tud tartani 7 milliárd embert jólétben,ha megszünnek a társadalmi igazságtalanságok,ha az új technológiákat haszáljuk,stb.!A felső 1 % hazudik és az őket segítő politikusok is!<moderálva>”
 • 41. vélemény 2013. március 25. 11:55
  „39. kisrono
  ... ingyen kapja mindenki a napelemet,áramátalakítót,stb.,stb. és ezért cserébe a fölös visszaáramot mondjuk pl. húsz évig ingyen adják a kisfogyasztók a...
  - Te is benne vagy a napelemes bizniszben?”
 • 40. _csutak_ 2013. március 25. 10:37
  „Csak tudnám, hogy Hannoverben és tőlük északra miért éri meg a szolárcellákkal ellátni az épületeket?
  Itt ahol sokkal nagyobb az évi napsütés időtartama miért nem éri meg?
  Talán csak nem azért mert a fidesznek nincs ilyen gyára?”
 • 39. kisrono 2013. március 25. 00:20
  „30. kontrapista 2013.03.24. 15:28
  )
  Jajj,ne máár! Most akkor azért vegyen az állam méregdrágán tározókat,gázt,vezetékrendszert,Gazpromot,orosz oligarhákat kilora az Mnb tartalékából(mára már csak ez maradt),mert nem lehet egy-két nap alatt átállni a kőolajszármazékokról az alternatív energiákra???
  Mi lett volna,ha a 3000 milliárd Ft magánnyugdíj pénzünket nem tapsolják el(ugye az államadósság pont most a valaha volt legnagyobb,pedig az volt a szöveg,hogy ennek a csökkentésére költik...),hanem megveszik azt a MAGYAR(!!!) világszabadalmat,ami az eddigi 20-30 %-os napelemek helyett gömb alakú szilicium részecskék felhasználásával 80 %-os hatékonysággal alakítja át a napenergiát villamos energiává!Erre építenének egy nemzeti napelemgyárat- felőlem valami fityiszes haver is vezethetné -és mondjuk minden háztartással leszerződnének,hogy ingyen kapja mindenki a napelemet,áramátalakítót,stb.,stb. és ezért cserébe a fölös visszaáramot mondjuk pl. húsz évig ingyen adják a kisfogyasztók a rendszerbe.A nagyfogyasztóknak meg emellett megmaradna Paks és így teljes egészében ki lehetne váltani a gázt!A kiépítés egy kormányzati ciklus alatt megépíthető és garantálom,hogy az a kormány megnyerné a következő választást is!Ja,és akkor még a szél-,víz-és geotermikus (amiben világhatalom lehetnénk)erőművekről még nem is beszéltünk...ha jól tudom,akkor ma az ilyeneket büntetőadóval súlytják és megpróbálják bürokratikusan elfojtani...
  Senki ne próbáljon ökoterroristának beállítani,mert pl. a gépjárműveknél még mindig a jó öreg belső égésű motorok a legkényelmesebb megoldás sztem,így az maradhatna,míg nincs jobb...nem is a környezetvédő oldalát domborítottam ki eddig,hanem a szociális,humánpolitikait,amivel egy elszegényedett ország kiutat találhatna magának a nyomorból,ha a politikusaink partnerek lennének ebben!”
 • 38. tom_peris 2013. március 24. 22:16
  „Ezek eltőzsdézik a pénzünket...
  hoppá... most az általuk 2 éve hajtogatott propagandát mondom én is... hajjaj talán túl sokat nézem (olvasom) ezt a szappanoperát ami most a magyar politikai élet...”
 • 37. Johansen 2013. március 24. 22:02
  „Azon gondolkozom, hogy véletlenül nem a vizünket kellene visszaszerezni a franciáktól? Valahol azt olvastam, hogy a Mo. alatt lévő vízmennyiség a föld 7 milliárd emberéből 2-nek elegendő mennyiséget tudna biztosítani, és még is itt drágább 1 m3 víz, mint máshol. A profit meg a csigaevők zsebét tömi.”
 • 36. kontrapista 2013. március 24. 20:20
  „35.süntojás
  A Gyula ( nem a Tóth Ottó barátja ) adta el a működő magyar villamosműveket, aki echte magyar cocialista !”
 • 35. süntojás 2013. március 24. 20:00
  „Jajjj ez mekkora duma! Az E-ON-t se vették meg, mert csak Viktor akarta megvenni, és a vásárlást túl korán jelentették be. Az E-ON szinte az újságokból tudott a tárgyalásokról és a végén amikor leültek tárgyalni az E-ON olyan árat kért hogy azt Viktor nem tudja kifizetni!
  Felesleges az embereket ezzel manipulálni, egy SZÁNDÉKNYILATKOZAT még nem jelent semmit!
  Akkor cikkezzenek ha Viktor megvette! Oksa?”
 • 34. vélemény 2013. március 24. 19:58
  „29. kisrono
  Ilyenkor magadat minősíted.”
 • 33. szegedi07 2013. március 24. 19:58
  „Az algyői mezőhöz tartozó Szőreg-1 Biztonsági Tároló (SZBT-1) felszíni létesítménye egyébként Szeged járás területén van. Érdekes, persze tudjuk, ha olajról vagy gázról van szó akkor mindíg Algyő jut eszünkbe.”
 • 32. studyfy 2013. március 24. 18:27
  „Ezek a hülye németek is leállítják az atomerőműveket és napenergiával pótolják. Pedig nekik több pénzük van, mint nekünk.”
 • 31. macs 2013. március 24. 17:10
  „29. kisrono,
  amit mondasz abban van ráció, csak az a gond, hogy manapság ez senkit sem érdekel! Én csak az ismerőseim példájából indulok ki. Miután mind a cirkójuk, mind a vízmelegítőjük, immáron sokadszorra elromlott, a szerelő se biztatta őket semmi jóval, vettek egy nagy levegőt, kicserélték mindkettőt. A berendezések sokkal hatékonyabban működnek, gázszámlájuk is jelentősen lecsökkent.
  Lehet, hogy az energiafaló berendezések cseréjét, az épületek szigetelését kéne támogatni. Ez lenne a kifizetődő hosszú távon.”
 • 30. kontrapista 2013. március 24. 15:28
  „29.kisrono
  " Ha a kormány ehelyett létrehozna egy napelemgyárat és a terméket minden háztartásnak biztosítaná , akkor el tudná érni a TELJES energiafüggetlenséget "
  Ezt a megoldást valósítsd meg a saját házadnál úgy, hogy előbb felmondod a gázszolgáltatást !”
 • 29. kisrono 2013. március 24. 14:57
  „28. vélemény 2013.03.24. 14:41
  Édes Istenem!Te tényleg nagyon sötét vagy!Én arról beszélek,hogy maga a technológia idejétmúlt...mármint,hogy szénhidrogéneket elégetünk és abból szerezzük az energiát!Ha a kormány ehelyett létrehozna egy napelemgyárat és a terméket minden háztartásnak biztosítaná,akkor el tudná érni a TELJES energiafüggetlenséget és nem kellene kamuzni a "szociálisan érzékeny rezsicsökkentő jóindulatáról"!Ja,hogy akkor bebukna az egész hagyományos energiaelőállító lobbi az egész világon?Na ja..ez itt a bibi,mert pártunk és kormányunk ezt nem akarja!Úgyhogy a rezsicsökkentés KAMUUUU,az igazi segítséget kérjük,nem ezt!”
 • 28. vélemény 2013. március 24. 14:41
  „26. kisrono
  Nem tök mindegy,hogy üres-e vagy teli?
  - Szerintem nem, ha minimum 45 napra elegendő gáz van benne, arra az esetre az oroszok és az ukránok télvíz idején vitázni kezdenének és elzárnák a gázcsapot.”
 • 27. scott1 2013. március 24. 14:09
  „Ki vitatkozik azon, hogy üres-e egy gáztároló?
  Itt egy valaki volt, aki szerint csak az számít! Azóta is rajta a többség, de vitáról szó se volt :D
  A gáztározókra a már említett biztonságos hazai gázellátás biztosítása mellett, a Magyarországon áthaladó gáztranzit folytonossága (az ellátás biztonsága) miatt van szükség!
  Az algyői mező jelentősége többek között éppen a Déli-Áramlat és a Nabucco projektek közelben áthaladó vezetékei miatt igazán jelentős! A nyomvonal kijelölésénél ezek is meghatározóak voltak. És mivel állítólag iszonyatos pénzek vannak a gáztranzitba, illetve a gáztározásba ezért az államok többsége jobban szereti ha a területén tárolt gázért neki fizetnek, mintha valaki a nyereség egy részét passzolja le!
  Most visszagondolva, egyesek ugyan mit is gondolhattak, amikor az oroszok a magyarországi gáztárolási kapacitás felől érdeklődtek? Talán azt, hogy ha van a tárolónkba vennének tőlünk egy kis gázt? :DDD”
 • 26. kisrono 2013. március 24. 13:49
  „Nem tök mindegy,hogy üres-e vagy teli?Minek befektetni egy elavuló technológiába,ha ezzel ugyanúgy függünk a külföldi(orosz)energiaszállítóktól???
  Látom a napelemes háztartások írásomra senki nem reagált...hát ez itt a baj,ezért tehetnek meg velünk bármit,ezért kotyavetyélhetik el az adóforintjainkat minden hülyeségre,mert a "tisztelt" nép épp azon vitatkozik,hogy üres-e a gáztározó vagy sem PEDIG SEMMI SZÜKSÉG SINCS RÁ!!!!!!!!”
 • 25. vélemény 2013. március 24. 13:37
  „11. X_Y
  Amúgy meg egy üres tároló tényleg nagy segítség.

  -"A megépült algyői tárolóban 1,2 milliárd köbméter a biztonsági készlet"
  Törvény írja elő, hogy ez benne is legyen.
  "Kialakítása és feltöltése mintegy 150 milliárd forintba került."”
 • 24. scott1 2013. március 24. 13:16
  „Értelek X_Y!
  Szóval te azért nem veszel marmonkannát, mert ha tízet vennél belőle, akkor se tudnál abból semmit a tankba önteni?!
  És ezzel már azóta tisztában vagy, amióta szobatiszta lettél? :D Persze, ha eléred azt a kort amikor a mindennapjaid részévé válik az inkontinencia akkor majd veszel üres marmonkannát is mint minden átlagos ember? :DDD
  Szerintem te azóta is a gázszállító hajókon filózol. :DDDDD”
 • 23. kontrapista 2013. március 24. 13:14
  „11.X_Y
  " Amúgy meg egy üres tároló tényleg nagy segítség . Mert előtte meg kell tölteni . "
  Ez aztán a zseniális felfedezés, amiért díjat lehet kiérdemelni .
  u-i-
  Mindent meg lehet tölteni, kivétel az üres kobakod, amit a nyakadon viselsz .”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát vizsgálja Brüsszel

A világ legnagyobb tőkeértékű technológiai vállalta ellen már folytak vizsgálatok versenyellenes… Tovább olvasom