Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Az Allianz szerint nőtt a vagyonunk

Magyarországon 104 milliárd eurót tett ki a háztartások pénzügyi vagyona 2010 végén, ami közel 6 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki az Allianz csoport ötven országot felölelő idei vagyonosodási listájából(Global Wealth Report).
Egy főre vetítve 10 ezer euró körüli ez az összeg, ami nagyjából a fele a vizsgált ötven ország átlagának. Az elemzés szerint tavaly rekordot döntött a háztartások felhalmozott vagyona (bankbetét, értékpapír, biztosítás) a vizsgált ötven országban, és meghaladta a 95 ezer milliárd eurót, ami 6,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezzel első ízben haladta meg a 2007. évi rekordot. Ugyanakkor a tavalyi erőteljes növekedés nem tudja elfedni azt a tényt, hogy a vagyonosodás lendülete megtört az elmúlt években: 2000 óta évente átlagosan 4,1 százalékkal nőttek a vagyonok, egy főre vetítve pedig ennél is kisebb mértékben, 3,2 százalékkal.

"Az időszak gazdasági növekedését és az inflációt figyelembe véve megállapítható, hogy a vissza-visszatérő pénzügy válságok, a részvényárfolyamok zuhanása visszavetette a takarékoskodást" - áll az elemzésben. Az elemzés kitér arra is, hogy a vagyonok még mindig kevesek kezében halmozódnak fel: az összes vagyon 90 százaléka van a tehetős országok polgárainak birtokában, miközben ők a vizsgált populáció(4,7 milliárd ember) mindössze 20 százalékát teszik ki.

Jól szemlélteti ezt az egy főre jutó vagyonok adatsora: a gazdag országokban átlagosan 90 ezer euró ez az összeg, az alacsony jövedelmű országokban 2.000 euró, a közepes jövedelműeknél 10 ezer euró körül van, miközben a világátlag nagyjából 20 ezer euró. A jelentés szerint az elmúlt tíz évben Kelet-Európában növekedett a legnagyobb mértékben a háztartások pénzügyi vagyona, évente átlagosan 16 százalékkal, a növekedési ütem azonban a felére esett 2007 óta. Eközben a másik két gyorsan fejlődő régióban, Latin- Amerikában és Ázsiában nem torpant meg a lendület 2007 után sem.

Magyarország a maga 104 milliárd eurót kitevő összesített megtakarításával a negyvenedik helyen áll a listán, megelőzve a visegrádi négyek közül Szlovákiát. Csehországban és Lengyelországban viszont a magyarországiénál több volt a háztartások pénzügyi vagyona a tavalyi év végén.

Egy főre vetítve Magyarországon 10.399 euró a háztartások átlagos pénzügyi vagyona, Szlovákiában 7.500, Csehországban meghaladja a 13 ezer eurót, Lengyelországban a hétezret. A tíz kelet-európai uniós tagország közül Szlovénia áll az élen, 20 ezer euróval, a második Észtország, a harmadik Csehország, majd Magyarország következik.

Az ötven országot felölelő listán egyébként Svájc áll az első helyen, ott egy főre vetítve meghaladja a 200 ezer eurót az átlagos megtakarítás, az utolsó Lettország hatezer euróval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éves mélyponton a forint: 287 fölött az euró

Tovább gyengült szerdán délelőtt a forint a bankközi devizapiacon, az eurót 287,64 forinton… Tovább olvasom