Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Az almát lehet félteni az embargótól

Magyarország, Csongrád megye - Több mint két hete tart az importtilalom Oroszországban, amely az ellene szankciókat alkalmazó országokból és az Európai Unióból származó gyümölcsre, zöldségre, hús- és haltermékekre hirdetett embargót. A CBA-t eddig nem keresték meg uniós államokból az eredetileg orosz piacra szánt nagyobb mennyiségű termékkel. A kormány az almatermelők megmentésén ügyködik.
Két hétig sem bírták ki az oroszok importlazac és -pisztráng nélkül, de más cikkek hiányát sem sikerült pótolni, így enyhítenek a nyugati élelmiszerek behozatali tilalmán. Ennek alapján ismét engedélyezik több árucikk behozatalát, és egy kiskaput is nyitottak. Így a Fehéroroszországba exportált nyugati élelmiszereket, amennyiben azokat ott dolgozzák fel, szabad Oroszországba importálni.

Augusztus 7-én – ahogy korábban írtuk – Oroszország importtilalmat rendelt el az ellene szankciókat alkalmazó országokból származó gyümölcsre, zöldségre, hús- és haltermékekre, az intézkedés az európai uniós tagországokra is vonatkozik. A Csongrád megyei termelők a rendelet megszületésekor attól tartottak, hogy az országot elárasztják az orosz piacról kiszorult olcsó lengyel, holland, spanyol termékek, a Magyarországon termelt árukat pedig még az eddigieknél is nehezebben tudják majd értékesíteni.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta: áruházukhoz az elmúlt két hétben nem érkezett nagyobb megkeresés külföldi cégektől, amik az eddig megszokottnál nagyobb mennyiségű árucikket ajánlottak volna fel eladásra.

– Az alma értékesítésével kapcsolatban hallani, hogy lehetnek vele gondok. Egyik legfőbb célunk, hogy polcainkon folyamatosan megtalálhatók legyenek a kiváló minőségű magyar termékek, ezért a jövőben sem fogunk elfordulni a magyar termelőktől – közölte a kommunikációs vezető.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára éppen pénteken jelentette ki, hogy a kormány minimalizálni igyekszik a magyar almatermelők orosz exporttilalom miatti veszteségeit. Nagy István kifejtette: azokban az országokban – ilyen Szerbia is –, amelyek beszállíthatnak Oroszországba, vélhetően almából is hiány keletkezik, tehát a magyar termékeknek ott lesz helyük.

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke elmondta: érdekvédelmi szervezet lévén nincsen rálátásuk arra, hogy az elmúlt két hétben növekedett-e az orosz piacra szánt külföldi termékek száma a hazai üzletekben. A közelgő almaszezonról az elnök azt közölte, hogy Csongrád megyében alig páran foglalkoznak a gyümölccsel – a legnagyobb területű almás Szentesen található. A szegedi nagyáruházban működő Coopban péntek délután a déli gyümölcsökön kívül kizárólag Magyarországon termesztett zöldségeket és gyümölcsöket lehetett vásárolni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol bruttó 4 forinttal csökkentette a gázolaj és 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti… Tovább olvasom