Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Az ár- és belvíz után az aszálytól tartanak a gabonatermesztők

Az ár- és belvíz után az aszálytól tartanak a gabonatermesztők - írta a Magyar Hírlap.
A lap keddi számában Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a Magyarországon búzát termelő több mint százezer gazda huszonöt százalékának idei termését érintette valamilyen módon az ár- és a belvíz. „Harminc-negyvenezer hektárnyi búzatermés ment kárba, ezeken a területeken biztosan nem aratnak az idén” – mondta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy országszerte mintegy 1,2 millió hektáron vetettek kenyérgabonát, és a károk ellenére is jobb lehet az idei termés a tavalyinál.

"Aszály még nincs ugyan a földeken, ám az elmúlt hetek csapadékhiányos időjárása miatt valóban aranyat érhet a vetéseknek a májusi eső" - fogalmazott Vancsura József azzal kapcsolatban, hogy a termelők most az aszálytól tartanak.

Elmondta, fontos lenne, a búza felvásárlási ára ne csökkenjen tonnánként ötvenezer forint alá, mert akkor elviselhetetlen veszteségeket kell elkönyvelniük a termelőknek. Szerinte az ideális a hatvanezer forintos tonnánkénti ár lenne. Jelenleg továbbra is hatvannyolcezer forint a malmi búza elszámoló ára, a takarmánybúzáé pedig hatvanhétezer. A termelők attól félnek, hogy ismét megjelennek a földeken a spekulánsok, akik szándékosan letörik az árakat - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nem vagyunk jól szervezettek?

A magyarországi cégeknél kevés példát láthatunk valóban jól szervezett csapatokra. Két jellemző hiba a „szervezetlenség", illetve a szervezés „túlbonyolítása". Tovább olvasom