Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Az átlagos reálhozam 124 ezer forint lehet

Az fn.hu honlap szerda délután publikált cikke szerint 124 ezer forintra várható egy átlagos nyugdíjpénztári reálhozam az első részleges eredmény alapján, bár a számítás alapját csupán hét pénztár számsorai adták.
Az internetes cikk szerint a pénztártagok döntő többsége jogosult lesz reálhozamra és a reálhozamok (a pénztári hozamok infláció feletti része), illetve az ezekhez adott munkáltatói pótbefizetések összege átlagosan 124 ezer forint körül alakul.

A honlap cikke szerint július 20-án az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem adott ugyan semmilyen tájékoztatást a reálhozamokról, de a szerda délelőtti állapot szerint ez volt a helyzet - közölte az fn.hu.

Az fn.hu szerint a 124 ezer forint csak azok reálhozamát átlagolta, akik kapnak reálhozamot, a cikk szerint a szórások nagyok, eddig 800 ezer forint a legnagyobb reálhozam, de az előzetes számokból már tudható, hogy lesz milliós reálhozam is, és persze sok a pár tízezer forintos is - írja a honlap.

A törvényben meghatározott menetrend szerint az egykori pénztártagok reálhozamát már a május 31-i állapot alapján ki kellett kalkulálni, de a szabály szerint június közepéig a kalkulációtól függetlenül az átlépő pénztártagok vagyonát teljes egészében át kellett utalni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz (NYAA).

A cikk szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint határidőre meg is érkezett 2946 milliárd forint, ebből kért most vissza a 18 pénztár előzetes becslések szerint mintegy 250 milliárd forintot (a legnagyobbak közül az OTP 60 milliárd, az ING 40 milliárd forintot) azért, hogy kifizethesse a reálhozamokat és a munkáltatói kiegészítő befizetéseket.

A pénztáraknak szerdára kellett véglegesen elkészülniük a reálhozamok kiszámításával, és az összesített igényüket eljuttatni az ÁKK-hoz. A cikk úgy tudja, hogy a számítást és a procedúrát mindenhol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársai ellenőrizték, és az érintett 18 pénztárnak belső ellenőri jelentést is kellett küldenie a reálhozam-számítási módszertanáról.

A honlap szerint a felügyelet elégedett volt a jelentésekkel, igaz, nem kis fejtörést okozott a sokszor pénztárt váltó tagoknál, hogy nem mindenhol volt könnyű visszafejteni, hogy melyik befizetés volt munkáltatói kiegészítő befizetés. Nem kevesebb mint 550 ezer pénztárt váltó pénztártag volt a rendszerben, közülük még olyan is akadt, aki az évek során hétszer váltott pénztárat - olvasható az fn.hu cikkében.

A honlap szerint a visszaigénylés után, augusztus 31-ig többé-kevésbé lezárul a reálhozamok eljuttatása a tagokhoz, az internetes cikk szerint hat pénztár már meg is kezdte a kifizetéseket.

Az fn.hu írása úgy véli: a felügyelet az ING-vel és az OTP-vel még pereskedni fog azon, hogy mennyi is jár a pénztártagoknak, a felügyelet álláspontja szerint ugyanis a pénztáraknak indokolatlan költségeket is felszámoltak az adott pénzügyi csoporthoz tartozó vagyonkezelők, ez pedig a tagok hozamából hiányzik.

A cikk kitér arra: a felügyelet álláspontja szerint ezeket az összegeket a pénztáraknak vissza kell követelniük a vagyonkezelőktől, és át kell adniuk a tagoknak. A pénzügyi csoportok azonban állítják, megfelelően jártak el, és ők alkalmazták helyesen a törvényt.

A cikk szerzője úgy véli: augusztusra azoknak az ügyét sem lehet véglegesen lezárni, akik nem rendelkeztek a reálhozamaikról, és/vagy a postai kézbesítés során nem veszik majd át a pénzüket. Ők szeptember 16-ig még az illetékes postákon személyesen is átvehetik a hozamukat, utána azonban megy az állami nyugdíjalaphoz a pénz, ahol majd az összeg az illető leendő egyéni számláján írható jóvá.

Olvasóink írták

 • 11. sadap12 2011. július 22. 00:12
  „Jééééé, hát nem tözsdé zték el a tagok befizetését a pénztárak?? Még hozam is van jócskán! Hazug fidesz, hazug”
 • 10. N.P. 2011. július 21. 12:48
  „És azok, akik maradtak az állami rendszerben, akiknek nem "tőzsdézték el a pénzét" azok vajon mennyit kapnak - kedves Nyugdíjvédelmi Biztosasszony???????”
 • 9. bélás 2011. július 21. 12:48
  „Névsor szerint ? :)
  de jó hogy nem vagyok Wágner Vilmos.

  am a reál annyi, de kezelési költség, utalási ktg., újraszámolási ktg., meg még a ... tudja miket számolnak fel és a kézhez kapott eléri az egy eurót :D”
 • 8. Monthechristo 2011. július 21. 09:46
  „Miért van az az érzésem hogy a < moderálva> a rossz oldalán vagyunk??::))Remélem,ezekkel a csekély összegekkel IS "hozzájárulhatunk Orbán papa mindent el és besöprő alig pénzorientált lenyúlós "reformjához":))Hogy a pusztulat csapna minden gyökér politikusba!!!!”
 • 7. macs 2011. július 21. 09:39
  „Nem értem, ha valaki azt látja, hogy egy bank számára előnytelen, miért nem hagyja ott? Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy ő tulajdonképpen lustaságból nem lépett még le, hát mit mondjak?
  Azt sem értem, hogy a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatosan, miért nem tájékozodtak az emberek? Annyi mindenről beszélgetünk, erről miért nem? Vagy egyszerűen csak a különféle honlapokon miért nem nézték meg a többi pénztár hozamát?
  Volt olyan ismerősöm, aki csak hosszas rábeszélésre volt hajlandó "körbe nézni". Szóval nem értem!”
 • 6. Larsson 2011. július 21. 08:30
  „Hogy írhatsz a magyar bankra, a magyar még egyszer magyar bankra!
  Amúgy télleg a leggázabb bank, egyszer már csatáztam is velük a számlavezetés miatt, máshol ingyenes vagy 300 ft-os egy sima lakossági, addig itt 600 ft alapból + nincs ingyenes kp felvét, azért is 200-at legombolnak és ha csak egy csop beszedésem van, akkor is kiszámláznak 245-öt, otpdirekt még vagy 100 ft, meg kártya díj, stb, stb...”
 • 5. ktimi 2011. július 21. 07:50
  „4. Mike3

  Hol lehet megnézni?”
 • 4. Mike3 2011. július 21. 07:10
  „Az OTP elég korrekt és jól kezelhető módon tette közzé, hogy ki mennyit fog kapni pontosan.
  Abszolút értékben nekem jó pénz jár vissza, viszont ha belegondolok, hogy az OTP volt az egyik legspermább banda, akkor elönt a pulykaméreg, hogy mennyi lehetett volna.
  Két bank van itthon akikhez soha az életben nem megyek semmiért: CIB és OTP.”
 • 3. Utazo 2011. július 20. 22:59
  „Beindult a Kesz Atveres Show rendesen! Csak az a nagy baj, hogy csak sirni tudunk rajta!”
 • 2. Zsoltee0716 2011. július 20. 21:20
  „Hát basszus mindennapra jut egy ilyen reálhozamosz izé, de engem az érdekel, hogy hogyan számolják ki, hogy kinek mennyi pénz jut?
  Érthető a kérdés.
  Felőlem aztán viktortól(direkt kis betűvel) meg kérdezhetitek, csak hazudjon már valamit.”
 • 1. Borrower 2011. július 20. 21:12
  „Az OTP-n meg sem lepődök! A többi bank se "kutya" de ezek igazi nagy rablók!!! Persze megint ki fog derülni, hogy rosszul számolnak. Szerintem az OTP már szabályosan élvezi a rengeteg ellene indított pert...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a Mol nem erősödött szerdán

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 150,35 pontos, 0,70 százalékos emelkedéssel,… Tovább olvasom