Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Az Audi 900 millió eurót fektet be a győri üzemébe 2013-ig

Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházásban bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és ezzel közvetlenül 1.800 munkahelyet hoz létre - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke csütörtökön Budapesten.
A beruházás eredményeként 2013-tól évente több mint 125 ezer gépkocsit gyártanak az Audi magyarországi telephelyén, az Audi Hungaria Motor Kft.-ben.

Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint a beruházás nyomán tágabb értelemben hatezer új munkahely jön létre Magyarországon.

Az Audi AG elnöke azt emelte ki, hogy a német autógyártó a termelés bővítésével a beszállítókat és szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít munkát.

A beruházásról szóló döntést csütörtökön délelőtt hozta meg az Audi felügyelő bizottsága.

A 900 millió eurós beruházáson felül 23 millió eurót (6,5 milliárd forint) költött a cég 200 hektáros földterület megvásárlására. Arra az újságírói kérdésre, hogy akadályozza-e a beruházást az, hogy a terület természetvédelmi övezetben van, Orbán Viktor azt mondta: "az összes feltételt előállítottuk és előállítjuk, mindenben a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően oldjuk meg a problémát". Az Audi elnöke pedig ehhez hozzátette: "nincs szükség B tervre" a terület használatánál.

A magyar állami támogatás összegét nem közölték a sajtótájékoztatón, de a miniszterelnök utalt arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium erről szóló előterjesztését a kormány minden bizonnyal jóváhagyja. Orbán Viktor hozzáfűzte: a kormány minden egyedi támogatásnál figyelembe veszi az új munkahelyek számát és a megtérülést is.

Orbán Viktor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy "a gigantikus beruházás után az Audi termelése két százalékkal növeli a magyar gazdaságot", azaz két százalékponttal emeli a magyar GDP-t, a magyar nemzeti összterméket.

Rupert Stadler a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Audi 2015-ig 50 százalékkal 1,5 millióra akarja növelni az eladott gépkocsik számát. Ehhez van szükség új kapacitásokra, amelynek helyszínéért nagy harc folyt a Volkswagen csoporton belül. A versenyszempontok alapján a győri telephely az infrasturktúrával, a rugalmas és kompetens munkaerővel valamint a kedvező bérstruktúrával nyerte el a beruházást - mondta újságírói kérdésre válaszolva az elnök. Rupert Stadler megjegyezte: annak ellenére nyert a magyarországi helyszín, hogy Kínában 30 százalékkal kedvezőbb a bérstruktúra.

A jövőben az Audi győri gyárában teljes gyártási folyamat zajlik majd, a karosszériagyártástól kezdve a fényezésen át az összeszerelésig. A gyártott típusok között lesz az A3-as új változata is. Győrben Audi TT Coupé, Roadster, A3 Cabriolet típusokat gyártanak.

Az Audi Hungaria - a korábbi tájékoztatás szerint - az év első felében 681 milliárd forint árbevételt ért el, szemben a 2009 első félévi 490 milliárd forinttal. Az év első hat hónapjában 32 százalékkal több, közel 880 ezer motor készült el, és a bázishoz képest 25 százalékkal több, 21.493 jármű gördült le a gyártósorokról. Ebből 9.625 az Audi TT Coupé, 3.330 a TT Roadster és 8.538 az Audi A3 Cabriolet típus volt.

A magyarországi leányvállalatot 1993-ban alapították. A győri telephelyen 1998-ban kezdték meg az összeszerelést 200 fővel, ma pedig már 5.700 főt foglalkoztat az Audi Hungaria. A kezdetek óta 3,89 milliárd eurót ruházott be az anyacég a győri gyárba, és ezen felül van a most bejelentett 900 millió euró.

Orbán Viktor már jelen volt az Audi fejlesztéseinek egyik másik magyarországi mérföldkövénél, 2000-ben a győri gyárban a négyhengeres dízelmotor gyártócsarnokának avatásán.

Kedden egy másik autógyártó jelentette be magyarországi kapacitásainak bővítését. A magyar kormányfő és az Opel/Vauxhall alelnöke közösen tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy 500 millió euróós beruházásban bővítik az Opel szentgotthárdi motorgyárát, ami közvetlenül ezer új munkahelyet jelent. A beruházáshoz az Opel egyedi kormánydöntéssel 7,5 milliárd forint állami támogatást kap.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2010. szeptember 23. 20:38
    „"Orbán Viktor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy "a gigantikus beruházás után az Audi termelése két százalékkal növeli a magyar gazdaságot", azaz két százalékponttal emeli a magyar GDP-t, a magyar nemzeti összterméket."
    A GDP 2010. I. félévében 12 695 525 000 000 Ft, ennek a 2%-a 253 910 500 000 Ft. Itt valami nem gömbölyű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint szerda estére az euróval szemben

Gyengült a forint szerda este a délutáni euróárfolyamhoz képest, de még így is erősebb volt a reggeli szinthez viszonyítva. Tovább olvasom