Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Az Egyesült Államoknak van a legnagyobb aranytartaléka

A világ aranykincsének ötödét a jegybankok birtokolják, az országok rangsorában a legnagyobb tartalékkal az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik.
A világ aranykincsének ötödét a jegybankok birtokolják, az országok rangsorában a legnagyobb tartalékkal, 8.133 tonnával az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik, míg Magyarország 83. a sorban 3,1 tonnával - közölte az aranypiac.hu pénteken az MTI-vel.

Az Egyesült Államok mögött a második helyen Németország áll 3.396 tonna aranytartalékkal, majd Olaszország következik 2.452 tonnával.

A közlemény felidézi, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években az arany kiesett korábbi szerepéből, árfolyama jobbára esett. Több ország is elkezdte leépíteni a készleteit és aranyeladásokba kezdett azzal az indokkal, hogy az arany az állam számára nem termel kamatbevételt és árfolyam-növekedéssel sem kecsegtet.

Nagy-Britannia, Svájc és Hollandia voltak a legnagyobb eladók, de 1989-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is azt a stratégiai döntést hozta, hogy "az akkori nemzetközi tendenciákkal összhangban az aranykészleteit a technikailag szükséges minimális szintre csökkenti". Így a nemzetközi aranypiacon történt értékesítések következtében 1989 májusától 1992 októberére az aranykészlet 65 tonnáról több lépcsőben 3 tonnára csökkent - írja az aranypiac.hu az MNB sajtóosztályától kapott információkra hivatkozva.

A portál hangsúlyozza, hogy 2009 második negyedéve óta ismét növekednek a jegybanki aranytartalékok. Kína, India, Oroszország, és más feltörekvő gazdaságok tartoznak a nagy vásárlók közé.

A világ jegybankjai a devizatartalékoknak jelenleg átlagosan 12,7 százalékát tartják aranyban. A fejlett gazdaságok többségében azonban ez az arány ennél sokkal magasabb: az Egyesült Államokban 76,7, Németországban 73,9, Olaszországban 73,4, Franciaországban 73 százalék, Hollandiában pedig 62,7 százalék.

A feltörekvő államokban, mint például Kínában, Brazíliában vagy Oroszországban, jellemzően messze az átlag alatt van ez az arány.

Az arnaypiac.hu számításai szerint, ha Kína be akarná hozni a világátlaggal szembeni lemaradását az aranytartalékoknál, akkor több mint 6.000 tonna aranyat kellene felvásárolnia.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2012. április 07. 13:48
    „1989-92. 65 tonna---maradt 3 tonna .
    HOL A 62 tonna arany ára ???????”
  • 1. Emberségetavilágnak 2012. április 06. 16:25
    „Naná. Aranyvonat 1945. január.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőprogramok, avagy az olcsón megúszott válság

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings is fiókba tette az ellendrukker angol sajtóban népszerű, ítéletnapi forgatókönyveket. Tovább olvasom