Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Az EKB nem tart inflációtól

Az Európai Központi Bank (EKB) nem tart attól, hogy az euróövezetben gyorsulna az infláció az államadósság-válság közepette.
"Nem látom jelét, hogy növekednék a valuta leértékelődésének kockázata" - idézte az EKB igazgatótanácsa német tagja, Jörg Asmussen nyilatkozatát a Bild am Sonntag című német lap vasárnap.

Az EKB pénzügypolitikája abból a feltételezésből indul ki, hogy "jövőre az infláció 2 százalék alá csökken" - mondta Asmussen, majd így folytatta: az EKB gondoskodik róla, hogy az euró stabil valuta maradjon, "efelől senkinek sem kell aggódnia".

Az EKB lazító pénzügypolitikája és esetleges dél-európai állampapír-vásárlásai miatt aggódó német polgárok megnyugtatására Asmussen emlékeztetett, hogy Németországban az infláció jelenleg elmarad az euró bevezetése előtt, a "Deutschmark" idején tapasztalt ütemektől.

Az euróövezetben szeptemberben átlagosan 2,7 százalékra nőtt a tizenkét havi infláció az augusztusi 2,6 százalékról, az EU statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint. A csekély gyorsulást a tavaly szeptemberinél 9,2 százalékkal magasabb üzemanyagárak és a 2,9 százalékkal emelkedett élelmiszerárak okozták, vagyis főleg importárak, amelyekre az EKB pénzügypolitikájának nincs hatása. Mindazonáltal a tizenkét havi infláció így is elmaradt a tavaly szeptemberi 3,0 százalékról.

Közben a nem energiaipari termékek drágulása, szintén éves egybevetésben, 0,8 százalékra lassult az augusztusi 1,1 százalékról, a gazdasági növekedés további gyengeségét jelezve. Így a tartós, belső árnyomást mérő maginfláció szeptemberben is igen alacsony maradhatott az augusztusi 1,7 százalékos tizenkét havi ütem után, amely egyéves mélypont volt.

Az EKB pénzügypolitikája elvileg legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt céloz meg.

Az euróövezetben átlagosan 0,2 százalékos gazdasági visszaesés volt a második negyedévben az előző negyedévhez képest, és 0,5 százalékkal csökkent a teljesítmény az egy évvel azelőttihez képest, az EU statisztikai hivatalának utolsó becslése szerint.

Az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) idén 0,4 százalékkal csökkenhet, jövőre 0,2 százalékkal nőhet - ezt idézte a múlt héten a német Handelsblatt gazdasági lap az IMF e héten megjelenő, őszi Világgazdasági Kilátások (WEO) című elemzéséből.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. október 07. 12:21
    „Ki az az idióta aki hisz a bankároknak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cégek adóhátraléka csökken, a lakosságé nő

Szeptember végén a NAV 498,7 milliárd forint tartozást tartott nyilván a működő adózóknál - írja a Népszabadság szombaton. Tovább olvasom