Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Az elemzői várakozásoknál jobb lett az OTP Csoport adózott eredménye

Az elemzői várakozásoknál több, az előző év hasonló időszakához képest ugyanakkor kevesebb lett az OTP Csoport adózott eredménye az első negyedévben - közölte a bank kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
A társaság, gyorsjelentése szerint, az első negyedévet 11,23 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, 12 százalékkal kevesebbel az egy évvel korábbi 12,83 milliárd forintnál. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők átlagosan 9,85 milliárd forintos első negyedévi nettó nyereséget vártak.

Az OTP gyorsjelentésében emlékeztet: az előző évhez hasonlóan 2013-ban is az első negyedévben számolták el az egész évi pénzintézeti különadót. Ennek 29,23 milliárd forintos összege nagyságrendileg megegyezik az előző évivel.

A bankcsoport egyszeri, - elsősorban a banki különadót jelentő - korrekciós tételek nélkül számított konszolidált adózás utáni eredménye 40,74 milliárd forint volt a januártól márciusig terjedő időszakban, ami 55 százalékkal több az október-decemberi eredménynél, de 7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az éves eredménycsökkenést leginkább a magyarországi tevékenységhez kapcsolódó adóteher-növekedés okozta. Az OTP Csoport 2013 első negyedévében 17,22 milliárd forint társasági adót fizetett, többet az egy évvel korábbi 7,46 milliárd forintnál. A növekményt - a társaság közleménye szerint - a leánybanki befektetések átértékeléséből fakadó adópajzs hatás okozta.

A negyedik negyedévhez képest döntően a kockázati költségek 22 százalékos csökkenése miatt javult a korrigált negyedéves profit. Szezonális hatások révén 5 százalékkal csökkentek a működési költségek is.

A konszolidált korrigált adózás utáni eredményen belül a 2012. első negyedévi 42 százalékról 45 százalékra nőtt a külföldi leánybankok részesedése. A külföldön megtermelt 18,5 milliárd forintos profitból 9 milliárd forint a bolgár, 7,7 milliárd forint az orosz, míg 1,6 milliárd forint az ukrán leánybankhoz köthető.

Az OTP Csoport adózás előtti eredménye éves összehasonlításban 13 százalékkal nőtt, a működési eredmény pedig alig változott. Az összes bevétel éves szinten 2 százalékkal 212,87 milliárd forintra nőtt, a nettó kamatbevétel 1 százalékos, a nettó díj- és jutalékbevétel 5 százalékos emelkedése mellett. A működési kiadások 6 százalékkal csökkentek.
A bankcsoport magyarországi alaptevékenységének adózott, bankadó,
osztalék és nettó végleges pénzeszközök nélkül számított nyeresége 21,89 milliárd forint volt az első negyedévben, 7 százalékkal több a negyedik negyedévi 20,50 milliárd forintnál, de 10 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszaki 24,30 milliárd forintnál.

Az éves csökkenést elsősorban a társasági adó emelkedése, illetve a nettó kamateredmény visszaesése okozta. Markánsan, 26,65 milliárd forintról 12,13 milliárd forintra csökkentek ugyanakkor a kockázati költségek.

Az OTP magyarországi nemteljesítő hiteleinek aránya 16,9 százalék volt az első negyedév végén, több a 2012. első negyedévi végi 14,6 százaléknál és a december végi 16,1 százaléknál. Az ilyen, 90 napon túl késedelmes hitelek céltartalékkal való fedezettsége 81,5 százalék volt március végén.

Éves összehasonlításban 5 százalékkal, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal csökkent a magyarországi bruttó hitelállomány. Éves összehasonlításban egyedül a mikro- és kisvállalkozói hitelek állománya nőtt, 4 százalékkal.

A bank gyorsjelentésében jelezte, hogy az 5000 főnél nagyobb lakosságú magyar települések önkormányzati adósságának részleges állami átvállalása várhatóan a második negyedévben zárul. Az OTP Bank által hitelezett 192 ilyen önkormányzat összes hitelállománya 245 milliárd forintot tett ki december végén, amelynek 40-70 százalékos része válik majd az állammal szembeni követeléssé - közölte a bank.

Csoportszinten az OTP legszűkebb, Core Tier 1 tőkemegfelelési mutatója 14,2 százalék volt az első negyedév végén, több az egy évvel korábbi 12,3 százaléknál, de kevesebb a december végi 14,7 százaléknál.

A bankcsoport nemteljesítő hiteleinek aránya a 2012. márciusi 17,4 százalékról és a december végi 19,1 százalékról 19,9 százalékra nőtt. A céltartalékkal való fedezettség aránya viszonylag stabilan a 80 százalékos szint közelében ingadozott.

Az OTP Csoport mérlegfőösszege 10 520,19 milliárd forint volt az első negyedév végén, 5 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Az OTP részvényeivel az első negyedévben - napi záróárakat tekintve - 4150 forint és 4920 forint között kereskedtek a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP papírjai 101 forintos, azaz 2,08 százalékos napi emelkedéssel 4965 forinton zárták a hétfői kereskedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre

A kizárólag hazai forrásból finanszírozott programra 2010-ben 930 millió, tavaly másfél milliárd… Tovább olvasom