Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Az elemzők szerint marad a 6 százalékos jegybanki alapkamat

A jegybanki alapkamat 6 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől az elemzők.
A Reuters által megkérdezett 27 elemző közül kivétel nélkül mindenki kamattartást valószínűsít, május így sorban a negyedik hónap lehet, amikor nem változik az alapkamat. Előzőleg, tavaly november és idén január között a monetáris tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre.

A Reuters konszenzusa szerint 2011 végén is 6 százalék lehet az alapkamat.

Londoni felzárkózó piaci elemzők hétfőre egyöntetűen változatlan, később nagyobb valószínűséggel inkább emelkedő, semmint csökkenő magyar jegybanki alapkamatot jósolnak.

A JP Morgan pénteki előrejelzése szerint a monetáris tanács hétfőn nem változtat a 6,00 százalékos alapkamaton, és - az előző két üléshez hasonlóan - ismét egyhangú döntés várható. A ház távlati prognózisa szerint a magyar jegybanki alapkamat 2011 decemberében 6,25 százalék, 2012 márciusában 6,50 százalék, 2012 szeptemberében 6,75 százalék, 2012 decemberében 7,00 százalék lesz.

A 4cast nevű vezető citybeli pénzügyi-gazdasági elemző központ szakértői szerint is nagyobb a kockázata egy későbbi MNB-kamatemelésnek, mint ahogy azt jelenleg "széles körben felismerik". A piac - jóllehet csekély eséllyel - továbbra is áraz egy kamatcsökkentést "valamikor a következő hónapokra", ám a 4cast elemzői szerint "nem elhanyagolható" a valószínűsége egy idei MNB-kamatemelésnek.

A Morgan Stanley elemzői szerint a magyar jegybank előrejelzése a következő negyedévekben várható dezinflációról a folyamat irányát tekintve helyes, az ütem csökkenésének mértékével kapcsolatos várakozás azonban "túl ambiciózus". A Morgan Stanley szerint az idei átlagos magyarországi infláció 4,6 százalék, a jövő évi 3,9 százalék lesz.

Mindezek alapján a ház elemzői azt várják, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz emelés, mint csökkentés, bár a Morgan Stanley szerint az esetleges szigorítást a magyar jegybank valószínűleg csak az év vége felé hajtaná végre.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán azt tette közzé, hogy áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet és 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest. Az elemzők 4,6 százalékos éves drágulást vártak.

A hét tagra kiegészült, teljes körű monetáris tanács minden tagja a 6 százalékos alapkamat tartására szavazott az április 18-i kamatdöntő ülésen. A rövidített jegyzőkönyv szerint a testület tagjai egyetértettek abban, hogy a márciusi inflációs jelentés előrejelzésének mind az alappálya és a kockázati forgatókönyvei továbbra is tarthatók. Többen kiemelték, hogy a nyersanyag- és élelmiszerárak alakulására, illetve az esetleges másodkörös hatások értékelésére figyelmet kell fordítani a következő hónapok döntéseinél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás anyajuhokra

Csongrád megye - Május 23-áig lehet anyajuhtartásra támogatási kérelmet benyújtani a Mezőgazdasági… Tovább olvasom