Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Az elmúlt 5 évben nem szűnt meg ennyi cég felszámolással, mint most

1 éves csökkenő trend után 2017 második negyedévében újra növekedésnek indult a cégtörlés számláló.
Újra növekedőben a cégtörlések, 11348 cég szűnt meg 2017 második negyedévében. 
Ráadásul a megszűnések mögött újra a felszámolások vannak felfutóban, tehát a cégstruktúra fertőzöttsége növekedőben van – derül ki az Opten felméréséből.

Egy negyedévre 11 ezer cégtörlés hazai viszonylatban még átlagosnak is tekinthető, ugyanakkor az a tény, hogy a felszámolási arány hosszú ideje tartó csökkenés után újra növekedésbe fordult, már elég komoly negatívumnak tekinthető

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A 11 ezer cégtörlést ugyanis közel 3 ezer esetben előzte meg felszámolás, ami a megszűnéshez vezető eljárások közül a legproblémásabb. A felszámolások ugyanis többnyire együtt járnak kifizetetlen számlatartozásokkal, és ezáltal a magas felszámolási arány közvetett veszteséget jelenthet a működő cégek számára is.
A felszámolással megszűnt cégek száma pedig negyedévenkénti 8 százalék körüli növekedést mutat az elmúlt három negyedévben, amire az elmúlt 5 évben nem volt példa. A felszámolások száma még messze van a csúcsoktól, de a trend azért sok jót nem sejtet.

Mintegy 6 éve jönnek kisebb-nagyobb szigorító intézkedések a cégműködéssel kapcsolatban, és adminisztrációs eszközökkel hatékonyan már nehéz lenne tovább menni, de sajnos a mostani adatsor is azt bizonyítja, hogy a cégek állóképessége még messze van az ideális állapottól

– mondja az Opten szakértője.

Az induló felszámolások száma szerencsére alacsonyabb, mint a lezárulóké, ami azt jelzi, hogy a magas megszűnési szám majd csökkenhet a jövőben, de a helyzet azért e tekintetben sem felhőtlen. 2017 második negyedévében 1655 felszámolás indult, ami 10 százalékkal magasabb érték, mint az első negyedévben.

A cégalapítások tekintetében nincs komoly meglepetés, a negyedéves adatok gyakorlatilag változatlanok 2014 második fele óta, 2017 második negyedévében 6909 céget alapítottak Magyarországon a vállalkozók.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017 második negyedéves értéke átlagosan 13 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Zala, Veszprém és Bács-Kiskun megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Nógrád és Komárom-Esztergom megye produkálta.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve nem volt ilyen olcsó a kakaó

A csökkenést az idézte elő, hogy a kínai kereslet növekedése elmaradt az előrejelzésektől. Tovább olvasom