Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az ember céljai és más praktikák

Ha egy működőképesnek ítélt dologgal nehezen érünk el eredményt, akkor tegyük fel magunknak a kérdést: világosak a céljaink?

Egyszer egy jó barátom azt mondta, hogy a nyelvtanulás egyik lényeges pontja, hogy legyen célod azzal, hogy nyelvet tanulsz! Ha nincs igazán célod ezzel, akkor küzdeni fogsz vele, bármilyen praktikát is alkalmazol, hogy a fejedbe vésd a tanultakat. Gondolom, ezt a tényt többen vissza tudják igazolni. De ugyanez igaz bármilyen tanulmányra, iskolára, vállalkozásra.

Ha jobban belegondolunk, a magánélet más területein is fel lehet fedezni ezt a törvényszerűséget. Ha csak az a célom, hogy megszerezzek egy állást - és sikerül - akkor keresnem kell újabb kihívást, mert nincs olyan motivációs tréning, ami később fellelkesít és helyettesíti  a céljaimat.

Ha elég bátrak vagyunk, nézhetünk egy párkapcsolati példát is. Szükség van a közös célokra, melyek összetartják a feleket. Ugyanis, ha a lakás megvan, a gyerekek felcseperednek, az anyóst sikeren kezeltük, s már a szomszédok sem okoznak problémát, akkor kell új célokat felvázolni, mert a sok párkapcsolat mentő praktika sem ment meg attól, hogy igazoljuk a szomorú válási statisztikákat.

Gépész végzettséggel és alapokkal megvan az igényem arra, hogy ha valamit rendbe akarok tenni, akkor egy technológiát alkalmazzak, aminek alkalmazásával elérem a kívánt eredményt. Legyen ez egy céges folyamat, - pl.: gyártás, szolgáltatás, értékesítés – vagy egy új ötlet megvalósítása, vagy egy összegubancolódott és válságos helyzet megoldása. Lévén, hogy évek óta cégvezetőkkel dolgozok, megfigyeltem, hogy akár magánéleti, akár céges helyzetet kell rendbe tenni, sokkal könnyebb a munka, ha a célok tiszták és világosak.

Ezek hiányában azonban rengeteg energia, figyelem emésztődhet fel bármilyen technológiát, vagy praktikát alkalmazunk, hogy elérjünk, vagy helyrehozzunk valamit.

Ezért azt tanácsolom, hogy ha egy működőképesnek ítélt dologgal nehezen, vagy egyáltalán nem érsz el eredményt, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Világosak a célok ezen a területen? Nem mondom, hogy a célokat mindig egyszerű megfogalmazni. Azt sem állítom, hogy ezekkel mindig egyszerű szembenézni. Vegyél nagy levegőt, írd le őket! Tudod, a papír sok mindent elbír. Szét lehet tépni, át lehet fogalmazni, újra lehet írni a régi célokat! Nagyon megéri.
Dolgozz ezen, s utána nézd meg hogy működnek a praktikáid!
Kívánom, hogy ne pazarold az energiád, és érd el a céljaid!

Pach Ferenc

Comline Budapest Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európában 235 ezer család melegszik makói kandallók mellett

A 22 éve alapított makói Váll-Ker Kft. lett tavalyi Presztízs-gálánkon az év vállalkozása. Tovább olvasom