Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Az emberek hisznek a csodákban

Már csökken a bedőlő ingatlanhitelek száma, de a válság mélypontját még nem értük el – mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke. A jövőben is lesznek ügyfelek, akik piramisjátékok vesztesei lesznek.
A bankok tavaly év végéig bő 60 ezer lakáshitel visszafizetését könnyítették meg, de nem lehet tudni, hogy az ügyfelek ezzel a segítséggel képesek-e fizetni a törlesztőrészleteket – nyilatkozta az fn.hu-nak Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke. A vezető arra a kérdésre, hogy vannak-e még a Capital Partnershez hasonló ügyek, igennel válaszolt.

– Azt kell látni, hogy időről időre újratermelődnek olyan helyzetek, amikor a fogyasztókat megtévesztik, mert az emberek hisznek a csodákban. Most jelentettünk be a rendőrségen olyan piramisjáték-gyanús ügyeket, amelyekben befektetésekre meseszerű hozamokat ígérnek – mondta Farkas Ádám. A 4–5 százalékosnál magasabb, és kockázatmentesnek mondott hozamnak ma már mindenképpen gyanút kell keltenie mindenkiben – tette hozzá.

Abban, hogy a válság ilyen súlyos következményekkel járt Magyarországon, egyértelműen szerepet játszott az ország nagyon erőteljes külső eladósodása, s ezen belül az, hogy a lakosság devizában adósodott el. – Arról érdemes szakmai vitát folytatni, hogy ebben mi volt a felügyelet szerepe – válaszolta arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint a felügyelet is közreműködött abban, hogy a válság ekkorát ütött Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a devizahitelek felfutása idején bőséges és olcsó hitelek álltak rendelkezésre a nemzetközi piacokon, ami tompította a veszélyérzetet.

– A válság alatt nem volt probléma a bankok tőkehelyzetével, a felügyelet jól látta el a feladatát – mondta. – Ugyanakkor az egy valós kérdés, hogy a devizahitelezés felfutását meg kellett volna-e akadályozni, és miként, bár ezt szakmai, és nem politikai kérdésnek tartom.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 ezer forint marad a magyarországi minimálbérből

Ember legyen a talpán, aki 60 ezer 236 forintból – minden számlát kifizetve – kijön a hónap végéig. Tovább olvasom