Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Az EU-nak utat kell nyitnia a kínai beruházások előtt

Lisszabon – Az EU tagországoknak szélesebbre kell tárniuk a kaput a kínai beruházások előtt, cserébe Peking támogatásáért az uniós adósságválságban – véli az uniós versenybiztos.
Joaquín Almunia, aki jelenleg Portugáliában tesz látogatást, pénteki sajtóértekezletén kifejtette: Európa nem zárhatja be az ajtót Kína előtt, amikor az folyamatosan hozzáférést kér az európai magánberuházásokhoz. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezen a területen is alapvető fontosságú a kölcsönösség.

Bár részletekbe nem bocsátkozott, hangsúlyozta, hogy Kína európai kötvényvásárlásai mindkét fél számára előnyösek: Pekingnek a jó hozamok miatt, a kibocsátóknak pedig azért, mert ezáltal új vásárlókat nyernek.

Ugyanakkor a legerősebb euróövezeti állam, Németország pénzügyminisztere a napokban úgy fogalmazott: „senki ne remélje, hogy politikai befolyást vásárolhat bármely euróövezeti országban, néhány milliárd eurós kötvényjegyzéssel".

Elemzők szerint a portugál, spanyol és olasz kötvényjegyzések sikere – az Európai Központi Bank aktív szerepe mellett – erősen összefügg Kína és Japán támogatási ígéreteivel.

Az EU és Kína már dolgozik egy olyan megállapodás létrehozásán, amely növeli a kétoldalú beruházások lehetőségét, és véget vet a kereskedelmi vitáknak. Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az EU, míg a uniós külkereskedelmet tekintve Kína a második az Egyesült Államok után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázezer hektár őszi vetés menthetetlen

Mintegy 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvízi helyzet miatt. Tovább olvasom