Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Az euró megvédése első számú európai érdek

Budapest – Első számú európai érdeknek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök az euró megvédését és megerősítését pénteki, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.
Előzőleg együttes ülést tartott a magyar kormány és az Európai Bizottság abból az alkalomból, hogy Magyarország január elsején átvette az Európai Unió soros elnökének tisztét. José Manuel Barroso elégedetten szólt a magyar elnökségi felkészülésről, hangsúlyozva, ahhoz, hogy az unió gazdasági stabilitást érjen el, erőteljes koordinációra van szükség.

A kormány és az Európai Bizottság tanácskozásán egyeztették az EU végrehajtó testülete és az elnöki posztot 2011 első felében betöltő Magyarország legfontosabb közös feladatait és a munka menetrendjét, majd a bizottsági elnök négyszemközt is megbeszélést folytatott a magyar kormányfővel.

Orbán Viktor: A magyar elnökség csak akkor lesz sikeresnek tekinthető, ha ebben a fél évben megtörténik a Lisszaboni Szerződés módosítása. Fotó: MTI
Orbán Viktor: A magyar elnökség csak akkor lesz sikeresnek tekinthető, ha ebben a fél évben megtörténik a Lisszaboni Szerződés módosítása. Fotó: MTI

Az együttes ülést és az Európai Bizottság elnökével tartott találkozót követő sajtóértekezleten Orbán Viktor első számú európai érdeknek nevezte az euró megvédését és megerősítését. A magyar elnökség tartalmi kérdéseiről szólva a miniszterelnök kiemelte, hogy az erőfeszítések főleg gazdasági kérdésekre összpontosulnak majd. A magyar elnökség csak akkor lesz sikeresnek tekinthető, ha ebben a fél évben megtörténik a Lisszaboni Szerződés módosítása, és ha az unió elfogadja azt a hat jogszabályt, amely a válságkezelő mechanizmus felállításához és működtetéséhez szükséges, és ha a gazdaságpolitikai koordináció sikeresen útjára indul tavasszal – mondta a miniszterelnök.

Második kiemelt ügyként szólt a bővítésről, hangsúlyozva, a magyar elnökség Horvátország tagságát támogatja, a schengeni térség bővítését Romániával és Bulgáriával szintén fontos feladatnak tekinti, valamint világos perspektívát akar kínálni Szerbiának is a későbbi tagságot illetően.

A harmadik fontos kérdéskörnek az energia ügyét jelölte meg, jelezve: össze akarják kötni a szlovák–magyar gázvezetékeket; a távlati cél az első észak-déli energiahálózat a Balti-tengertől az Adriáig, azaz Lengyelországtól Horvátországig. Budapest szeretné azt is, ha június végére elkészülne a romastratégia – folytatta Orbán Viktor.

José Manuel Barroso a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar hatóságok jelentős és hozzáértő munkát végeztek az EU-elnökségi felkészülés során; Magyarország felelőssége óriási a globális kihívások közepette. Mint mondta, mindenekelőtt gazdasági stabilitást, növekedést kell elérni, munkahelyek teremtésére van szükség. Ehhez szerinte nem elegendőek az egyedi megoldások, erőteljes gazdasági koordinációra van szükség.

José Manuel Barroso: Magyarország felelőssége óriási a globális kihívások közepette. Fotó: MTI
José Manuel Barroso: Magyarország felelőssége óriási a globális kihívások közepette. Fotó: MTI


Azt mondta, az Európai Unió teljes mértékben a fenntartható növekedésre összpontosít. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a magyar elnökség alatt indul el az úgynevezett európai szemeszter, amelynek során lehetővé válik a nemzeti költségvetések összehangolása, még mielőtt a kormányok beterjesztenék azokat a parlamenteknek.

Azt is közölte, hogy a Bizottság előkészíti az új válságkezelési mechanizmust. Arra a kérdésre, lesz-e uniós szintű bankadó, azt felelte: lenne értelme. Egyes tagországok már döntöttek bevezetéséről, de ebben közös megközelítés szükséges az egész EU-ban, mint ahogy a pénzügyi tevékenységekre esetleg kivetendő adó kérdésében is.

Kérdésre válaszolva szó esett a tájékoztatón a magyarországi válságadóról is, Orbán Viktor azt kérte az átmenetileg, három évig válságadó alá vont cégektől, hogy ne legyenek érzéketlenek Magyarország problémái iránt. Visszautasította, hogy nemzeti alapon különbséget tettek volna a cégek között, ugyanis – mint mondta – az energia- és a bankszektor esetében is magyar szereplők a legnagyobb befizetők.

José Manuel Barroso megerősítette, hogy a válságadók ügyében az Európai Bizottság hivatalos panaszt kapott. A Bizottság – amely már korábban, október 22-én levélben fordult a magyar kormányhoz – vizsgálni kezdte, hogy a törvény megfelel-e az uniós jogszabályoknak a direkt és indirekt adózás tekintetében. Kifejtette: amikor a Bizottság ilyen panaszt kap, amely felveti a belső piaci versenyszabályok torzítását, tájékoztatják az adott országot. Közölte, hogy a Bizottság január végéig várja megkeresésére a hivatalos magyar választ.

José Manuel Barroso közölte: a magyar miniszterelnök megígérte, hogy kormánya szükség esetén módosít a médiatörvényen. Fotó: MTI
José Manuel Barroso közölte: a magyar miniszterelnök megígérte, hogy kormánya szükség esetén módosít a médiatörvényen. Fotó: MTI

A sajtótájékoztatón szóba került a magyar médiatörvény is, kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, ha a magyar kormány úgy látja, hogy a médiatörvény gyakorlati megvalósulásánál bármilyen politikai aggály igazolódik, kész orvosolni. José Manuel Barroso közölte: a magyar miniszterelnök megígérte, hogy kormánya szükség esetén módosít a médiatörvényen.

A magyar kormány és a Bizottság együttes ülését megelőzően a Parlament előtt, valamint az Országgyűlés épületében, a tanácskozásnak helyet adó Vadászteremnél is a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom néhány tagja tiltakozott az ellen, hogy – mint kifejezték – Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.

Schmitt Pál köztársasági elnök európai uniós ügyekkel foglalkozó külföldi újságírókat Budapesten fogadva azt mondta, bár az elnökség idején a kormányé a főszerep, ő maga is szeretne aktív szerepet vállalni az eseményekben. Úgy fogalmazott: minden lehetőséget meg kíván ragadni az ország nemzetközi megbecsülésének javításáért „egy meglehetősen ellentmondásos időszak után". Hangsúlyozta, Magyarországon sajtószabadság van, teljes és maradéktalan.

Barroso és Orbán a Millenáris parkban. Fotó: MTI
Barroso és Orbán a Millenáris parkban. Fotó: MTI

A Bizottság és a magyar kormány tanácskozására Budapestre érkező Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a nap folyamán találkozott Martonyi János külügyminiszterrel, majd megbeszélést folytatott Hende Csabával, a védelmi tárca vezetőjével is.

Délután Orbán Viktor és José Manuel Barroso is részt vett az Európai Unió Házának hivatalos avatási ünnepségén a Millenáris parkban.

Olvasóink írták

 • 15. szilléri 2011. január 10. 19:51
  „,,José Manuel Dur?o Barroso (Lisszabon, 1956. március 23. - ) portugál politikus, az Európai Bizottság elnöke.

  1974-75-ben egy maoista ifjúsági szervezetet vezetett. 1978-ban Lisszabonban jogi diplomát, majd 1981-ben politikatudományi diplomát szerzett Genfben. Ma a genfi és a lisszaboni egyetem professzora.

  1985-91 és 1995-2002 között képviselőként dolgozott. 1985-87 között belügyi, 1987-92 között külügyi államtitkár lett, majd 1992-95 között hazájának külügyminisztere volt. 1999 óta a szociáldemokrata párt (PSD) vezetője "

  MOST AZTÁN TÉNYLEG BE KÉNE ROSÁLNUNK !!!!”
 • 14. tintasbarns 2011. január 08. 16:25
  „A bacilus nem tud megvédeni senkit.”
 • 13. achilleus 2011. január 08. 15:54
  „12. hozzászólás florian70 2011.01.08. 10:57
  Gyurcsány válasza bezzeg autentikus. CC”
 • 12. florian70 2011. január 08. 10:57
  „10. hozzászólás achilleus 2011.01.08. 09:48

  Egy idézet a tisztánlátás véget, nem lehet kivizsgálni azt amibe mink vagyunk a felbujtók

  Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottsága (továbbiakban: albizottság) meghallgatásra hívott.
  Tájékoztatom az Elnök urat, hogy a meghívásnak nem teszek eleget.

  Az albizottság alkalmatlan feladatának teljesítésére.
  Tagjai közül többen sértettként, vagy sértettek jogi képviselőjeként, terrorcselekmény előkészületével és az alkotmányos rend elleni szervezkedéssel meggyanúsított személy védőjeként közvetlenül érintettek az albizottság tárgyát képező cselekményekben. Az albizottság tehát összetétele miatt elfogult, így politikai értelemben nyilvánvalóan illegitim. Ráadásul a tagok többsége mögött álló pártok már sok évvel ezelőtt határozottan és egyértelműen minősítették a történteket. Az ítéletük tehát megvan. Mi okom lenne asszisztálni egy olyan ügyben, amelyben közvetlenül érintett - és ezért elfogult - politikusok utólag kívánnak vizsgálatot folytatni, és amelyben már kimondták a verdiktet?

  Szívem szerint azt mondanám, hogy semmi, de ez így nem feltétlenül igaz. Hiszen ha törvény, sőt az Alkotmány kötelezne erre, akkor bizony nem lenne választásom. Hiába gondolom ugyanis ripacskodó, illegitim politikai színjátéknak az egész albizottságosdit, törvényi kötelezettség esetén mennem kellene, mert nem szegülhetek szembe a joggal. De hál´ Istennek ilyen alkotmányos kötelezettség nincsen.

  Kerülve a bonyolult jogi érvelést, csupán arra a tényre szeretném felhívni az Elnök úr figyelmét, hogy az Alkotmánybíróság szerint (50/2003. AB határozat) a parlamenti bizottságok alkotmányellenes helyzetben működnek, ezért annak megszüntetéséig az országgyűlési bizottságok vizsgálatainak ,,az érintett személyek önkéntes együttműködésén kell alapulniuk".
  Ezt nem lehet félreérteni. Ehhez képest az Ön frakciójába tartozó albizottsági elnök az albizottság előtt való megjelenés alkotmányos kötelezettségéről beszél. Így viszont kénytelen vagyok azt gondolni, hogy az albizottság elnökének purifikátori ambíciói meghaladják alkotmányos felkészültségét. A tisztességes vizsgálat megkövetelné, hogy az albizottság elnöke minimális feltételként legalább azt a joganyagot ismerje, amely az általa vezetett albizottság alapvető alkotmányos helyzetét érinti. Jelen esetben sajnos ez nincs így, ez viszont megkérdőjelezi a szóban forgó képviselő alkalmasságát az albizottság szakszerű vezetésére.
  Nézze el nekem Elnök úr, hogy mindezek erősen megrendítik a hitemet abban, hogy ez az albizottság alkalmas-e azon kívül bármire is, hogy delegáló pártjaik régóta ismert, több lényeges pontban megalapozatlan, esetenként kifejezetten hamis politikai álláspontját visszhangozzák.

  Összességében tehát azt mondhatom, hogy nincs okom arra, hogy önkéntesen részt vegyek egy rosszindulatú, hazug politikai színjátékban.

  Mindezek ellenére szükségesnek tartom, hogy a 2006 őszén történtekkel kapcsolatban néhány kérdésre írásban választ adjak.
  Tudom, hogy sokakat megrázott és felháborított az ,,őszödi beszéd"-ként ismertté vált beszédem. Értem és elfogadom, hogy belső politikai vitában használt szenvedélyes túlzásai, túlfűtött megfogalmazásai sérthették a választók egy részének érzékenységét, és megingathatták hitüket a kormányban. Ez akkor is fontos és mérlegelendő körülmény, ha sokan voltak és vannak olyanok is, akik megértették a szöveg valóságos üzenetét, és hazugság helyett igazságbeszédként tartják azt számon.
  Azonban a felháborodás, a kormány ellen megfogalmazott bármilyen éles kritika sem teszi jogszerűvé azt a felfordulást, azt a rombolást, amelyet megdöbbenve és megütközve tapasztalt az ország többsége 2006 őszén. Nincs ok megérteni és felmenteni az elszabadult brutalitást, a rendőrök megtámadását, a Televízió felgyújtását. A kormányt szabad kritizálni, lehet ellene tüntetni, de az alkotmányos rendre, a köztársaságra nem lehet rátámadni. Márpedig a demonstrálók jelentős része, a hangadók ezt tették.
  Vajon igaz-e, hogy ott állt a politika a történések mögött? Válaszomat hadd kezdjem egy bírósági döntéssel. Az Ön pártja, a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség 2006 végén keresetet nyújtott be Vadai Ágnes képviselő asszony ellen azt sérelmezve, hogy a képviselő asszony egy sajtótájékoztatón a következőket mondta: ,,bizonyíték van arra, hogy a szervezett rendbontók politikai kapcsolatai nem kizárólag a szélsőjobboldalhoz - Hatvannégy Vármegye, Lelkiismeret ´88 vagy a kuruc.info köré csoportosuló személyekhez kötődnek -, hanem egészen az Orbán Viktor irányította Fideszhez vezetnek." A Fidesz keresetében annak megállapítását kérte, hogy Vadai Ágnes valótlanságot állított, hiszen - ahogy ezt bírósági beadványukban írják -,,természetesen a felperesnek (azaz a Fidesznek) nincs köze a szervezett rendbontókhoz, még kevésbé áll kapcsolatban ilyen elemekkel." A Fidesz a pert jogerősen elvesztette, a bíróság nem találta valótlannak Vadai Ágnes kijelentését.
  Csak az egyértelműség kedvéért rögzítem: a bíróság szerint Vadai Ágnes igazat mondott akkor, amikor azt állította, hogy a Fidesznek politikai kapcsolatai voltak a szervezett rendbontókhoz.
  Ez világos beszéd. Igen, azt gondolom, hogy 2006 őszén a jobboldal, az Ön pártja és az Önökkel egy tőről fakadó jobboldali radikális csoportok által hosszú évek óta épített gyűlölet talált önmagának hamis önigazolást és ürügyet a baloldali-liberális koalíció megbuktatására. Meggyőződésem, hogy Önök érdekeltnek gondolták magukat, hogy minél nagyobb legyen a felfordulás, és a fenti bírósági ítélet alapján bizonyítva látom azt is, hogy Önök ott álltak a rendzavarás hátterében.

  Ami a rendőrséget illeti, ma már tudjuk, hogy nem voltak kellően felkészülve a kialakult helyzet kezelésére. Az azóta elkészült különböző szakmai elemzések és jelentések világosan rámutattak a hiányosságokra. Tragikus, hogy ártatlan civilek és munkájukat tisztességgel végző rendőrök százai sebesültek meg. Sajnálom a sérült civileket és a munkájukat végző sérült rendőröket.
  Mégis van egy világos választóvonal a helyzet megítélésben. Szerintem a rendőrök (minden hiányosság ellenére) a Köztársaságot, a Köztársaság intézményeit védték, a demonstrálók jelentős része pedig átlépve az alkotmányosság kereteit, a köztársaság rendjére tört. Ezért én, és az akkori kormánypártok alapvetően a rendőrök, és ha úgy tetszik a köztársaság pártján álltunk, Önök ezzel szemben a bajkeverőket, a randalírozókat mentették.

  Még egy kérdésre hadd térjek ki. Miniszterelnökként természetesen többször is beszéltem rendőri vezetőkkel, részt vettem a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésén. Tájékoztatót, értékelést kértem, továbbá megfogalmaztam elvárásaimat. Ez utóbbiak világosak voltak: a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel, határozottan, de természetesen jogszerűen eljárva védje meg a közrendet. Akkor követtem volna el hibát, ha nem ezt teszem. Konkrét rendőri intézkedésre utasítást nem adtam, mert nem adhattam: nem volt hozzá jogom, speciális szakértelmem, és késztetésem sem. Nem így kormányoztam.

  Elnök Úr!
  Önök az igazság nevében hazugságra építik eljárásukat, és hazugságra építik ,,értékelésüket". Higgye el, ettől nem lesz jobb Magyarország, és erre nem építhető fel semmilyen új rendszer. Az együttműködés rendszere a legkevésbé.

  Budapest, 2010. szeptember 23.”
 • 11. északmagyar 2011. január 08. 09:59
  „4. Logar

  Félreérted. Igenis erősíteni fogja az eurót. Pl. a forinttal szemben. :-)”
 • 10. achilleus 2011. január 08. 09:48
  „7. hozzászólás florian70 2011.01.08. 08:13
  Kedves Flórián! Az én kétségeim abban, hogy nyugati típusú demokrácia van (most!), legfeljebb abban nyilvánulnak meg, hogy a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti jelentés elfogadása ellenére, egyetlem magasrangú rendőri és politikai vezető sem került jogi eljárás alá. Ilyen egy nyugati típusú demokráciában nem fordulhatna elő. Ezen beírásom ajánlom Orbán Viktor, Lázár János, Pintér Sándor figyelmébe. Egyébként pedig köszönöm, hogy felhívtad erre az anomáliára a figyelmem.”
 • 9. papsajt 2011. január 08. 09:06
  „Gyorsan be kell nyalni az EU-nak, mert nagyon rázzák magukat a médiatörvény miatt :)”
 • 8. florian70 2011. január 08. 08:16
  „Javítás : kordon”
 • 7. florian70 2011. január 08. 08:13
  „Meg a benzin árát !Meg achilleust mikor ilyen marhaságokat ír.Nézz ő, csak nem lát a dolgok mögé.
  Vajon Miért kedves Achilleus ?Eböl is látszik mi a különbség egy baloldali tüntető v demonstráló, meg egy jobboldali között .A jobboldali már szétverte volna a házat meg felszedte volna a díszburkolatokat.Persze így a gordon sem kell ezt tudja a Viktátorod is.”
 • 6. kislevi 2011. január 08. 07:41
  „A forintot védd meg vazze!”
 • 5. qrumpli 2011. január 08. 03:23
  „Ne báncsa senki viktorkát ,mer nagyon szép embör,
  mög olyan szépeket tud mondani!
  Szerintem inkább szaporitani kellene,hogy több legyen belöle!”
 • 4. Logaritmus 2011. január 07. 21:00
  „Bruhaha, ez a Viktor Orban a magyar Forintot is csak kivereztetni tudta eddig, majd az EUR értékét ő erősíti meg?”
 • 3. achilleus 2011. január 07. 19:26
  „A Societaszos "aktivistáknak" egy kis ízelítő, az "igazi demokráciából":
  http://greyhound.blog.hu/2009/03/16/video_feloszlattak_morvai_krisztinat”
 • 2. achilleus 2011. január 07. 19:16
  „"a tanácskozásnak helyet adó Vadászteremnél is a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom néhány tagja tiltakozott az ellen,"

  No lám. Gyurcsány alatt a Szabadság térre sem tudtak volna bejutni. http://szajtepo.blogspot.com/2009/03/felelos-kormanyt-buda-pesten.html”
 • 1. tintasbarns 2011. január 07. 18:46
  „Ni csak Orbán elvtársnak szarva nőtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem készülnek tömeges hitelfelmondásra a bankok

A végrehajtás csak a végső megoldás lehet, a bankok nem készülnek tömeges hitelfelmondásra. Tovább olvasom