Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Az Európai Bizottság döntésére vár a Rába állami megvásárlása

A Rába részvényeire tett állami vételi ajánlat versenyhatósági jóváhagyását az Európai Bizottságtól várja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - közölte az MNV pénteken az MTI-vel.
A közlemény emlékeztet arra, hogy az MNV a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeire tett ajánlatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2011. november 8-án jóváhagyta.

Az MNV még decemberben kezdeményezte a versenyhivatali eljárás áttételét az EU-hoz azért, hogy a versenyhatósági jóváhagyást az EU egész területére kapja meg. Erre azért volt szükség, mert az MNV Csoport és a Rába Csoport három tagállamban - Magyarországon, Ausztriában és Németországban - 2010-ben olyan mértékű árbevételt ért el, amely eléri az ezen országokban érvényes versenyjogi engedélyezési küszöböt. A tagállamoknak 15 munkanapjuk volt kifogással élni, ám ezt nem tették meg. Erről az Európai Bizottság 2012. január 16-i keltezésű levélben tájékoztatta az MNV-t.

Ha az Európai Bizottság úgynevezett egyszerűsített eljárásban bírálja el a tranzakciót, akkor a döntés - a kérelem benyújtásától számítva - 25 napon belül várható. Az MNV a versenyfelügyeleti engedély megadását követően öt munkanapon belül átutalja a részvények ellenértékét az ajánlatot elfogadó részvényeseknek. Az MNV a magyar állam nevében 2011. november 7-én tett vételi ajánlatot a Rába részvények megvásárlására - a korábbi tájékoztatás szerint - részvényenként 815 forintos áron.

A Magyar Állam a tranzakció versenyhatósági engedélyezését követően összességében 73,67 százalékos tulajdonrészt fog megszerezni, ami 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít a járműipari cégben. A közlemény hangsúlyozza: "a többségi tulajdoni hányaddal a Magyar Állam a nemzeti vagyont egy stratégiai fontosságú iparágban gyarapítja".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

QUAESTOR: 15-20 milliárd eurós hitelmegállapodás

Az új készenléti hitelmegállapodás összege 15-20 milliárd euró körül lehet -a QUAESTOR Zrt.… Tovább olvasom