Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a távhőellátás

A távhő a jövőben Magyarországon is egyre fontosabb szerepet fog játszani az energiapolitikai és energiahatékonysági célok megvalósításában.
Az infrastruktúra fejlesztésével, a szolgáltatók hatékony működtetésével és a távhőpiac várospolitikai eszközökkel való bővítésével még 2020 előtt az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a távhőellátás - mondta Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) alelnöke a 9. Regionális Távhőkonferencián pénteken Nyíregyházán.

A Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesi tisztét is betöltő szakember a konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a távhő a jövőben Magyarországon is egyre fontosabb szerepet fog játszani az energiapolitikai és energiahatékonysági célok megvalósításában.

Az Európai Unió új energiahatékonysági direktívája komoly szerepet szán a távhőnek abban, hogy az energiapolitikai célkitűzések, a megújuló energiák részarányának növelése, energiahatékonyság- és megtakarítás, az üvegházhatás-csökkentés megvalósuljanak - tette hozzá.

Orbán Tibor szerint a versenyképes távhőnek három pillére van: fejleszteni kell az infrastruktúra hőtermelési oldalát, azaz "olcsó hőt kell tölteni" a csőbe, de ugyanilyen fontos a meglévő vezetékhálózat és a hőközpontok rekonstrukciója is. Elengedhetetlennek nevezte az önkormányzati kézben lévő távhőszolgáltatók költséghatékony és piacorientált működtetését.

A szakember az MTI kérdésére elmondta: a szektor szereplőinek azon kell dolgozniuk, hogy az uniós forrásokból minél több fejlesztési forráshoz jussanak. Csak a hőközpontok fejlesztésére országosan legalább 50 milliárd forintos forrásra lenne szükség, ezt az összeget a távhőszolgáltatók önerőből nem tudják kigazdálkodni. A szektorba a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban nagyjából 11-12 milliárd forint EU-forrás jutott.

Arday Balázs, a Nyírségi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt szezonban minimális szolgáltatási kimaradások voltak Nyíregyházán, ami a több mint negyven éves hálózat korát figyelembe véve jó eredmény.

A megyeszékhely 16 ezer háztartásában távhővel fűtenek, ezért ez kiemelt területnek tekinthető - mondta Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere. A városvezető szerint az elindított programokban Nyíregyháza élen jár, ám itt is problémát jelent a hálózat állapota. Az elmúlt időszakban több rekonstrukciós beruházás indult el, valamint a kintlévőségek beszedésére is különböző akciókat hirdettek meg - tette hozzá a polgármester.

A 9. Regionális Távhőkonferencián a távhőszolgáltatás jelenlegi helyzetét, a megvalósult és a jövőbeni fejlesztéseket és a szektor lehetséges fejlődési irányait vitatták meg a résztvevők.

Olvasóink írták

 • 3. dühös 2013. április 28. 08:35
  „Ehhez képest, aki csak tud, leválik, vagy már levált erről a remek szolgáltatásról.
  Ha bevezetik a lakásokba a termálvizet, akkor felszereltetek egy villanybojlert.
  Nem mosok, nem mosogatok koszos vízben!”
 • 2. spiler 2013. április 27. 10:11
  „panelből sikerült családi házba átköltözni......lényegesen és érezhetően olcsobb lett a fütés számlánk...BÁR ELÖBB MEGLÉPTÜK VOLNA,MÉG HA HITELT IS VETTÜNK VOLNA FEL,nembeszélve a csend.a hólapátolás,javítgatás ellenére is”
 • 1. SP 2013. április 26. 18:49
  „Távhő
  eddig a panelprolik sarcáról szólt még mindig.
  A panelproli hőszigetelési programok is hasonlóan. pl. 5cm-es szigetelés 1,5milla/lakás.

  Nem hihető,
  hogy lakás értéknövelő tényező lesz. Valószínű más sem, a címben lévő "válhat" szó is erre utal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig mozdult a forint árfolyama kora reggelre

Az euró árfolyama 10 órakor 301,27 forinton állt a fél hétkor kialakult 301,03 forint jegyzés után.… Tovább olvasom