Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Az interneten a feketelista

Magyarország - Az elmúlt évben az adótartozás behajtására közel 158 ezer cég ellen rendelt el végrehajtást a NAV. Az összes folyamatban lévő végrehajtási ügyszám így a múlt év végére 362 ezerre emelkedett, azaz 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
A végrehajtás által érintett adótartozások összege egy év alatt 4,2 százalékkal, 1132,4 milliárd forintra nőtt. A vállalkozásoktól 924,7 milliárd, a magánszemélyektől pedig, 207,7 milliárd forintot igyekszik végrehajtással beszedni az adóhivatal – tájékoztatott a feketelista.hu.

Az elmúlt évben összesen 347,5 milliárd forintot sikerült az adóhatóságnak végrehajtani; 2,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel megelőzően. A működő társaságok 288,8 milliárd forintot fizettek be, a nem működőktől – felszámolás, csődeljárás alatt állóktól – viszont mindössze 5,5 milliárd forint érkezett a NAV számlájára. Ez utóbbi körhöz tartozók jelentik a nagy gondot, mivel náluk évről évre halmozódik az adótartozás, és alig van esély a milliárdos hátralékok behajtására.

Megdöbbentő adat: a nem működő cégek összes adótartozása és következményei, az ehhez kapcsolódó elmarasztalások összege egyetlen év alatt közel 12 százalékkal növekedett, és 2014. december 31-én 2508 milliárd forintra rúgott.

A leghatékonyabb behajtási forma továbbra is az inkasszó: a 347,5 milliárdos bevételnek több mint a felét, 183,3 milliárd forintot így sikerült beszedni. Van, akiket csak a végrehajtás elindítása döbbent rá adófizetési kötelezettségükre. Ők tavaly a további következményektől tartva 150,7 milliárd forint adótartozást egyenlítetek ki.

A feketelista.hu összesítése szerint a 2015 első hetén közzétett folyó adóvégrehajtások mintegy 65 százalékát közép-magyarországi cégek ellen rendelték el. Tavaly a főváros és Pest megye több mint 84 ezer vállalkozásánál jelentek meg a végrehajtók. Az adatokból az is kiderül, hogy az ország 19 megyéje közül 18-ban csökkent az adóvégrehajtással szankcionált cégek száma. Egyetlen megyében, Hajdú-Biharban nőtt 5,7 százalékkal.

Gazdasági súlyával indokolhatóan a legtöbb végrehajtást (23 ezer 479) Pest megyében regisztrálták. A sorban Bács-Kiskun következik, ahol 4619 cég adótartozásának végrehajtásáról hozott határozatot a hivatal. Borsod-Abaúj-Zemplém-megyében is 12 százalékkal szűkült a végrehajtás alá vontak köre (4452). A legkevesebb adóvégrehajtásra (858) Vas megyében és Tolna megyében (992) került sor.

Budapesten 60 ezer 958 adóhátralékossal szemben vetette be az adóhivatal a végrehajtás eszközét. Öt további nagyvárosban az adóvégrehajtások számának csökkenése volt jellemző. A legtöbb eljárásra (1790) Miskolcon került sor, igaz, 235-tel kevesebbre, mint egy évvel korábban. Szegeden 1719, Pécsett 1430, Nyíregyházán 1164, Győrben 1093 cég vezetőinek kellett szembesülnie az adóvégrehajtással. Debrecenbe 2312 címre küldött a végrehajtás elrendeléséről értesítést az adóhivatal, 152-vel többet, mint egy évvel korábban.

A portál szerkesztői kigyűjtötték azoknak a notórius adósoknak a jegyzékét is, akiknek évente többször meggyűlik a bajuk az adóvégrehajtókkal. Van olyan cég – ez a kaposvári Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. –, ahol már 52-szer jártak a végrehajtók. A závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft.-től 47, a szintén kaposvári Vitamin Expressz 2006 Kft.-től és a kaposfői BARBIX 2000 Kft.-től egyaránt 45 esetben kellett végrehajtással beszedni az adót. A száz cégnevet tartalmazó jegyzékben még a 100. helyen megnevezett paksi Duna 2009 Kft.-nél is 24-szer csengettek az adóvégrehajtók.

– Az adóvégrehajtás alá vont cégek neve címmel, adószámmal együtt a feketelista.hu adatbázisában egyetlen klikkeléssel naprakészen nyomon követhető, akárcsak további 12 közhivatalos intézmény minden más elmarasztaló határozata. A kiszemelt üzleti partnerről így gyorsan kideríthető gazdasági háttere, megbízhatósága. A körültekintő üzletember előzetesen informálódhat például annak adózási moráljáról, és arról is, hogy a vállalkozás nem áll-e felszámolás, csődeljárás alatt, nem vonták-e meg adószámát. Ezek ismeretében megalapozottabb döntését hozhat, későbbi veszteségeket, kellemetlenségeket előzhet meg – részletezte a portál szolgáltatásait Iklódi András főszerkesztő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégiscsak lesz nyugdíjunk?

Ma Magyarországon a férfiak átlagosan 14, míg a nők 18 évet töltenek el nyugdíjban. Ez a szám pedig évről évre emelkedik. Tovább olvasom