Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Az internetes kereskedésre is figyel a NAV

Csongrád megye - Akik a gyerekek kinőtt ruháit, megunt játékait árulják az interneten, nem végeznek gazdasági tevékenységet, adózniuk sem kell. Akik viszont rendszeresen, éves összesítésben magas értéken kereskednek, számíthatnak arra, hogy felfigyel rájuk az adóhatóság, mert tevékenységük adóköteles.
Egyre kockázatosabb lesz a következő időszakban internetes aukciós oldalakon nagy tételben adni-venni. A NAV Dél-alföldi Regionális Adó-főigazgatóságának nemrégiben Szegeden tartott sajtótájékoztatóján hallottuk először: az adóhatóság az internetes kereskedelemről adatgyűjtéseket kíván folytatni. Arra figyelhetnek: kinek mekkora jövedelme keletkezhet ingóságok eladásából, mennyi jutalékot fizet az internetes aukciós oldalnak, és kapott-e róla számlát.

A témával kapcsolatban állásfoglalást kértünk a NAV-tól. Az adóhatóság tájékoztatójában kiemelte: kétféle ingóértékesítésről beszélhetünk. Az egyik, amikor a magánszemély az ingóértékesítést gazdasági tevékenységként végzi – ez üzletszerű, tartós vagy rendszeresen végzett értékesítés. A másik értelemszerűen a gazdasági tevékenységnek nem minősülő eladás, amikor az emberek jellemzően a feleslegessé vált, megunt ingóságoktól szeretnének megválni.

Közös szabály, hogy évi 600 ezer forint bevételig nem keletkezik adókötelezettség. Ha azonban ezt az értékhatárt meghaladja a bevétel, akkor a magánszemélynek meg kell állapítania a jövedelmét. Ilyenkor a bevételből ki kell vonni az ingóság megszerzésére fordított összeget, az esetleges értéknövelő beruházásokat és az átruházással kapcsolatos kiadásokat. Megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló bizonylat – szerződés, számla, nyugta – szerinti érték, öröklés esetén a hagyatéki eljárásban megállapított érték. Ha a szerzési érték nem állapítható meg, a bevétel 25 százaléka lesz a jövedelem.

Ha az ingó vagyontárgy átruházása gazdasági tevékenységként történik, akkor a jövedelem úgynevezett önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, és a 16 százalékos szja mellett 27 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni utána. Más esetekben a jövedelem után 16 százalék adót kell fizetni, és az ingóértékesítés éves adójából 32 ezer forintot nem is kell leróni. A szabályok csak azokra a magánszemélyekre vonatkoznak, akik az ingóértékesítést nem egyéni vállalkozóként végzik. A vállalkozókra egészen más szabályok érvényesek – tájékoztatott a NAV.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tőzsdén juthatnak Facebook részvényhez a magyarok

Kimaradhatnak a Facebook jegyzéséből a magyarok, így csak a tőzsdénn juthatnak papírhoz. Tovább olvasom