Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt 2013-ban

Az ipar kibocsátása tavaly decemberben 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 4,4 százalékos növekedést jelez.
Az idén számottevően gyorsulhat az ipari termelés az elemzők szerint

Az elemzők szerint az idén számottevően gyorsulhat az ipari termelés, a növekedést mind a nemzetközi, mind a hazai konjunktúra támogatja.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölte, hogy előzetes adatok szerint az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt 2013-ban az előző évhez képest. Decemberben a termelés 6,8 százalékkal, a munkanappal kiigazított index szerint pedig 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása. A decemberi lassulást a KSH magyarázata szerint az energiaszektornak az enyhébb időjárás miatt csökkenő termelése okozta.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az adatokhoz fűzött kommentárjában azt írta: az ipar idei várható kedvező teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, így az idén közel 6 százalékos növekedés várható az ipar kibocsátásában.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés szezonalitás okozta év végi lassulását januárban várhatóan jelentős megugrás fogja követni és az ipari kibocsátás rááll egy 4-5 százalékos növekedési pályára.

Suppan Gergely szerint a decemberi termelés havi szintű 1,9 százalékos csökkenéséért döntően a szezonálisan jóval enyhébb időjárás okolható, mivel az energiatermelő ágazatok teljesítménye visszaesett. Az energiatermelés csökkenése emellett azzal is magyarázható, hogy az európai nagykereskedelmi áramárak lényeges visszaesése miatt megnőtt az áram importja, s csökkent a hazai termelés, elsősorban a gáztüzelésű erőművekben.

Balatoni András elemzésében kifejtette, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében folyamatosan mérséklődött az ipari termelés a szeptemberi csúcshoz képest. Az előző év azonos időszakához mért indexek azonban pozitív tartományban maradtak a 2012-es alacsony bázis miatt. A lassulás véleménye szerint elsősorban az ipar szezonalitásának változásával magyarázható, az idei évi kilátások viszont továbbra is kedvezőek.

"A jelentősebb felvevőpiacaink egyre jobb állapotban vannak, ami támaszt ad a hazai ipari kivitelnek. A belső kereslet is folyamatosan magára talál, így hosszú idő után a belföldi értékesítésben is trendfordulóra számíthatunk" - írta az ING elemzője.

Az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt 2013-ban

Az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt 2013-ban az előző évhez képest - jelentette előzetes adatok alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipar kibocsátása tavaly decemberben 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 4,4 százalékos növekedést jelez.

Az előző hónaphoz, tavaly novemberhez képest 1,9 százalékkal csökkent a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított mutató szerint.

A 4,4 százalékos kiigazított, éves szintű index lassulást jelez a novemberi 6,2 százalékos növekedéshez képest. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint ezt elsősorban az energiaszektor lassuló termelése okozta decemberben.

Kifejtette, hogy a villamosenergia-iparban folyamatosan esik vissza a termelés, míg a gázszektorban a decemberi enyhe időjárás miatt kevesebb gáz fogyott, mint egy évvel korábban.

A szakember szerint a feldolgozóipar termelését továbbra is a járműipar húzza, ez az ágazat már az egynegyedét adja a teljes feldolgozóiparnak. A többi ágazatban messze nincs ekkora növekedés. A kiépült kapacitások tavaly a negyedik negyedévben beindultak, és az élénkülő külső és belső kereslet is támogatja a növekedést. Ráadásul tavaly decemberben az előző évvel ellentétben rendes műszakban dolgoztak a gyárak - közölték.

A 2013 decemberre vonatkozó részletes adatokat február 12-én teszi közzé a KSH.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NGM ma teszi közzé az államháztartás januári előzetes számait

Az államháztartás központi alrendszere 2013. decemberében 52,88 milliárd forint hiánnyal zárt. Tovább olvasom