Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Az MKIK elindította az online regisztrációs rendszert

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bővítette a nyilvántartási kötelezettség teljesítésének lehetőségét a kedden elindított online regisztrációs rendszerrel.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden elindította az online regisztrációs rendszert, ezzel bővítették a nyilvántartási kötelezettség teljesítésének lehetőségét - mondta Dunai Péter főtitkár szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Emlékeztetett arra, hogy a kamarai törvény tavalyi módosítása alapján 2012. január elsejétől 2012. március 1-jéig kell regisztrálniuk, 2012. március 31-éig befizetniük az évi 5.000 forint kamarai hozzájárulási díjat a jogszabály hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak.

Dunai Péter elmondta, hogy az idén az első négy hétben 8.000 cég küldte be regisztrációját a területi kamarákhoz, az ötödik héten becslések szerint a nyilvántartásba vételt kezdeményezők száma eléri a 11 ezret, az on-line rendszerben egy nap alatt 1.000 cég töltötte le az űrlapot. Arra számítanak, hogy február utolsó napjaiban felgyorsul a regisztrációs folyamat, várhatóan 550-600 ezer céget érinthet a kötelező kamarai nyilvántartás.

Dunai Péter elmondta, hogy a kamara az adatlap és a hozzájárulási díj beérkezése után rövid határidőn belül megküldi a cégnek a kamarai regisztrációs számot, a tájékoztatót az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásról, és felhívja a figyelmet az adatfrissítés fontosságára.

Az MKIK főtitkára hangsúlyozta, hogy kamarai regisztrációból cégadatbázist hoznak létre, amelyet az alapinformációk begyűjtése után kiegészítenek újabb adatok bekérésével. A törvény alapján a kötelező adatokat nyilvánosságra hozzák 2012. június elsejét követően.

A kamara a határidőket követően összeveti a beérkező regisztrációt a hivatalos cégnyilvántartásokkal, és a nem regisztráló cégeket megkeresi. Kérdésre válaszolva a főtitkár elmondta, hogy a kamarai regisztráció a vállalkozást szüneteltető cégeknek nem kötelező, viszont az újraindításkor ezt pótolni kell.

Az újonnan alakuló vállalkozásoknak a bejegyzést követően 5 napon belül kell a kötelező kamarai regisztrációt kérniük.

Kérdésre válaszolva a főtitkár elmondta: a türelmi idő után a kamara kezdeményezheti a cég törlését a jogszabályban előírt kötelező kamarai regisztráció elmulasztása esetén, de ezzel nem szeretnének élni. Elképzelhetőnek tartja a főtitkár, hogy a kamarai regisztráció szám meglétét a pályázat esetén is kérjék a feltételek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb bevétel és eredmény a Telenornál

Tavaly eredménytelenebb évet zárt a Telenor 2010-hez képest. Tovább olvasom