Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Az MNB 4 százalékra csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal az újabb történelmi mélypontot jelentő 4,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

Egymást követő tizenkettedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a jegybank monetáris tanácsa. A mostani döntéssel fenntartott kamatcsökkentési ciklust tavaly augusztusban, 7,00 százalékos kamatszint mellett kezdte el a testület.

A kamatmeghatározó ülés után kiadott közleményében a monetáris tanács hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban az eddig végrehajtott jelentős kamatcsökkentések és a változékony pénzügyi piaci környezet a kamatcsökkentések ütemének vagy mértékének megváltoztatását indokolhatják.

Csökkent a forint árfolyama

Csökkent a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest kedd délután a jegybankelnök sajtótájékoztatója közben. Az euróhoz képest július eleje óta a leggyengébb szintre került a forint, amely később visszapattant, de így is a sajtóértekezletet megelőző szint alatt jegyezték.

Matolcsy György sajtótájékoztatóját megelőzően a forint 294,82 forinton állt az euróhoz képest, majd mintegy fél órával később, 15.25-kor július 5. óta a legalacsonyabb szintre, 296,27 forintra gyengült. Tizenöt perccel később az euró 295,80 forinton állt.

A jegybankelnök - miután a monetáris tanács 25 bázisponttal 4,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - közölte, hogy folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, amelynek végén 3-3,5 százalék lehet az irányadó ráta.

A svájci frankot 15 órakor 238,07 forinton, 40 perccel később 238,83 forinton jegyezték. A dollár 223,55 forintról 224,24 forintra, a jen 2,2353 forintról 2,2418 forintra erősödött.

Matolcsy György, a jegybank elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette: a tanács a kamatcsökkentési ciklus folytatásáról is döntött, de várható, hogy kisebb lépésekben, esetleg 10 bázispontonként mérséklik 3-3,5 százalékos szintig a jegybanki alapkamatot.

A mostani kamatcsökkentő döntését azzal indokolta a tanács, hogy az elmúlt hónapban a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesült, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. A testület a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon. Az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat, így a 3 százalékos inflációs cél elérését lazább monetáris politika is biztosítja.

A globális pénzügyi környezet ugyanakkor az elmúlt időszakban változékonyan alakult - figyelmeztet a közlemény, hangsúlyozva, hogy a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.

A monetáris tanács értékelése szerint a kockázatvállalási hajlandóság jelentős ingadozása jellemezte az elmúlt hónap során a globális pénzügyi piacokat. A hazai kockázati mutatók azonban az elbizonytalanodó nemzetközi pénzügyi környezetben is mérséklődtek, és jelentős hazai eszközeladásokra nem került sor. A globális pénzpiaci hangulat változékonyabbá válása és a világgazdasági növekedési kilátások bizonytalansága továbbra is kockázatot jelent, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja.

Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntéseiről tartott sajtótájékoztatót. Fotó: MTI (galéria)

A monetáris tanács helyzetértékelése szerint idén a magyar gazdaság kikerülhet a recesszióból. A növekedést meghatározó alapfolyamatokban egyelőre nem történt érdemi elmozdulás: a globális konjunkturális kilátások gyengék, miközben a belföldi kereslet bővülését az óvatossági megfontolások korlátozzák. A növekedés tartós élénkülése az év végétől, az exportpiacok keresletének javulásával párhuzamosan várható - olvasható a monetáris tanács kamatdöntő ülése után kiadott indoklásban.

A mostani ülés rövidített jegyzőkönyvét augusztus 14-én 14.00 órakor adja ki az MNB.

Olvasóink írták

 • 2. bambulla 2013. július 23. 20:34
  „ez a kancsal nem ért semmihez
  szétveri csak a gazdaságot”
 • 1. kormoska 2013. július 23. 19:41
  „Miután már annyi bírálat érte Matolcsy jegybankját,most talán valamennyire nyitottabbá válik az"intézmény"!
  Ez biztos,hogy nem a saját kútfőjükből eredt,a nemzetközi pénzpiacok kényszerítették ki.
  Már csak a kamatot kellene békén hagyni,hogy a rendszeresen megtakarítóknak is jusson valami.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalok 89 százalékának van bankkártyája

A banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 89 százalékának van bankkártyája, 8 százalékuk pedig kettőnél többel is rendelkezik. Tovább olvasom