Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az MNB első félévi vesztesége 41,6 milliárd forint volt

A Magyar Nemzeti Bank első félévi vesztesége 41,6 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 27,1 milliárd forintos nyereséggel szemben - tette közzé a jegybank féléves beszámolójában honlapján.
Az eredmény változását a devizatartalék monetáris politika által meghatározott szintje és összetétele, a forintlikviditást lekötő instrumentumok alakulása, a forintkamatok és a nemzetközi devizakamatszint változása, valamint a forint árfolyamváltozása határozta meg.

A bank számviteli mérlegfőösszege 2013. június 30-án 10 895,7 milliárd forint volt, 2012 végéhez viszonyítva 213,8 milliárd forinttal, 2 százalékkal nőtt. Ez részben a forintárfolyam gyengülésével, részben a devizatartalék magasabb szintjével magyarázható.

2013 első félévének végén az MNB hivatalos devizatartalékainak nagysága 34,3 milliárd euró volt, ami mintegy 450 millió euró növekedést jelent a 2012. év végéhez képest. Az államadósság kezeléséhez kapcsolódó tételek — többek között IMF-törlesztések, három kötvénylejárat, valamint a februári dollárkötvény-kibocsátás — összesen mintegy 950 millió eurónyi csökkenést okoztak. Az MNB saját adósságszolgálatához kapcsolódó kifizetések közel 400 millió eurót tettek ki, míg a költségvetési szervek megbízásából nettó 75 millió euró folyt ki a devizatartalékból. A devizatartalékokat növelő legjelentősebb tétel 2013 első félévében az Európai Bizottságtól érkező mintegy 1,85 milliárd euró nettó transzfer. A tartalékon elért eredmény a tárgyidőszakban 10 millió euróval csökkentette az állományt.

A bank működési költségei az első félévében 6,044 milliárd forintot tettek ki, az ütemezett tervtől 1,3 százalékkal maradtak el, az egy évvel korábbi kiadásokat 9,9 százalékkal haladták meg.

Az előző év hasonló időszakához viszonyított költségnövekedés döntően a személyi jellegű ráfordításoknál jelentkezik. Az eltérésben jelentős szerepet játszik a 2013 első félévi időarányos jutalom előre hozott - a bónuszrendszer kivezetésével összefüggő - kifizetése is - írja az MNB. Hozzáteszik: emellett főként a 2012-es évhez képest, a munkavállalók létszámának emelkedésére és összetételének változására vezethető vissza a költségek emelkedése.
Emlékeztetnek rá, hogy a 2013. évi terv jóváhagyott (központi tartalék nélküli) összege 11,932 milliárd forint, amelynek éves teljesítését az MNB és a PSZÁF összevonásából adódó - jelenleg pontosan még nem számszerűsíthető - költségek is befolyásolják majd.

A beruházások idei jóváhagyott terve 1,156 milliárd forint, melynek túlnyomó része informatikai fejlesztésekhez kötődik, az első félévben a beruházásokra 217 milliót költött a jegybank.

Olvasóink írták

 • 4. csonakos 2013. szeptember 30. 07:30
  „A szakértelem diadalt ül! Ugye arról sem szól a fáma, hogy az adósság csökkentés kormánya úgy + ötszázezer forintnyi adósságot nyomott rá fejenként a magyar népre! Hogy jön ez ki? Kétezer milliárdal több az adósság, meg a fiataljaink manyup háromezer milliárdja! Ez mind a KSH adataiból jön ki! Erről, valahogy nem szól a királyi tévék garmada és a HÍR tévé is hallgat róla mélyen! Az Echo tévében beszélnek erről de csak szigorúan este tíz után!
  2. kisrono 2013.09.30. 02:31
  Egyébként az ilyen cikkek félelmetes gyorsasággal lekerülnek a főbb helyekről! Miért? ...”
 • 3. furioso 2013. szeptember 30. 05:04
  „Akkor most ki a jobb bankvezér? A korábbi, vagy a mostani? Ahova Matolcsy lép, ott fű nem terem többé...”
 • 2. kisrono 2013. szeptember 30. 02:31
  „Milyen érdekes,hogy ez a cikk már majd egy napos,de én vagyok a második kommentelő!Pedig ez a valódi nemzeti tragédia,nem Mohács!Ez a kókler bedönti a forintot és nekünk annyi!Mondjuk,lehet,hogy egy teljes társadalmi változáshoz pont ez kell...a magyar ember addig úgyse mozdul,míg polgárháborús helyzet nem keletkezik!”
 • 1. _csutak_ 2013. szeptember 29. 09:21
  „Matolcsy hozzá nem értése üvölt a számok tükrében :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig öt bekötött pénztárgép van

Sehol nem tart még a pénztárgépek cseréje, így lehet, hogy a karácsonyi szezon közepén lesz a… Tovább olvasom