Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az online csalások áldozatainak 41 százaléka nem kapja vissza pénzét

Elméletileg van arra esély, hogy a bank segítségével vagy jogi úton a károsult visszaszerezze online csalással eltulajdonított pénzét, de közel a felének nem sikerült.
Az online csalások áldozatainak 41 százaléka sosem látja viszont a pénzét, az ilyen lopások azonban megfelelő védelemmel megelőzhetők - írja a Kaspersky Lab és a B2B International közös, Fogyasztói Biztonsági Kockázatokról" szóló felmérésének eredményéről az MTI-hez eljuttatott tájékoztató.

Elméletileg van arra esély, hogy a bank segítségével vagy jogi úton a károsult visszaszerezze online csalással eltulajdonított pénzét, ugyanakkor a B2B International felmérése azt mutatja, hogy a válaszadók 41 százaléka semmit nem kapott vissza az ellopott összegből. További 14 százalék már szerencsésebb volt, hiszen ők legalább egy részét vissza tudták szerezni, míg a felmérésben résztvevőknek csak 45 százaléka kapta vissza a teljes összeget.

A bankok és online áruházak a felmérés szerint együttműködőbbek az internetes fizetéseknél elszenvedett károk rendezésében az e-fizetési rendszerek kiszolgálóinál, amelyeknek ügyfelei közül csak mindössze 12 százalék kapott teljes kárpótlást az elszenvedett károkért, míg online bankolás esetén ez a szám már eléri a 15 százalékot. A felmérésben résztvevők közül, tízből egy válaszadó mondhatta magát szerencsésnek, amiért visszakapta a teljes eltulajdonított összeget.

Nikolay Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki vezérigazgatója a legmodernebb vírusvédelmi eszközök és ezeken belül is a billentyűzethasználat másolását megakadályozó alkalmazások használatát javasolja a bajok megelőzésére.

Az online bankrendszereket célzó trójaiak az egyik legveszélyesebb rosszindulatú vírusok, hiszen a telepítés után azonnal, automatikus módon összegyűjtik az áldozatok számítógépén tárolt összes fizetési adatot, továbbá olykor az áldozatok nevében indítanak pénzügyi tranzakciót - mutatott rá Nikolay Grebennikov. A legfőbb probléma az, hogy ezek a trójaiak az operációs rendszerek legnépszerűbb alkalmazásainak sérülékenységeit használják ki, amelyen keresztül ha sikerül behatolniuk, a teljes számítógépet megfertőzik - fejtette ki.

Bár úgy tűnhet, hogy szinte reménytelen a trójaiak elleni védekezés, azonban mint mindenből, ebből is van kiút - hangsúlyozta a kiberbiztonsági szakember.

Léteznek a felhasználókat a trójai támadásoktól megvédő és víruskereső funkciójával ellátott olyan védelmi szoftverek, amelyek biztonságos böngészést tesznek lehetővé banki ás más online fizetési felületeken egyaránt. Erősen javasolt emellett a billentyűzethasználat lemásolását (keylogger) megakadályozó védelmi funkciók használata is - javasolja az online fizetések biztonságáért aggódó internet felhasználóknak Nikolay Grebennikov.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 ezer forint, két menetben

Olcsóbb bankolást szeretne a kormány, érzékelve, hogy a tranzakciós illetéket a bankok áthárították az emberekre. Tovább olvasom