Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Az szja 1+1 százalékát május 21-ig lehet felajánlani

Tavaly csak 1,835 millió adózó tett felajánlást, a felajánlott 12,45 milliárd forint a felajánlható keret 56,7 százalékát tette ki.
A 2012. évi személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlási határideje május 21. - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Aki még nem tett 1+1 százalékos felajánlást, és személyijövedelemadó-bevallását sem juttatta el a NAV-hoz, még megteheti a bevallás részeként benyújtott EGYSZA lapon, amely megtalálható a bevallási nyomtatványcsomagban, illetve letölthető a NAV honlapjáról az internetes bevalláskitöltő program részeként is - írja hétfői közleményében az adóhatóság. Az elektronikusan beküldött bevallások részeként, az Ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni a rendelkező nyilatkozatokat.

Ha valaki az adóbevallási nyomtatványon vagy az egyszerűsített bevallási lehetőség választásával egyidejűleg nem rendelkezett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, illetve rendelkező nyilatkozatait elmulasztotta átadni munkáltatójának, akkor is lehetősége van még felajánlást tenni. A rendelkező nyilatkozatokat a bevallás módjától függetlenül postán vagy személyesen, lezárt - a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott - borítékban vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül önállóan is el lehet juttatni a NAV-hoz 2013. május 21-ig.

A magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, 1998 óta pedig 1+1 százalékát a törvényben megjelölt kedvezményezetteknek. A rendelkezésre jogosultak közel fele azonban annak ellenére nem él ezzel a támogatási lehetőséggel, hogy ez nem járna számára költséggel.

A NAV korábbi adatai szerint 2012-ben a 4,494 millió adózóból 3,239 millió (72 százalék) nyilatkozhatott volna összesen 21,94 milliárd forintról. Ténylegesen azonban csak 1,835 millió adózó tett felajánlást, a felajánlott 12,45 milliárd forint a felajánlható keret 56,7 százalékát tette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy pénz helyett biztos állás kell

A potenciális munkavállalók számára nem a magas fizetés a legvonzóbb, hanem az, ha egy állás hosszú… Tovább olvasom