Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bajban az állattartók: sokan visszamondják az uniós támogatásokat

Csongrád megye - Egyre több termelő adja vissza a vidékfejlesztési támogatásokat, közülük a legtöbben állattartók. Csongrád megyében idén 23-an köszönték, de nem kérték a pályázaton elnyert támogatást.
Lemondanak a termelők az agrárium versenyképességét segítő támogatásokról, nőtt a befejezetlen beruházások miatt visszafizetendő összeg is.

A legtöbb fejlesztési támogatást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében pályázhatták meg a termelők. Az MVH a múlt év végén közel 300, összesen 40 milliárd forint támogatási határozattal rendelkező kedvezményezettet keresett meg azzal a kérdéssel, hogy kíván-e élni a támogatással. A tavaszi adatok szerint csak az állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél mintegy 15 milliárd forint értékben döntöttek arról a pályázók, hogy visszamondják a lehetőséget.

Az állattartó telepek fejlesztése is leáll. Fotó: Karnok Csaba
Az állattartó telepek fejlesztése is leáll.
Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt hónapokban tovább nőttek a visszamondások, és elsősorban az egyre nehezebb helyzetű állattartók jelezték: nem élnének a lehetőséggel. Az MVH szerint a beruházásokkal kapcsolatban újabb 7,6 milliárd forintnyi támogatás marad a kasszában. Az összeg negyedéről az állattartó telepek állatjóléti és környezetvédelmi célú korszerűsítési, 4,8 milliárd forint értékben pedig a gépbeszerzési jogcímnél mondtak le a termelők. Az utóbbi időben a válság idejére adott könnyítések ellenére nőtt a megkezdett, de meg nem valósított beruházások miatt visszakövetelt összeg nagysága is.

Csongrád megyében az MVH összesítése szerint 23 elnyert pályázatból már biztos, hogy semmi sem lesz. Farkas Csilla kommunikációs szakreferens szerint nincs kimutatás arról, hogy az önerő hiánya miatt mondanak-e le a gazdák a pályázati pénzről, mivel nem kötelező indokolni a döntést. Arra a kérésre, hadd keressünk fel sikeresen pályázó, ám a lehetőséget veszni hagyó ügyfeleket, a következő választ kaptuk: konkrét ügyféladatokat a hivatal nem adhat ki, mert közérdekből nyilvános adatnak a támogatásban részesült, már kifizetett ügyfelekre vonatkozó információk számítanak.

Olvasóink írták

 • 3. CCM 2011. szeptember 02. 15:53
  „!-es ! Szabad piac szabad áruforgalom ! ha nem vagy versenyképes bezárhatsz !”
 • 2. újratöltve 2011. szeptember 02. 12:17
  „Ezeknél még a Torgyán is jobb volt! (nem én mondom, hanem egy mai gazda!)”
 • 1. zsozso64 2011. szeptember 02. 10:28
  „A kérdés nem az kellene legyen ,hogy kik azok a gazdák akik visszamondták a ,,támogatás" igénybevételét, inkább az hogy miért is?? Miféle garanciát kaphat ma Mo.-n egy vállalkozás arra, hogy a fejlesztéseinek eredménye öt éven keresztül fenntartható marad.
  A ,,lehetőséggel" élő vállalkozások, melyek a beruházások fenntarthatóságát nem tudták biztosítani most hol vannak?? A válság az csak egy csepp a pohárban.
  A vállalkozásbarát politikáknak köszönhetően az elmúlt húsz évben szinte egyetlen évet nem lehetett megúszni, hogy az adó jogszabályok, vagy egyéb szabályozók ne változtak volna.
  Ez a tervezhetőséget eléggé megnehezíti, illetve teljesen lehetetlenné teszi.
  Ami mezőgazdaságot illeti, a gazdák csak kapkodnák a fejüket, mikor a beruházásaik eredményeként megtermelt húst azért nem tudnák eladni, mert az Unióból beáramlana a termelői költségek alatti áron kínált, nagymennyiségű külföldi húsféleség. Aminek minősége, íze... nem olyan mint a hazai, de legalább olcsó... Ekkor a gazdák a vasvillájukba dőlhetnek, mert a felvett ,,támogatást" kamatokkal, bírságokkal növelve akkor sem tudják visszafizetni ha a teljes vállalkozásukat elárvereznék. Ennyit a ,,támogatásról" és az elmulasztott ,,lehetőségekről".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország és Portugália elutasítja az eurókötvényt

Németország és Portugália egyaránt elutasította a közös euróövezeti kötvény bevezetését. Tovább olvasom