Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Bankokat bírságolt meg a felügyelet

Több bankot - a Raiffeisent, a Citibank és az AXA fióktelepét - is megbírságolt a PSZÁF különböző jogszabályok megsértése miatt.
A Raiffeisen Bankra 800 ezer forint bírságot szabott ki a felügyelet a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. A bank azt javasolta egy nehéz helyzetbe került ügyfelének, hogy a korábbi hitelszerződés helyett kössön újat. A hitel havi törlesztő részletét 15.295 forintra kalkulálta, a kiküldött szerződéstervezetben azonban már havi 33.082 forintos részletet határozott meg, miközben a régi szerződés közben megszűnt. A pénzintézet elismerte, hogy tévesen kalkulálta az új hitel törlesztő részletét, és kárpótlásul a végül előtörlesztett kölcsön előtörlesztési díjának felét - 17.500 forintot - jóváírt az ügyfél részére, amit a felügyelet enyhítő körülményként vett figyelembe.

A Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepét 400 ezer forintos bírsággal sújtotta a PSZÁF a pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi törvény megsértése miatt. A bank ügyfele visszavonta átutalási megbízását, ám kérelme adminisztrációs hiba miatt nem jutott el az azt feldolgozó háttérosztályhoz, így az átutalást teljesítették. Panaszára az előírt határidőn belül nem kapott választ. A bírság összegének megállapításakor a felügyelet enyhítő körülménynek tekintette, hogy a bank az átutalás összegét és díját jóváírta az ügyfél számláján, továbbá, hogy válaszadásra vonatkozó mulasztását pótolta.

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepét arra szólította fel a PSZÁF, hogy mindenkor határidőben, hibamentesen könyvelje a tranzakciókat, és maradéktalanul tartsa be a pénzforgalomra valamint a válaszadásra vonatkozó szabályokat, amelyek megsértése miatt 100 ezer forint bírságot rótt ki rá. Mint a felügyelet megállapította, az AXA nem teljesített időben egy fizetési megbízást, a hozzá időben megérkezett elektronikus bizonylatot ugyanis adminisztrációs hiba miatt nem könyvelte le, így 11 hónappal a vásárlás után terhelte meg a Wizz Air Hungary Kft.-nél való vásárlás nyomán ügyfele számláját. A panaszra nem adott időben választ. A felügyelet a bírság kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a bank vizsgálat során tanúsított együttműködő magatartását.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2010. augusztus 31. 20:17
    „A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete igazán tehetne már valamit a magyar devizakereskedők megfékezése érdekében, hiszen ma mondta be tv az esti híradóban,hogy a CHF árfolyama rekordot döntött.Semmi köze nincsa bankok által generált ún. devizaválsághoz,itt csupán a bankok fékezhetetlen nyereségigénye áll szemben a devizahitelesek már-már fizetésképtelenségével! Ez kimondottan arra megy ki, hogy devizahitelesek ellehetetlenüljenek és valakik a lakásokra "bazíroznak"! Ezt a szándékot nem észre venni több mint bűn, hiba!Nagyon jó lenne ha Magyarországon végre rendet rakna ez a szervezet, nem kellene szarakodnia,hiszen azt is jó lenne már tudni minden ilyen lakástulajdonosnak, hogy meddig kell tudnia egyáltalán fizetni a hiteltörlesztését, hiszen a dolgok jelenlegi állása szerint ez megállíthatatlan, mert nem is akarják megállítani, de akkor erről tájékoztassák is a devizahiteleseket!Szégyen gyalázat,hogy Magyarországon nincs olyan szervezet,hatóság, mely a polgárok hatékony érdekvédelmét látná el a megfékezhetetlennek tűnő bankokkal és devizakereskedőkkel szemben!Már pedig az egyszerűen nem igaz,hogy nem lehet mit kezdeni ezzel a helyzettel,azért van a bankfelügyelet, a PSZÁF,hogy ezt végre a helyén kezelje és ne engedje meg, hogy ez az ország venezuelai módszerekkel működjön!A kérdés most az: van-e országunkban olyan hatóság, olyan szervezet amely a jog eszközével azonnali intézkedéssel megálljt tud parancsolni a bankoknak, képes visszaállítani a szerződéses fegyelmet, ha igen, akkor azonnal intézkedjék , ha pedig nincs, akkor ezt úgy hívják: anarchia!! Ezért pedig már a kormány a felelős,vagyis azonnali kormány intézkedésre van szükség mielőtt még nagyon nagy baj nem kerekedik!!!”
  • 1. fattboy 2010. augusztus 31. 19:47
    „Nevetséges a büntetés mértéke!Tíz ügyfél átb...val már pénzüknél is lesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos forintgyengülés után korrekció

Délutánra korrigálta nap közben elszenvedett veszteségeit a forint, de nap közben új svájci frank… Tovább olvasom