Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Bárkit gazdává képeznek

Szeged - Távoktatásban is aranykalászos gazdává képezheti magát az, akinek semmilyen agrárvégzettsége nincs. Az aranykalászos gazdák ugyanis földműveseknek minősülnek, a földművesek pedig termőföldet vehetnek.
– Tanulj, ami tőled telik, de ne aggódj, a vizsga már csak egy színjáték, itt a pénz beszél. Nálunk „teknikusin" mentő kérdés: mikor vetik a tavaszi árpát? Magyarul elég nehéz megbukni – írta egy fórumozó az interneten a társának, aki aggódva kérdezte, nehéz-e az aranykalászos gazdatanfolyam záróvizsgája.

Óriási az érdeklődés az aranykalászos gazdatanfolyamok iránt, amióta az új földforgalmi törvény értelmében csak földműves vehet földet a jövőben. Földművesként az is regisztráltathatja magát, aki igazolja agráros képzettségét: bőven elegendő a 6 hónapos, 120–300 ezer forintba kerülő gazdatanfolyam. Információink szerint ügyvédek, orvosok is érdeklődnek a képesítés iránt.

Ideiglenes bizottságok

A jövőben a föld már csak a helyi földbizottságok jóváhagyásával cserélhet gazdát. Mivel május 1-jével a bizottságok nem „álltak össze", ideiglenesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara veszi át a szerepüket. Kispál Ferenc Csongrád megyei elnök elmondta: a megye településein 3–15 taggal agrárgazdasági bizottságokat hoztak létre, ezek közvetítenek a helyi termelők és a kamara között.


Az egyik képzőközpont úgy hirdeti magát, hogy a már elindított kurzusokhoz menet közben is lehet csatlakozni. Náluk távoktatásban zajlik a képzés, az ára kedvező, 120 ezer forint. A gyakorlati okítást, például a traktorvezetést, a metszést, a fejőgép kezelését egy hétvégén oldják meg.

A 300 ezer forintos tanfolyamok azok, amelyeken a felemelt óraszámot előíró szakképzési törvényt betartva mindent megtanítanak. Mivel nyáron nem érnek rá a gazdák arra, hogy iskolapadba üljenek, a komoly képzőhelyek nem indítanak kurzust: ilyen az SZTE vásárhelyi mezőgazdasági kara vagy a Csongrád Megyei Agrár Kft.

Mit ír elő a törvény? – Egy hektárig bárki vásárolhat földet, de afölött csak a regisztrált földműves szerezhet tulajdont – mondta Stadler Ferenc, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára. – Regisztrált földműves csak az lehet, aki 3 éve a mezőgazdaságban tevékenykedik, ez idő alatt igazoltan árbevételt szerzett, vagy különböző szintű agrárvégzettsége van.

– De ez csak a kiindulási alap: amikor már megvan az adásvételi szerződés, fennakadhat a helyi földbizottságok szűrőjén. Az elővásárlási sorrendben például az állam szerepel az első helyen, utána a helyben lakó földművesek következnek – tette hozzá a megyei mezőgazdasági szövetség titkára.

Stadler szerint reális, hogy dugig vannak a tanfolyamok: előfordulhat, hogy korábbi őstermelők, akik az elmúlt 3 évről nem tudtak a betétlapjukon folyamatos árbevételt produkálni, szintén beiratkoznak egy ilyen tanfolyamra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladja szószüzletágát az Unilever

A a Ragu és Bertolli tésztaszósz-üzletágat a japán Mizkan-csoport veszi meg. Tovább olvasom