Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Befagytak a szegedi albérletárak

Szeged - Kedd este húzták meg a ponthatárokat az egyetemeken, rohamra indulhatnak az albérletet kereső fiatalok. Ma a legolcsóbban 15 ezerért bérel ingatlant a diák többedmagával, a 70 ezer forintos bérleti díj – plusz a rezsi – azonban már a külföldieknél is plafonnak számít. Az árak 2008 óta ugyanazok, vagyis reálértékben 20 százalékkal alacsonyabbak.
Milyen az ideális albérlet? Legyen minimum 2, külön bejáratú szobája, energiatakarékos fűtése, emellett jó, ha a belváros – és az egyetem – közelében fekszik. Elvárás az internet-hozzáférés, valamint az is, hogy ne nagyanyáink levetett bútorával pakolják tele a szobákat. Mindezt pedig lehetőleg olcsón kínálják.

A kiadólakás-ajánlatokat legelőször az interneten nézik meg a diákok. Fontos, hogy a hirdető fotót mellékeljen a szövegéhez, máskülönben a kutya se kattint rá – magyarázta Linda, budapesti ismerősöm lánya, aki ezekben a napokban ugrik neki a szegedi albérlettúrának. – Azt tervezem, hogy legfeljebb 3–4 lakásba megyek el, kíméletlenül kiszűröm azokat, amelyek a fotó alapján nem tetszenek. Nem kötök kompromisszumokat, mert több évre tervezek.

Illusztráció: Jacob Gábor
Illusztráció: Jacob Gábor


A legtöbbször az a baj, hogy hiába a nagy kínálat, az álomlakást nehéz megtalálni. – Barátnőmmel már néztünk albérletet, abban a reményben, hogy felvesznek bennünket – mesélte Hilda, aki most ismerősöknél lakik Szegeden. – Kétszobás lakás kellene, de eddig csak másfelesekre bukkantunk a neten: az egyik helyiség tipikus nappali, a másikban pedig egy ágy is alig fér el. Rezsivel együtt ketten legfeljebb 60 ezret tudnánk kifizetni, vagyis 30 ezres, ugyanakkor jó fekvésű és minőségű lakást keresünk, ám ilyen nincs.

Kevesebb a diák, kevesebb a lakás

Sándor Zsuzsanna ügyvéd örömmel olvassa a napi sajtóban, hogy majd rohamra indulnak az egyetemisták nemcsak az albérletekért, hanem az eladó lakásokért is – mondta azzal a kérdéssel kapcsolatban, megmozgathatja-e az ingatlanpiacot a hamarosan kezdődő tanév. Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó szakember szerint ugyanis roham már 2011-ben sem volt: nincs pénzük az embereknek. Mivel idén kevesebb fiatalt vettek fel az egyetemre – Szegeden 13 százalékkal csökkent a gólyák száma 2011-hez képest (a szerk.) –, még kevesebben jelennek majd meg potenciális vásárlóként is.

Az ingatlanirodák nem ugrálnak az albérlet-közvetítésért, mivel a tevékenységen kicsi a haszon és sok a munka. Az Androméda Kft. azért foglalkozik kiadó lakásokkal, mert 1985-ös alapításakor ezzel a profillal indult. Samu Attila ügyvezető elmondta: elsősorban azok megbízásából adnak ki lakásokat, akik külföldön tartózkodnak, és biztonságban szeretnék tudni az ingatlanukat. Teljes körű pénzügyi szolgáltatást nyújtanak, a szolgáltatók számláit is ők kezelik.

A vezető szerint reálértéken csökkentek az árak 2008-hoz képest. Ugyanúgy 35–40 ezer forintba kerül egy kis lakás – amit kettesével vesznek ki a diákok –, mint a válság előtti utolsó esztendőben, vagyis 20 százalékos a reálérték-csökkenés. – Van egy nagyon jó minőségű Gutenberg utcai, 3 szobás, 2. emeleti lakásunk, amelyet 2007-ben még 90 ezer forintért sikerült kiadnunk, tavaly azonban csak 75-ért. A külföldi diákokra sem lehet alapozni, 70 ezer forintnál meghúzzák a határt. Panelben a 2+2-esek iránt a magas rezsi miatt nagyon kevesen érdeklődnek, az 55 négyzetméteresek 35–40 ezerért elkelnek – ugyanez téglalakásnál 50–55 ezer –, de már alku tárgya, hogy nyáron kifizetik-e a 30 ezer forintos havi fűtésátalányt.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. maci53 2012. július 27. 19:38
  „NAV??? Szegeden van olyan aki évtizedek óta 15-20 lakást ad ki,még a seggét sem szagolták meg.Él mint marci hevesen,kocsik,bulik,tenger,síelés,arany stb.Ez nem adóelkerülés?”
 • 30. Queenmargareth 2012. július 27. 08:36
  „29. Lackó50 2012.07.26. 21:42
  igen, rengeteg ilyet hallottam, de aki becsületes az meg szívja.......emiatt”
 • 29. Lackó50 2012. július 26. 21:42
  „Anyukám halála után ott maradt egy 64 m2-es belvárosi kétszobás téglalakás. Próbálnám eladni, de jelenleg ez vagy csak nagyon áron alul, vagy sehogy nem lehet. több ingatlan irodával állok kapcsolatba, időnként megnézik és mikor kiderül, hogy központi fűtés van, akkor már vége is az üzletnek. Ez egy gyenge pont, mert régi polgári lakás lévén 3,6 m-es belmagassággal sok a légköbméter, ami után jön a számla. Ott áll üresen. Tavaly év végén megpróbáltam kiadni, hogy legalább a havi rezsije ne engem terheljen még el nem adom. Házaspár, nagy gyerekkel, apuci itt Szegeden kapott munkát, én meg nem haszonszerzésre akartam és próbáltam mindent hivatalosan intézni. 30 000 + rezsiért kiadtam, azzal a feltétellel, hogy ha elkel a lakás, akkor 2 héten belül távoznak. Részletes szerződés megírva, az adóhivatalhoz bementem bejelenteni (ahogy azt 24. LE-GOTT részletesen leírja) és egy havi kauciót kértem. Vettem pénztárkönyvet is és vezettem benne a rezsi számlákat is, meg a befizetett albérleti díjat, .... szóval mindent próbáltam úgy csinálni, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Én hülye még az adót is befizettem utánuk. Egy szép napon, mikor mentem volna a csekkekért és az albérleti díjért, üresen találtam a lakást. A bútort nem vitték el és a konyhaasztalon ott voltak rendben a kifizetetlen számlák. Telefon, - mi történt?? Hááát nem volt munka és nincs pénz. Ha gondolom, akkor pereljem be, majd 2 év pereskedés után elismeri a számlákat és majd havi 500-al megpróbálja törleszteni. Erre mit lehet lépni?? Én hiába fizetek adót, engem semmi nem véd (Illetve hosszadalmas pereskedés után talán kapok valami esélyt, de nem tudom, hogy van-e értelme bíróságra járni. Mondták azt is, hogy a szerződést közjegyző előtt kellett volna megkötni és akkor kikerülhető a bíróság, mert akkor közvetlenül lehet kérni a behajtást. Annak is utána néztem, de olyan drága lett volna, hogy csak akkor éri meg, ha több évre gondolkozok és nagyobb albérleti díjért.) A mosógépet tönkre tették - ki lehetett dobni és kb. 130 000 Ft volt a károm. Nem voltam elég körültekintő, annak ellenére, hogy mindent próbáltam hivatalosan körbebástyázni. Ezek után még egyszer nekem albérlő nem kell. Inkább fizetem a rezsit még el nem adom, mert még az is olcsóbb, mint ha még egy ilyenbe beleszaladok. Szóval, ha a hivatalos utat járja az ember, akkor se tud mindent kivédeni. Sajnos itt a törvények nem biztosítják azt, hogy ez egyszerű legyen. Akkor talán többen választanák az adózást is, ha ez nyújtana valami védelmet nekik. Így viszont minden kockázatot a tulajnak kell vállalni. Ha én 100 Ft adót nem fizetek be és ez kiderül, azonnal jön a megtorlás, a bünti, mintha az úthenger ment volna rajtam keresztül. Ha engem 100 000-es nagyságrendű kár ér, akkor is évekig pereskedhetek, mert akkor már a törvény nem jár el olyan szigorral, mint akkor, ha nekik tartozik valaki.”
 • 28. Queenmargareth 2012. július 26. 21:12
  „27. papika56 2012.07.26. 20:36
  megnéztem sokat!
  itt tisztaságot ígértek, biztosítottak felőle én hittem, hibáztam igen.
  mint írtam a szekrények kívülről majdnem letakarítva, a szobát megígérték, kifestik. Azóta is keresem a helyet.
  És utólag tudtam meg, hogy súlyos, haldokló beteg ágyába fektettek.
  A takarítást, mivel nem tették meg rendesen én megtettem.Viszont azonnal nem tudom itt hagyni, mert újabb hely kell.
  2 hetem volt, hogy találjak albérletet és én hittem.Az ingatlanosoknak már nem, de ezek őszintének tűntek.Tudod, te mit jártam már végig???Mennyi kamu dolgot mondtak?

  Várhattam volna, hogy két hét múlva kitakarítanak, de mocsokban két hétig nem voltam hajlandó élni!!!
  Messziről hangsúlyozták milyen fontos a tisztaság. Hibáztam, de akkor is átvertek. Főleg azzal, hogy egy beteg ágyában kell feküdnöm!
  Utcára mentem volna?Vagy innen folytathattam a keresést?! csekély 5!!!órányi telefonálásomba került, hogy lássak normálisat is.

  Sűrűn nem veszek ki albérletet, mert több évig életvitelszerűen, becsületesen tisztán élek egy helyen!!!”
 • 27. papika56 2012. július 26. 20:36
  „T.25.
  Mielőtt kiveszel egy albérletet --gondolom min. 5-6 megnézel ! v nem ?? Mikor látod milyen koszos --kifordulsz és kész ! A Te hibád ha nem vagy elég körültekintő !!!”
 • 26. lukrecia 2012. július 26. 17:43
  „Állítólag Kecskeméten van havi egy milláért kiadott ház is. Ja ott talán munkahely is?? Mert az árak nagyon erős összefüggésben vannak a munkahelyek számával.”
 • 25. Queenmargareth 2012. július 26. 17:22
  „már ne haragudjatok, de pl 5 év után igencsak illik kifesteni egy lakást, még ha öt éve ugyanolyan jó albérlőtök is van!!!Kiadják a 10-15 éve festettet, mert jó az a hülyének, aztán egy hét múlva sipákolás hogy koszos a fal........
  Olyan albérletet fogtam ki, mert nem tudtam, hogy cigánykörnyék, hogy 35 e egy fél szoba, talán 20 éve festették utoljára, persze kauciót kértek és én sikáltam ki a mocskos lakást, mert azt ígérték megteszik én odamentem este, másnap reggel derült ki minden mocskos, és én hülye nem hagytam ott azonnal.A csendes környék azt jelenti, hogy egész éjjel ordibálnak, rendőrség mindig kijár stb.Átverni is tudnak.”
 • 24. le-gott 2012. július 26. 14:17
  „13. Vazeratti 2012.07.26. 11:00

  Az tulajdonosnak mit kell fizetnie az albérlet után? Mindkét eset érdekel: ha feketén csinálja, illetve ha becsületesen akkor is!

  1 , Amennyiben pölö havi 50 E-ért + rezsiért adsz ki egy ingatlant , akkor csak azaz 50 E-nek a 90%-át kell , azaz 45 E-t , mint jövedelmet figyelembe venni , majd ennek a 16%-át , azaz havi 7,2 E-t kell befizetni minden negyedévet követő 12. napig a NAV -tól igényelt , névre szóló szóló személyi jövedelemadó előlegként .Majd ezt a következő évben betenni az adóbevallásba. / költségmentes elszámolás /
  2 , Van egy másik lehetőség is , akkor és amikor mondjuk megint kiadod 50 E-ért + rezsiért az ingatlant , viszont szigorú , számlákkal igazolt , a lakásra költött összeget levonhatod a bérleti díjból , majd annak a 16 %-át fizeted be a NAV számlájára. Mindkét esetben viszont az összes pénz/átvételről -átadásról/ha még csak egy sajtpapírra is , de nyilvántartást kell vezetni - elég kézzel is , de ez ellenőrzéskor nagyon fontos , hogy fel tudd mutatni !
  32 , Van , úgy-e az általános , a schwarz , amikor viszont a tulaj a bőrét viszi a vásárra , viszont ennek 200E ft a felső hangon a büntije + az elmaradt adó + annak kamatai. Szegeden pld. a humoros NAV-os gyerekek mostanában egyre több lépcsőházba csörtetnek be , jól megnézik a postaládákat , majd ahol egy postaládán több nevet találnak , már meg is van a következő heti elfoglaltságuk.... aztán többnyire nyernek... procentet a balekok után.”
 • 23. papika56 2012. július 26. 13:23
  „Sándor zs. ügyvédnő egy korrekt hölgy ! Mi is Tőle vettük a lakásokat a gyerekeknek. 7 éve.
  Most kadók mert mind ketten külföldre mentek dolgozni. Ne álljon ott üresen, betörhetnek a lakatlan lakásba, meg ha senki nem lakja is költségeik vannak. Közösköltség . pl 8-9 000ft.
  Tényleg nehéz jóó albérlőket találni --de nekünk még mindig szerencsénk volt .Csak hosszútávú bérlő éri meg, mert én pl. minden új bérlés előtt kifestek, mindent rendbehozok. Sajnos sokszor rejtett hibák jönnek elő és 1 hó kaució sem elég rá, pláne ha nagy javításról van szó.”
 • 22. Kaccat 2012. július 26. 13:16
  „20. Vazeratti :
  Nem éri meg, de sokan nem gondolják végig...
  Ha valaki örökölte a lakást, most éppen nem éri meg eladni, vagy nem is akarja, "mert majd jó lesz a gyereknek" akkor is, ha esetleg az a gyerek még meg sem született.
  Alapvetően, normális gazdasági folyamatok mellett az ingatlan értéke folyamatosan növekszik. Ez igaz is volt a válság elejéig, és akkor is csak a nem hitelből finanszírozott lakásokra.
  Jelenleg valószínűleg van sok olyan kiadó lakás, hogy a tulaj munka miatt elköltözött, akár külföldre, viszont még hitel van a lakáson, inkább kiadja, és az valamennyire fedezi a hiteltörlesztés egy részét.
  Ha kényszerhelyzetben vagy, és akármilyen kis haszonnal adod ki a lakást, az pont azzal kis haszonnal több mint a semmi + mindenképpen van egy fix költsége a lakásnak, amit akkor fizetni kell, ha nem lakják (közös költség, víz, gáz, villany alapdíj, panel esetén a távfűtés) tehát ennek a nem fizetése is extra haszon.
  De befektetési célból nem érdemes kiadni.”
 • 21. papika56 2012. július 26. 13:13
  „Egy albérlet 40 -45 ezer ft. Ha ez után adózik , kb a fele marad. A másik fele elmegy felujjításra .Tényleg megéri --mert a berendezést is egy idő után ki kell cserélni --de annyi haszon viszont nincs. Van olyan ismerősöm --akinek nincs munkája több éve --összeköltözött az élettársával és kiadta a lakását. Soknak ez a havi jövedelme.
  Sajnos vannak olyan emberek , akik nem vigyáznak a máséra, lepusztítják a lakást, berendezést. Több a probléma mint a haszon.
  Itt az igényes lányok : . új lakás, új berendezés, minden extra legyen ,havi 20 ezerért -rezsivel !????Sajnos egy tégla lakás rezsije sem kevés. víz??/Szegeden brutális !!mert pl. 3500 víz + szennyvíz :7600.- = 10-12 ezer CSAK A VÍZ !!!!/ villany--gáz , közösköltség : 8500.-ft EZ kb : nyáron : 28-30 ezer, télen inkább 40-45 ezer ft !!”
 • 20. Vazeratti 2012. július 26. 13:01
  „14.: Elméletileg szóba sem jöhet valóban. Viszont az elmélet és a gyakorlat is elméletileg egyezik, a gyakorlatban viszont...
  A két évi albérleti díj felújítási költségét is sokkalom egy kicsit, persze ez minőség függő.
  Viszont, ha ennyire nem éri meg csinálni, akkor miért van annyi kiadó lakás? Hiába van kereslet - kínálat kapcsolat, ha nem érné meg, akkor senki nem adna ki lakást.
  17.: Annyira nem szörnyű a helyzet. Persze nincs sok választás, de az elköltözés mindig ott van. És szerintem Szegeden még mindig a tulajnak nagyobb macera új normális lakót keresni, mint a bérlőnek új lakást.”
 • 19. nyomdasz63 2012. július 26. 12:44
  „Én 4 év óta 32-t kérek a részben bútorozottért-a kórházzal szemben,49m2-ért.
  Mindenkinek olyan albérlőket kívánok,mint az enyéim! Le a kalappal.”
 • 18. Queenmargareth 2012. július 26. 12:17
  „5. p79 2012.07.26. 09:54 Rezsivel együtt 60 ezerért egy 2 nagy szobás, jó fekvésű, full extrás lakást találni.

  Hol?Ez érdekelne, adnál tippet?
  egy panel egyszobás, hűtő és mosógép ócska...35+35 rezsi. A Déli Aprós hirdetések is igen furák.
  35 e ft egy erkélyes főbérlős szoba.

  én mindig fizettem, 3 év alatt nem amortizáltam le a szobámat, rendesen takarítottam stb.Azt is észrevettem, hogy tökmindegy ki, ha azonnal fizet kiadja. Na, mármost ne csodálkozzanak, hogy a kapzsiságuk miatt semmi emberismeretet nem kérnek, utána meg sírnak.
  igényesség:35 e ft-ért+ rezsiért igenis tiszta legyen a hely, igenis ne leszakadt ajtajú szekrényeket adjanak és ócska kanapékat.
  Ahogy másfél év hónap alatt megfigyeltem:rengeteg magánember foglalkozik azzal, hogy egyszerre négy, öt lakást ad ki számla nélkül, úgyhogy megéri neki. 35x4 140 e havonta tisztán.”
 • 17. adalen27 2012. július 26. 12:13
  „mango: Maradjunk annyiban,hogy ne általánosítunk.Mi pl önköltségre festettük újra az egész lakást,nem lakjuk le az árát,pedig minimum egy havi bérleti díjba került volna ez a munka számlával egy festőtől,de mivel a párom szobafestő,így megcsinálta nekünk.A lefolyót,és légkondit is önköltségre javíttattuk meg.Sajnos a bérlőknek sincsen sok választásuk abban az esetben,ha valamit meg kell csináltatni,de a főbérlőnek nincsen rá kapacitása...És ezzel nem vagyunk egyedi esetek.”
 • 16. Queenmargareth 2012. július 26. 12:03
  „4. info 2012.07.26. 09:09
  akkor nem kell mondani, hogy dolgozó, miközben végigfaggatnak és, hanem diákot kell mondani és megoldott a dolog.Értem”
 • 15. Anka53 2012. július 26. 11:50
  „Számolni többféleképpen lehet. Most azt mondom, h 1,5 szobánál kb havi 20 ezer a kötelező fizetnivaló./Távfűtés,főzőgáz, közös költség/ Lehet inkább megéri üresen hagyni, mint kiadni és adózni a kedves lakó jogait elviselni, valamint ahogyan mangó1 írja a kiköltözése után teljesen felújítani, mert igenis lelakják. Tisztelet a kivételnek, de volt már olyan diákhölgy, aki egyszer sem takarított egész tanévben.
  Természetesen nem tart senki semmit a tarkómhoz, és ha úgy alakul teljesen leinformálható ismerősnek ki is fogom adni, de nem mindenáron.”
 • 14. Kaccat 2012. július 26. 11:39
  „13: Vazeratti:
  olyan szóba sem jöhet, hogy feketén adja ki :-)
  Ezek alapján az albérleti díj talán 20%-a SZJA (most nem vágom, hogy összesített jövedelem, tehát a munkabérét is hozzá kell adni, vagy csak a bérleti díj) valószínűleg fizetnie kell utána EHO-t is minimum.
  Azon kívül pedig van a lakásnak egy természetes és nem természetes elhasználódása. A természetes az, hogy élnek benne, piszkolódnak a falak, kopnak az eszközök, a nem természetes, hogy leég a lakás, vagy csak alapvetően szétvernek benne mindent.
  Vegyük alapul, hogy vette 10.000.000 Ft-ért a lakást, amit most 50.000 Ft-ért ad ki.
  Ha ezt a pénzt bankba tenné, akkor éves szinten 7%-os betéti kamattal számolva 700.000 Ft kamatot kapna utána (mínusz kamatadó)
  Kiadja 50.000 Ft-ért akkor évente kap érte 600.000 Ft-ot, mínusz az SZJA és egyéb költségek. Tehát a minimum ár, amit kapnia kellene a lakást egyébként 58333 Ft, és még az amortizációval akkor is mínuszban van.
  Ezt alapul véve (nem számolva az értékcsökkenéssel, és a díjak emelkedésével) 17 évg kell kiadnia a lakást, hogy megtérüljön a befektetése, és akkor feltételeztük, hogy 17 évig egy angyal lakott ott, és nem használt semmit, még csak nem is köhintett a lakásban, mert egyébként minimum kétszer fel kellene újítania, ami elvinne két évi
  albérleti díjat mindjárt kétszer)

  Akinek van esze, azért nem vesz lakást, hogy kiadja, maximum ha örökölt a nagyitól, de a gyerek még kiskorú, akkor éri meg nem eladni.
  Azért azt fel kell fogni a kiadó lakás nem szeretetszolgálati elven működik...
  Természetes lakástulajok között is akad olyan, aki csak a pénzt akarja belőle látni, és semmit nem hajlandó ráfordítani, de előbb utóbb azt úgysem veszi ki senki, ha mégis, jobb lett volna, ha nem vette volna ki. Aki viszont költ rá (és van ilyen is sok) ő azért szeretné visszakapni a befektetett pénzét, nyilván drágábban fogja kiadni.”
 • 13. Vazeratti 2012. július 26. 11:00
  „Az tulajdonosnak mit kell fizetnie az albérlet után? Mindkét eset érdekel: ha feketén csinálja, illetve ha becsületesen akkor is!”
 • 12. ruskyy 2012. július 26. 10:49
  „p79: hogy keressen albérletet addig, amíg nem tudja, hova vették fel? az meg csak most derült ki, július végén.
  persze nézelődni lehet előbb is, de mit mondasz a lakástulajnak? azt, hogy LEHET majd kiveszed? ugyan... amíg nem fix a dolog, addig sajnos nem sok értelme van lakást nézni.

  az árak pedig még mindig magasak, illetve az életszínvonalhoz képest nagyon magasak! persze egy panelban ha szobánként akár ketten laknak, akkor kijöhet relatív pici pénzből is a dolog. viszont ha az ember nem egy putriban akar lakni, és külön szobát szeretne, akkor 30-40 ezret alsóhangon le kell rakni az asztalra minden hónapban érte.

  Anka53: szerintem senki se tart fegyvert a tarkódhoz, hogy ki keress pénzt v legalább ne vigye üresen el a pénzt a kihasználatlan lakásod. nehogymár úgy csinálj, mintha a részedről a lakás kiadása szívesség lenne. :D”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség: nehéz helyzetbe került a tejágazat

A rendkívüli meleg miatt nehéz helyzetbe került a tejágazat - közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és… Tovább olvasom