Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Befagytak Szeged pályázatai

Szeged - 840 millió forint értékű pályázatára várja a város az uniós forrást. Az is baj a polgármester szerint, hogy minimális pénz jut tervezésre.
Megrekedtek Szeged uniós pályázatai. Jelenleg folynak nagy munkák, például tart még a többéves előkészítés után 2008-ban elkezdett tömegközlekedési nagyprojekt, valamint zajlik a hároméves háttérmunka után nyáron elkezdett Dugonics téri fejlesztés és a Vásárhelyi Pál utca szélesítésének második szakasza. A folytatás viszont erősen kétséges, mert nincs elég uniós forrás valamennyi benyújtott pályázatra.

Szakmailag megfelelt, ezért tartaléklistán várakozik például a Tisza Lajos körút Dugonics tér és Szentháromság utca közötti részének 200 millió forintos felújítása, a Rókusi körút, a Hont Ferenc és az Ortutay utca burkolatának 270 milliós rekonstrukciója. Ugyancsak tartaléklistán várakozik a szőregi csapadékvíz-elvezető csatorna építése 200 millió forint értékben, valamint három bölcsőde energiatakarékos korszerűsítése 51 millióból. Egy Szabadkával közös pályázat is várólistára került: az újszegedi sportcsarnokot szerelnék fel napelemekkel 118 millió forint értékben.

– Ezeknek a pályázatoknak az önerejét továbbra is tartalékolja az önkormányzat, hátha a jövőben jut még pénz ezekre a fejlesztésekre az uniós forrásokból – tudtuk meg Igaz Ágnestől.

A polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetője hozzátette: az utolsó nagyobb összegű, 57 milliós pályázati sikert egy határon átnyúló projektben érte el a város. Ebből a pénzből állítják helyre a Tisza Lajos körúti Gróf-palota tetőszerkezetét, a munka jövőre, a támogatási szerződés aláírása után kezdődhet el. A projektben Szabadka a partner, ahol a zsinagóga északi homlokzatát újítják fel, és közös kiadványokat készítenek.

Ahogy a Fidesz-frakció vezetője látja

– Nem tudok olyan pályázatról, amelyről lemaradt volna a város a Fidesz-frakció miatt, ilyet Botka László sem tud mondani. A pénzeket egyébként olyan fontos városi alapokba csoportosítottuk át, mint például a közterületi, ahová különben nem jutott volna – reagált Bohács Zsolt, a közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának vezetője. – Azt a polgármester elfelejti megemlíteni, hogy ő törölte azt a 100 milliós önerőt, amit az utak felújítási pályázatához a „gonosz Fidesz" javasolt. Ugyancsak a szocialisták szavazták le a legutóbbi közgyűlésen azt az 5 milliárd forint értékű távfűtés-korszerűsítési javaslatot, amihez az önkormányzatnak 1 millió forint saját forrást kellett volna biztosítania. Úgy tűnik, mintha csak az lenne a jó ötlet, amit a szocialisták beterjesztenek, a mieink pedig nem.

Nemcsak a pályázatokhoz rendelt uniós pénzek hiánya okoz gondot a városnak, hanem az is, hogy – mint Botka László korábban fogalmazott – a kormányváltás után több mint egy évig állt a teljes uniós pályáztatás. A polgármester megjegyezte: Szegeden az szintén probléma, hogy a városi költségvetésben a tervezésre, előkészítésre beállított néhány tízmillió forintot lenullázza a Fidesz. A forrásokat például másod- és harmadosztályú megyei futballcsapatok támogatására csoportosították át.

Tavaly 40 millió forintot, míg az idei költségvetésből mindössze 30 millió forintot költhetett a fejlesztési iroda a folyó és a jövőbeli pályázatokra. Ez csak látszatra nagy összeg, de ebből fizetik az eljárási díjakat, szakértőket, a különböző terveket és tanulmányokat. A projektek előkészítésére ugyanis a teljes projekt értékének 5-10 százalékát kell fordítani. Ezért az irodavezető szerint ekkora összeg csak kisebb felújítások, fejlesztések előkészítésére futja.

Olyan nagy beruházások előkészítésére, mint amilyeneket a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusra a közgyűlés megszavazott, nem elég. Ettől függetlenül a hivatal továbbította a 12 kiemelt projekt listáját az érintett szervezeteknek. Megírtuk: ebben szerepel olyan fontos beruházás, mint a déli Tisza-híd vagy a lézerközpont környezetének fejlesztése. Hiszen eredményesen pályázni csak úgy lehet, hogy megvannak a konkrét tervek. Ez azért sürgető, mert ha idén és jövőre nem készít elő és nem nyer pályázatokat a város, akkor 2014 és 2020 között nem lesznek nagy beruházások Szegeden. 

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. kormoska 2012. november 16. 11:49
  „25.SP.
  Legalább történik valami,legalább van elképzelése a város jövőjéről,mindig épülget valami a városban.A hajléktalanságról pedig nem Botka tehet,hanem a RENDSZER,csupa nagybetűvel!
  Anno Bartháék idejében például csak üres üvegeket lehetett látni,a legtöbbet épp a városháza környékén.”
 • 25. SP 2012. november 15. 23:02
  „"Botka többet tett Szeged fejlődéséért"

  Együtt látható a nagy mű:
  Kockaköves belváros telel csövesekkel.”
 • 24. kormoska 2012. november 15. 21:53
  „Akárki akármit mondhat,Botka többet tett Szeged fejlődéséért,mint az összes eddigi polgármester együttvéve!
  Lehet,hogy az elképzelései nagystílűek,lehet hogy sokaknak nem tetszenek az állandó építkezések és látványberuházások.Ezektől ugyan nem lett több munkahely de Szeged otthonosabb és élhetőbb.
  Megmutatta,hogy ellenzéki polgármesterként is érvényesülni tud,néha még a helyi Fidesszel is megtalálta a hangot.
  A jobboldal pedig inkább ötletekkel-lobbizással segítse a várost,tegye magát függetlenné az országos politikától(bár ez nehéz lesz).”
 • 23. Zka 2012. november 15. 08:32
  „17: próbálom értelmezni... A 76 misi akkor eleve csak a tárolókra kellett, a bringákat meg majd hozza valami válallkozó, ki tudja miből és mennyiért? És ez eleve így volt? Soha nem olvastam, hogy ez két külön dolog volna.”
 • 22. SP 2012. november 14. 19:38
  „4. Zka
  """ ... napja olvastam Botkáék propagandaanyagában, hogy mennyire ügyesek, hogy 76 misiből építettek pár nyilvános BICIKLITÁROLÓT, ....."""

  Kossuth sgt.
  egyik villamosmegállóban látható
  a nagyalakú önreklám tábla. 8 drótszamár istálló fényképpel hivalkodnak rajta.

  Elgondolkodva a látottakon:

  7 képen üres a
  8 eltérő helyre telepített építmény az össz. 8 db-ból.

  Ebből az látszik, hogy egyáltalán nincs 7 helyen
  lakossági igény rá, ott ahol felépítették. Közpénz viszont elköltve. Jó az arány 8-ból 7 üres.

  10 milla/db ???? Kirakatberuházás?

  Máshol viszont kehesre,
  rozsdásra áznak a drótszamarak. Ahova kerékpár tároló kellene, ott pedig aztán nincs.

  Végig kell nézni
  délelőttönként iskolanapokon (Szeged) Dorozsma után a 7F busz megállóit, a végállomást.

  Hemzsegnek a mostohán tárolt kerékpároktól.”
 • 21. IVY 2012. november 14. 18:50
  „Részemről, let.jom, ha nem lesz 2018-ra újjáépítve a Széchenyi tér. Meg az Aradi vértanúk tere, meg a Rákóczi tér megamegamegamega.....”
 • 20. maci53 2012. november 14. 17:04
  „Mikor tűnik már el Szegedről ez a lóhegedülő..”
 • 19. kipkop 2012. november 14. 16:23
  „Amióta az mszp választmányi elnöke lett, mindent "vörös és narancs" színekben lát, ez alapján ítélkezik, és ez még a kezdet, a választás évében még magasabb lovon fog ülni.”
 • 18. vélemény 2012. november 14. 15:44
  „17.
  Én nem kevertem, csak reagáltam a kihasználatlan tárolókra. :))”
 • 17. ifj. Nagy Gábor 2012. november 14. 15:16
  „11. vélemény
  4. Zka
  "Közbringa projecttel mizu?"

  Szerintem ti keveritek a közbringa projektet (ami Budapesten önkormányzati beruházás, a Szegeden készülő meg magán) a B+R tárolókkal.”
 • 16. atomboy 2012. november 14. 14:58
  „"Szakmailag megfelelt, ezért tartaléklistán várakozik például a Tisza Lajos körút Dugonics tér és Szentháromság utca közötti részének 200 millió forintos felújítása,"
  Ez nagyon faj, mivel Szeged elso kozos busz-kerekparsavja lett volna. Bezzeg az ertelmetlen szoregi projektet nem fagyasztottak be...”
 • 15. Együgyű 2012. november 14. 13:25
  „,,Befagytak Szeged pályázatai"
  Nem csak Szeged pályázatai fagytak be. Magyarországon még sok minden be fagyot. Azonban 2012. telén, de sokan fognak megfagyni. Be kell vallani a politikusok és klientúrájuk bevételei azok nem fagytak be a nemzeti áldozatvállalás és nemzeti egység jegyében. Visszatérve a témára mindenért az EU, Botka, Gyurcsány, a komcsik és az elmúlt nyolc év tehet mindenről? A szegedi Fidesz-KDNP pártszövetség erről sem tehet semmit? Bízom azonban abban, hogy legalább egy szegedi nemzetközi szintű labdarúgó stadionra jut pénz a nagy létszámú nézőközönség érdekében. Legalább jó időben tudnának hol szotyizni feszült izgalmukban szegedi szurkolók izgalmas zsugázásokon.”
 • 14. macs 2012. november 14. 12:02
  „Szerintem nem csupán az probléma, hogy nem tud a város előkészülni a következő pályázati ciklusra, hanem az is, hogy mint azt több helyen is olvastam, Magyarország a 2014-2021-es ciklusban jóval kevesebb pénzre pályázhat, mint korábban.
  Jó lenne, ha a Szeged fejlődése érdekében már most készülnének hatástanulmányok, előzetes tervek, mert ha megjelennek a pályázatok, akkor elő lehetne venni őket és lehetne pályázni. Megértem Bohács urat, hogy a tervezésre szánt pénzt olyan fontos városi alapokba csoportosították át, mint például a közterületi, ahová különben nem jutott volna, de a holnapra is gondolni kéne, és az se lenne utolsó szempont, ha a közterületi beruházások költségének nagy része pályázati pénz lenne. :-)
  A távfűtés korszerűsítésére tett javaslatuk túl szép! Az, aki 5 milliárdot beleinvesztál egy beruházásba, az azt a pénzt vissza is akarja kapni, tehát jó lenne látni a részleteket is, mert, mint tudjuk az ördög ott lakik. :-D”
 • 13. uborka 2012. november 14. 11:53
  „Miért kell ezt a várost építeni és kinek??? Megint a kilakoltatási hullám,itt a tél, munkahelyek nincsenek, akkor minek és ki fog ide költözni?????? Hiába van szép város, de munkahely nincs , akkor miben gyönyörködünk?? Gondolom a csókosoknak már a munka fel van ajánlva, sőt már el is kezdték a munkát és majd az EU meg segít. Persze, ha mi is így állunk az EU-hoz mint Orbán , mit várunk tőlük??? Itt a Szeged nagy csókosai esnek pofára, pénz nincs , de ne is legyen, mivel a meg kapott és lehívott pénz nem oda kerül ahova kell. Botka is menekül a beosztásából felfele, hiszen tudja itt neki koordinálni kellene, de a semmiből???? A gyerekeinknek felesleges építeni, nekünk meg minek,hiszen több éve már külföldön vannak szeretteink, családok szétszedve,akkor ki gyönyörködik ebbe a szép városban????”
 • 12. NP1 2012. november 14. 11:47
  „vélemény 2012.11.14. 11:26

  "- Biztos, hogy csak díszburkolatra és látványberuházásokra lehet pályázni?" - még műfüves focipályára is lehet.”
 • 11. vélemény 2012. november 14. 11:43
  „4. Zka
  Közbringa projecttel mizu? Pár napja olvastam Botkáék propagandaanyagában, hogy mennyire ügyesek, hogy 76 misiből építettek pár nyilvános BICIKLITÁROLÓT, ahova az agglomerációból bejárók letehetik a járműveiket...
  - Valamelyik nap láttam 1 db kerékpárt a Vértói úti végállomásnál.
  Valamelyik trolivezetőé lehetett?
  Ha őrzik, akkor biztonságosabb, mint a panel házak közös tárolója. :)”
 • 10. vélemény 2012. november 14. 11:26
  „"tartaléklistán várakozik például a Tisza Lajos körút Dugonics tér és Szentháromság utca közötti részének 200 millió forintos felújítása, a Rókusi körút, a Hont Ferenc és az Ortutay utca burkolatának 270 milliós rekonstrukciója."
  - Biztos, hogy csak díszburkolatra és látványberuházásokra lehet pályázni?”
 • 9. Logaritmus 2012. november 14. 11:15
  „Bohács a távfűtés privatizációs ötletét fényezi még mindig?”
 • 8. omg 2012. november 14. 11:14
  „szép és jó, hogy megépítették azokat a bringatárolókat, de sajna a belvárosban egy két kósza korláttól eltekintve lóf*sz sincs. TIK elé kell tenni a cangát, akárhova megyek a környéken, mert máshol nincs szabad hely. Bár néha még ott is a fák tetején is biciklik lógnak. Szánalom.”
 • 7. Ebgondolat 2012. november 14. 11:05
  „Bohácsról és a fideszről csak annyit: ők még a 2014-2020 közötti pályázatokat sem szavazták meg!
  Bohács elvtárs leírhatná, mivel jár jól Szeged, miből profitált az utóbbi két évben?
  Még olyan egyszerű dolgot sem tudtak (akartak?) elintézni, mint az M43-as elkerülőjének ingyenessé tétele!”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiteltörlesztés után is adózunk

Illetékköteles lesz január elsejétől a fizetés felvétele ATM-ből, a hitel törlesztőrészletének átutalása, vagy a csekkek befizetése is. Kiszámoltuk, mennyibe kerül ez egy átlagos családnak. Tovább olvasom