Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Befutott az első pénztárgép-forgalmazási kérelem

Szerda óta válthatják ki hatósági engedélyeiket azok a vállalkozások, amelyek az új típusú pénztárgépek forgalmazásával és javításával kívánnak foglalkozni - írja a Magyar Nemzet.
Az új típusú kasszák forgalmazását kizárólag akkor kezdheti meg valamely társaság, ha korábban megszerezte az ehhez szükséges engedélyt - közölte a lappal a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), amelyhez már befutott az első forgalmazás iránti kérelem.

Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője pedig a lap szombati számában arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valamely szolgáltató hivatalos iratok hiányában kínálja vevőinek a pénztárgépeket, akár tízmillió forintos mulasztási bírságot is kiszabhat rá az adóhatóság. Az engedély nélkül dolgozó szerelők, műszerészek, szervizek is komoly szankció elé nézhetnek: a szabályszegő magánszemélyeket félmilliós, a társaságokat egymilliós büntetés befizetésére is kötelezhetik.

A készülékek cseréje a feketekereskedelem visszaszorításában segíthet, s a kedvező változásra szükség is lenne - számol be róla a lap. Tavaly a NAV több mint ötvenezer alkalommal vizsgálta meg, hogy a vállalkozói szféra résztvevői adnak-e nyugtát, számlát ügyleteik után. Az esetek húsz százalékában az árus, szolgáltató nem állította ki az adóügyi iratot az ellenérték átvételekor. A szabályszegések elkövetőire a hivatal tavaly 1,4 milliárd forint bírságot szabott ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államé lesz az algyői gáztároló

A kormány szerint így még a téli hónapokban is garantálni lehet "a lehető legalacsonyabb" gázárat. Tovább olvasom