Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bérkompenzáció: felmérik, ki fizet, ki nem

Gazdaság - Tízezrek nem tudják még, kapnak-e bérkompenzációt, vagy végleg bele kell törődniük, hogy 10– 20 ezer forinttal csökken a fizetésük. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) országos átfogó, minden ágazatot felölelő bérkompenzációs felmérést kezdeményez, hogy tisztán lássanak: hány munkahelyen nem várható bérkiegészítés.
A VDSZ szerint a vegyipari ágazathoz tartozó cégek felénél nem volt még bérkompenzáció, mintegy 14 ezren nem tudják, kapnak-e kiegészítést – jelentette be Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke. A 200 céget, összesen 60 ezer dolgozót képviselő szakszervezet az ágazaton belül felmérte, milyen a munkaadók hozzáállása az adójóváírás megszüntetése miatti bérkiesés kompenzálásához.

Miből fizessen a kisbolt?

Nemcsak a szakszervezetek, hanem más érdekképviseletek is tisztán szeretnének látni bérkompenzáció-ügyben. Martonosi István, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetségének megyei titkára elmondta: 21 pontos kérdőívet küldtek el tagjaiknak, amelyben többek között megkérdezik: saját forrásból képesek-e megoldani a bérkompenzációt. A jövő hét elejére várják a válaszokat. Antalffy Gábor, a Kisosz országos elnöke szerint a kereskedők a növekvő adók, járulékok és üzemeltetési költségek miatt nem tudják kitermelni a januártól megemelt minimálbér fedezetét, ezért számos kis üzlet tulajdonosa kénytelen lesz bezárni üzletét. Az érdekvédelmi szövetség elengedhetetlennek tartaná a kormány segítségét a bérkompenzációhoz: szerinte a foglalkoztatást terhelő járulékokból kellene engedni.

A helyzet áttekintésekor kiderült, igazak voltak a VDSZ korábbi félelmei: soha ennyire nem volt nehéz megállapodni a munkaadókkal a bérek ügyében, mint most, pedig ezek a tárgyalások zömében nem a szokásos éves béremelésről, hanem a korábbi szint megtartásáról szólnak. A munkáltatók többsége kész lenne megadni a szükséges kompenzációt, ám ez sokuknál vállalhatatlan bérnövekményt okoz, miközben nincs reálbéremelés, s a dolgozók jó esetben legfeljebb azt fogják érezni, hogy nem változott a fizetésük. A VDSZ ezért ágazatoktól független, országos átfogó felmérést kezdeményez más szakszervezetekkel közösen, hogy a számok tükrében találjanak megoldást a feszült helyzetre.

Lapunk is próbált információkhoz jutni azzal kapcsolatban, mit tudnak a helyi érdekképviseletek a bérkompenzációról. Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezete Szeged városi és körzeti biztosságának titkára a következőket válaszolta: se Szegedről, se a környék 20 településéről nem érkezett még panasz. A közalkalmazottaknak a kormányrendelet értelmében januárban nyilatkozniuk kellett a jövedelmükről, és információi szerint a februári fizetéssel már meg is érkezett az a bruttó összeg, amivel az év első fizetését kiegészítették. Ha valaki mégsem kapta volna meg a tavalyi nettóját, az még nem számít jogellenesnek: a kormányrendelet áprilisig ad haladékot a munkáltatónak.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. macs 2012. február 18. 16:56
  „Azt olvasom, hogy a kormány 130 mrdFt-ot fog adni a kompenzációhoz. Kérdésem mibül?”
 • 26. Együgyű 2012. február 18. 10:45
  „,, Bérkompenzáció: felmérik, ki fizet, ki nem"
  Felhívom minden bérkompenzációra illetékes figyelmét.
  Az Ő kötelessége a kompenzáció vége hajtatásának kiharcolása valamint annak a sikere!
  A kormányunk a nemes cél elérése érdekében mindent meg tett!
  Dolgozott éjjel nappal, felelősséggel, és szakszerűen. Kormánytól ennyi várható el! Hiába hívtuk segítségül a mindent kimagyarázó, és süketelő jól megfizetett Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, és Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkárt ez lett ötletünkből. De azonban sikert sikerre halmoztunk, amikor azt a nevetségesen kis összeget undorodva szemüvegtok segítségével eltolta magától (47.000) Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán! Sajnáljuk. Több kell neki!!!
  Szíjas Peti és a stáb többi tagja! sk.
  OFF.”
 • 25. ditta79 2012. február 18. 09:47
  „Ez nem a munkaadók hibája! Lényegében a munkaadók befizetéseit emelték meg-tehát ugyanannyi a bevételük vagy kevesebb mint tavaly-de fizessenek több járulékot adót stb. és közben arra is figyeljenek, hogy a dolgozó is többet kapjon kézhez-tehát kettő felé fizet-és mind a kettőnek többet mint eddig.Közben a bevételek nem nőttek, sőt sok helyen csökkentek.Ez a sok kisvállalkozásnak nagy teher lehet.Teljesen logikus, hogy leépítenek, vagy megszűnnek... ezt előre jelezték, de hát a kormánynak kell a pénz.Szinte mindenre többet fizetünk-ami állambácsihoz folyik be, sőt sok az új fizetni való is ami eddig nem volt.Szóval nem értem, miért a munkaadókat szidja mindenki-Állambácsi találja ki ezeket!”
 • 24. havranek 2012. február 17. 20:27
  „Minden panasz jogos azzal a megkötéssel ,hogy csak az panaszkodjon aki szavazott és nem erre . Higgyék el szinte nem lesz panasz ha ezt betartjuk és ezt be kellene tartanunk mert a másik lehetőség a "siratófal" ! És persze az ami most van és egyre durvulni fog mert tehetik hisz a "választók ezt akarták" és ez kisebb hibákkal még igaz is .Most is sikerült ami húsz éve minden választáson lecseréljük rosszabbra a rosszat !”
 • 23. Queenmargareth 2012. február 17. 18:51
  „nem adod le, ugye?”
 • 22. lukrecia 2012. február 17. 18:22
  „Irany kulfold!!! Ha csak a nyelvet tanulod meg 2 ev alatt , mar akkor is megerte. Nagy a vilag, szamtalan lehetoseg van, ne csak 10 km-es korzetben gondolkozzatok. Ott csak csokosoknak van munkahely.”
 • 21. mackópajtás 2012. február 17. 17:21
  „Sajnos ez ma Magyarország. Mivel rengeteg munkanélküli van, így megtehetik, hogy csökkentik a béred, mert ha te felmondasz, majd jön más a helyedre...”
 • 20. will 2012. február 17. 17:05
  „ELLENŐRIZHETNÉK A SZEGED KARÁT KFT-T IS! A TISZA LAJOS KRT-ON LÉVŐ RUHÁZATI BOLTOT IS! OTT NEM KAPJUK MEG A TAVALYI NETTÓT ÉS BÁR 9 ÓRÁTÓL 17- ORÁIG VAN NYITVA MÉGIS CSAK 7 ILLETVE 7.5 ÓRÁT FIZETNEK. EZEK ELLENÉRE IS FÉL KILENCRE KELL BEMENNI. 8 ÉS FÉL ÓRÁT VAGYUNK OTT ÉS CSAK 7-ET FIZET NETTÓ 63E FT -OT. éN SZIVESEN MENNÉK MÁSHOVA DOLGOZNI AHOL MEG IS BECSÜLNEK VAGY LEGALÁBBIS TÖBBET FIZETNÉNEK DE SAJNOS NINCS SEHOL MUNKA LEHETŐSÉG! ELHIHETIK ÉN PRÓBÁLKOZTAM MÁR DE SEMMI. :( ÉN BÜNTETNÉM AZ ILYEN VÁLALKOZÓKAT !”
 • 19. X_Y 2012. február 17. 16:58
  „16. papika56 2012.02.17. 16:19
  "Szemét, multi cég 2011. évi nyeresége : 100 millió ft volt"

  Hát az igen kis multi lehet - inkább valami multi nevében tevékenykedő "tisztességes" magyar vállalkozás.

  Ahol én melózom egészen kis multi, de a tavalyi - magyarországi- nyereség is ennek a hatszorosa volt....

  "Tegnap mindenki felmondott ---kíváncsi leszek a végére."
  Lesz x fő munkanélküli akinek nem jár szociális ellátás sem, mert ők mondtak fel.
  Felvesznek helyettük az utcáról ugyanannyit 70% bérrel...”
 • 18. tams073 2012. február 17. 16:24
  „Jobbat mondok tavaly novemberben 94000ft támogatásos programban felvettem egy 50feletti alkalmazottat januárban rögtön 108000ft lett a bére, persze de a munkaügyi központ nem emeli meg a bérkompenzációt, de ha én nem emelem, elveszik a támogatást és vissza kell fizetnem az eddigit szóval az állam nem, kompenzál, de engem ellenőriz korrekt”
 • 17. vuk 2012. február 17. 16:23
  „Koszonjuk, Viktor. Berkompenzacio... Majd Viktorka megmondja a versenyszferanak, hogy mit tegyen, mi?
  Van meg lejjebb?”
 • 16. papika56 2012. február 17. 16:19
  „Aki nem keres 300 ezernél többet és nincs min. 3 gyereke ---MINDENKI kevesebbet kap !
  Szemét, multi cég 2011. évi nyeresége : 100 millió ft volt , de a dolgozókat mint rabszolgákat alkalmazza !
  Az unokám tavaly 150 e. keresett. ősszel már levették 120 e, jan. 98 ez, febr: 78 ezerre /hó a bérét !!!!
  napi 11 órát dolgozik, 8 év alatt 2 x volt szabadságon ! szombat-vasárnap is dolgoznak, csak a piros betűs napon szabad ! Tegnap mindenki felmondott ---kíváncsi leszek a végére.”
 • 15. skyzo50 2012. február 17. 16:11
  „13: Nem vagyok biztos benne, de lehet, hogy neki is jár valamilyen kompenzáció: http://www.szuloklapja.hu/baba/body/cikkek_new.php?valasztas=teljes_cikk&cikk_id=1029&tema_id=3&cikk_cime=Jovedelempotlo-tamogatas-2012---uj-jovedelempotlek-a-TGYAS-on,-GYED-en-lev%F5knek”
 • 14. IVY 2012. február 17. 15:47
  „Ismerettségi körömben, sehol nem kaptak....
  De nem hazudok, ha (véleményem szerint) sehol sem.
  Vagy tud esetleg vki ellenpéldát?
  Párom nettó 7ezerrel kevesebbet hoz haza és pont ennyivel emelte szó nélkül retekotp a törlesztő részletünket e hónapban.”
 • 13. tromi 2012. február 17. 15:07
  „Feleség: január 22-től már nem tgyáson, hanem gyeden van, neki már nem jár az adójóváírás és így a "kompenzáció" sem. Mert ez egy újonnan igényelt ellátás, amit jan 1-után igényelt. A gyerek 6 hónapos minusz 9000 ft. Ezért érdemes volt bejelentett munkahelyért kevesebb bérért dolgozni. Feketén kellett volna, többet tdtunk volna félre tenni...”
 • 12. redergabi 2012. február 17. 14:37
  „De bizony, hogy rosszabbul jártunk. Az Önkormányzat egyik nagyon nagy cégénél sem volt bérkompenzáció!”
 • 11. tams073 2012. február 17. 13:13
  „Üdv mindenkinek
  Amit elértek a pártok a nagy rendszerváltás óta, hogy sosem az igaz okokat látjuk, az igazi felelősöket hibáztatjuk.
  Először is nem értem miért mindenki a munkáltatorol válalkozoktol vár el minden terhet bérkompenzáció. Megfogalmazását hibásnak tatrom eleve hisz látni kell ez egy újabb adó amit kiróttak a dolgoz okra amit természetesen a munkaválalora terhelnek át mint anyagilag mint felelőségileg és mint az orbán(szándékosan írtam kisbetűvel tiszteletem jeléül)-nék tol megszoktuk vágnak egyet rajtunk másra terelik és aztán még ök. akarnak büntetni a bünbakon.Aki a bérkompenzációt az ingatlan adó emelést a baleset adót kötelező kamarai tagdíj és még sorolhatnám keresi lehet menni a Kossuth térre tüntetni tv székházat felgyújtani traktorral bénítani az utakat körbe fogni a korházakat.Igaz mit beszélek hát ez Csak adók, de nem egy böszme hazudozása. Emberek meddig tűrjük még ezt?”
 • 10. Vikawa 2012. február 17. 12:16
  „Nekem 18-ezerrel több idén mint tavaly?

  Mi a baj?”
 • 9. dott 2012. február 17. 11:44
  „"senki nem jár rosszabbul" AHA! Tanúsíthatom, hogy DE! S az is tökéletesen igaz hogy a mottó pedig : "el lehet menni sorba állnak a munkahelyért"

  Például a Rókusi körúton működő multinacionális cég bizony nem kompenzált egy kanyi fillért se!”
 • 8. kumisz 2012. február 17. 11:33
  „Nagy szarság az egész, papiron kaptam 100 Ft órabéremelést, a fizetésem 1000 Ft-tal kevesebb mint az előző!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint: 293 alatt az euró

Kissé erősödött a forint árfolyama az euróhoz képest csütörtök kora este a bankközi devizapiacon. Tovább olvasom