Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Betett az eső és a pocok a búzának

Csongrád megye - Már majdnem mindenütt befejezték az aratást a megyében. A búzatermés mennyisége átlagos, közel 4 tonna hektáronként, a minőség pedig alatta maradt a vártnak. Az esőzések és a pockok betettek a várakozásoknak.
– 15 hektárunk kint marad, mivel reménytelen a helyzet, nem tudunk rámenni a földekre a sár miatt – mondta Kurusa Tamás, a szőregi Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. termelésirányítója. – Nehéz aratáson vagyunk túl, az átlagunk hektáronként 4-5 tonna, a kenyérgabona minősége pedig gyengébb a szokásosnál.

Emelkedik a búza ára

Még mindig alacsony a kenyérgabona ára, de már elindult felfelé: az egy-két héttel ezelőtti 46 ezer 500 forint helyett már 53 ezer forintot is adnak egy tonnáért. A takarmánybúza tonnájáért 40 ezer forintot fizetnek.

Mi is megnéztük a határt tegnap Szőreg mellett, és láttuk, hatalmas összefüggő víztükör áll azokon a hektárokon, amelyeken már korábban sikerült befejezni a betakarítást. A szérű mellett a rózsások földjei találhatók, a legtöbbről éppen a közeli csatornába szivattyúzták a vizet. Bosszús, elkeseredett emberekkel találkoztunk. Hegedűs Lajos a két fiával, mezítláb gyalogolt át a mesterséges tavon, hogy eljusson a család rózsaföldjére. Azt mondta, szemzőgallyakért mennek, mivel a hétvégén már itt lenne az ideje a szemzésnek.

– Az esőzések miatt nagyon nehéz aratásunk volt, több lett a takarmánybúza, mint a kenyérnek való – összegezte az aratás tapasztalatait Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. – A termésbecslők és a termelők egyaránt csalódtak: 2 hónappal ezelőtt még mindenki magasabb átlagtermést várt.
Az akkor kedvező időjárás miatt ugyanis hamarabb beérett az őszi árpa, a kombájnok így már 10 nappal Péter-Pál előtt nekilódulhattak. Aztán jöttek az esők.

Bokáig kell gázolniuk a vízben a rózsatermesztőknek, ha el akarnak jutni a földjeikre.  Fotó: Karnok Csaba
Bokáig kell gázolniuk a vízben a rózsatermesztőknek, ha el akarnak jutni a földjeikre.
Fotó: Karnok Csaba

A kedvezőtlen időjárás és a rágcsálók okozta károk miatt búzából 3,9 tonna a megyei átlagtermés a 2013-as 4,7 tonnához képest. Nagy a szórás: ahol sok eső esett, például a Tiszához közel eső részeken, ott gyengébb a termés. A Homokhátság például a Szeged környéki területeken leesett csapadéknak csak a harmadát kapta. Ugyanakkor Szentesen egy hónappal ezelőtt majdhogynem aszályos helyzet alakult ki, míg Csongrádon jégeső esett. Idén rekordokról sem lehet beszámolni.

Megtudtuk, mindent nem lehet az esőre fogni, lapunkban is többször beszámoltunk a rágcsálók okozta károkról. A pockok azért szaporodhattak el ennyire, mert enyhe és viszonylag száraz volt a tavasz: ha akkor esik több csapadék, elpusztultak volna a kártevők. Makón, Szentesen és Vásárhelyen a termés felét a rágcsálók tették tönkre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgéppel trükközött

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi revizorai a legkülönfélébb trükkökkel találkoznak - tájékoztatott az adóhatóság. Tovább olvasom