Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bírságra számíthat a forgalomból kivont ásáványvizek gyártója

A Nébih kedden több tízezer liter ásványvizet vont ki a forgalomból a magas nitrition koncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte miatt.
A Nébih által a héten forgalomból kivont ásványvizek gyártója bírságra számíthat, amelyet a tétel nagysága és értéke alapján határoz meg a hatóság - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére.

A Nébih kedden több tízezer liter ásványvizet vont ki a forgalomból a magas nitrition koncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte miatt. Utóbbi - a jogszabály értelmében - egyáltalán nem fordulhat elő a palackozott ásványvizekben, míg a nitrition koncentráció nem haladhatja meg literenként a 0,1 milligrammot.

A hatóság közölte azt is, hogy bár az ásványvizek nem feleltek meg a jogszabályban foglaltaknak, a bennük talált szennyeződések nagy valószínűséggel nem okozhattak megbetegedést. Kiemelték, hogy a talált pseudomonas aeruginosa baktérium csak kivételes esetben betegít meg egészséges embert, a helytelen nitrit koncentrációhoz fűződő gyártási, technológiai hibát pedig még azelőtt megállapították, hogy komolyabb értéket elért volna.

A pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktériumcsoport (nemzetség), fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatóak. A baktériumcsoport meglehetősen sokoldalú, élőhelyéhez széles körben alkalmazkodik, és még desztillált vízben is képes szaporodni. A pseudomonas filmszerű bevonatot képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le, így fordulhat elő, hogy nem minden palackban, nem minden tételben található meg.

A nitrit környezetben történő természetes megjelenése a nitrogén körfolyamat következménye, de a nitrit általában nagyon alacsony koncentrációban van jelen. A szervezetbe ivóvízzel és élelmiszerrel kerül be.
A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot, előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály korlátozza. A magas nitrit koncentrációt elsődlegesen a vízforrásoknak biztosított, minden esetleges szennyezést megakadályozó védelemmel lehet megelőzni.

A Nébih kedden több tízezer liter, tizenkét különböző fajta ásványvizet vont ki a forgalomból. Az ásványvíz célellenőrzések a Lidl, az Aldi és a One Euro Store üzleteiben zajlottak, az üzletláncok, együttműködve a hatósággal, az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról vizsgálat során.

A Nébih honlapján megjelent információk szerint a vizsgált tizenkét fajta, 1,5 literes kiszerelésű ásványvízből nyolc esetben az Aquitas Zafír és egy esetben a szénsavmentes Mizse szállítmánnyal volt gond, mindkét márkát a Magyarvíz Kft. gyártja. A többi három problémás esetet a Pannon Aqua '95 Zrt. által gyártott Pannon Aqua és Saguaro Pannon Aqua termékek okozták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 új munkahelyet hozna Szegedre az NNG

Amerika után Szegeden terjeszkedik tovább az autónavigációban világelső NNG - ősszel nyíló fejlesztői központjába kétszáz új, főleg programozói állásra keres jelölteket. Tovább olvasom