Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Bizonytalan a munkahelyünk, félünk a jövőtől

Csongrád megye - Úgy félünk a hitelektől, mint a tűztől – ez derül ki egy nemrégiben elkészült banki elemzésből. A legfontosabb ok, amely visszatart bennünket, hogy tudjuk: bármikor elveszthetjük az állásunkat.
– 3 és fél millió hitelt vettem fel 2008-ban egy szegedi panellakásra, 11-et fizetek vissza. Ebből a pénzből azóta még kettőt vehettem volna – mondta Balázs. – Megtanultam, hogy soha többé nem fordulok kölcsönért senkihez, mert bármikor bármi megtörténhet. Csak hitelmentesen lehet teljes életet élni. Ha valakinek az a célja, hogy vegyen egy lakást, menjen el külföldre pár évre. Az ingatlanpiac úgyis áll, ugyanazt találja itthon, mint amikor elment.

Végtelenített árfolyamgát

A devizahiteleseknek még mindig csak az egyharmada választotta a rögzített árfolyam lehetőségét a legfrissebb információk szerint. Az Országgyűlés májusban szavazott arról, hogy a bejelentkezés május végi határidejét „végteleníti": 2017 közepéig bármikor be lehet jelentkezni a rendszerbe. Kiszámolták: az átlagos devizahiteles egy évben átlagosan 74 ezer forintot takarít meg, ennyit fizet ki helyette a bankja és az állam. Konkrét példa az árfolyamgátra: 8 millió forintos hitelnél, havi 76 ezer forintos részletnél a törlesztőt 57 ezerre viszi le a rendszer, a különbözet gyűjtőszámlán várakozik 2017-ig, de egy részét elengedik. Így 2017 után az induló 76 ezer forint helyett „csak" 5000-rel többet, 81 ezret kell majd törleszteni.

– Nem jött meg az emberek kedve ahhoz, hogy hitelt vegyenek fel – nyilatkozta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. – 12 százalék körüli a munkanélküliség, és még az állásban lévők is félnek, mert nem tudják, pár év múlva is lesz-e munkájuk. Nem mernek vállalni egy 5–10 évre szóló elkötelezettséget, nem kezdenek nagyobb vásárlásokba, építkezésbe, lakásfelújításba. A pályakezdő, 19–29 éves fiatalok mondanak leginkább nemet a hitelre. Felméréseink szerint a megkérdezettek 43 százaléka semmilyen körülmények között sem venne fel hitelt.

Visszafoghatják a hitelek iránti keresletet a devizahitelesek nehézségeiről szóló híradások is. A K&H-nál is a devizahitelesek ügyfélköréből kerül ki a nem fizetők, illetve a késedelmesen teljesítők többsége. – Fontosnak tartjuk – folytatta a vezető –, hogy tudatosítsuk ügyfeleinkkel, a bizonyos időre nehéz anyagi körülmények közé került adós folyamatosan működjön együtt a bankkal, és vegye igénybe a törlesztéskönnyítési lehetőségeket. A K&H-nál az utóbbi félévben csökkent a nem fizető hitelesek aránya. Az az ügyfél, akinek a jövedelmi helyzetében átmeneti vagy tartós romlás következik be, ne csak akkor keresse meg a bankját, ha már késedelme van, és ne várja meg a banki felszólítást sem. Ha időben kapcsolatba lép a bankkal, nem halmoz fel olyan mértékű tartozást, amelyet már nehéz kedvezően kezelni.
Megtudtuk: a leggyakrabban alkalmazott megoldás az, hogy bizonyos időszakra – például az álláskeresés idejére – alacsonyabb törlesztőrészletben állapodik meg a bank és az adós.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2013. június 06. 15:13
    „A nevezett bankot (at) meg nekem nem kell bemutatni. És az együtt működésre tett megjegyzést nem kommentálom.”
  • 1. deszkás 2013. június 06. 15:09
    „Biztosak lehetnek a bankárurak elbukták a hiteleket úgy 20-30 évre! Nem tudtak róla hogy el<moderálva>ták a kalapácsnyelet? Ha már kiharcolták -na melyik kormánynál is?- az utólagos egyoldalú szerződésmódosítást innentől a bankárokat illeti meg az a szó amit a hitelesekre mondanak! Adjanak kölcsönt az USÁ-nak.Ha mernek.(ja azok Kínától kapnak?) Hát igen miért is?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor fizet a NAV?

A május 21-éig beadott szja-bevallásunkban szereplő visszatérítendő adót annak beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki. Tovább olvasom