Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Bokros kiállt a cukorgyárak privatizációja mellett

Kiállt a magyar cukorgyárak privatizációja mellett, azt szükségesnek tartotta Bokros Lajos, az egykori Állami Vagyon Ügynökség (ÁVÜ) igazgatótanácsának (IT) tagja, volt pénzügyminiszter pénteken Budapesten a cukoripar magánosítását vizsgáló országgyűlési bizottság előtt.
A képviselők a cukorgyárak privatizációját, valamint Magyarország 2004-es EU csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot értékelő és annak itthoni következményeit feltáró vizsgáló bizottság ülésén tájékozódtak Bokros Lajosnak, a kérdéskörrel kapcsolatos véleményéről.

A volt pénzügyminiszter szerint a 90-es évek elején az ÁVÜ-nél egyetértés volt abban, hogy a cukorgyárak privatizációja fontos. Bokros Lajos még hozzátette: a magánosítás során nem a vételár maximalizálás volt az elsődleges szempont, hanem a jövedelemtermelő képesség fokozása. Egyben emlékeztetett arra is, hogy a cukorgyárak privatizációjának semmi köze sincs a gyárak bezárásához.

A volt pénzügy miniszter szerint a privatizációs folyamat során egyetértés volt abban: a magántulajdonon alapuló piacgazdaság létrehozása fontos. Emellett a magánosítás célja elsősorban nem a vállalatok eszközeinek értékesítése, hanem működésük további fenntartása volt a cél, azaz a meglévő tőkehiány pótlása.

Ezzel a tőkével pedig akkor - mintegy két évtizede - főként csak külföldiek rendelkeztek. Továbbá a privatizációs célok közétartozott az is, hogy a magánosított cégek élére erős hozzáértő vezetés kerüljön, amely továbbra is biztosítani tudja a piaci jelenlétet, valamint a technológiai fejlesztést is. Foglalkoztatási kényszert pedig azért nem kötöttek ki, mert a cégek gazdálkodásában hatékonyságjavulást szerettek volna elérni.

A volt pénzügyminiszter jelezte: az ÁVÜ igazgatótanácsának tagjakén a magánosításokat megszavazta. Bokros Lajos emlékeztetett: pénzügyminiszterkén - a 90-es évek közepén - a cukorgyárak privatizációjával nem foglalkozott.

Beszélt arról is, hogy a cukorgyárak megszűnéséhez a magánosításnak nincs köze, az az unióban lezajlott cukorreform következménye. Az uniós döntéshozók határoztak úgy néhány éve - amikor még a nádcukor beszerzése olcsó volt -, hogy csökkenteni kell a tagállamokban a cukorrépa-termelést. Ez a folyamatot pedig pénzügyileg is támogatták. Jelezte: utólag úgy látszik, ez nem volt okos döntés.

Képviselői kérdésekre válaszolva a volt pénzügyminiszter közölte: mivel a külföldiek rendelkeztek megfelelő tőkével, ezért a privatizáció során előnyt élveztek. Továbbá így az új tulajdonos 30 százalékos tulajdonrésszel is irányító pozícióba kerülhetett. A Magyar Cukor Rt. fel sem merült a kormány ülésén a - a 90-es évek közepén, mivel erre egyszerűen nem volt pénz. Akkor ugyanis azt a problémát kellet megoldani, hogy stabilizálják az ország gazdaságát a kedvezőtlen körülmények ellenére, visszaesés nélkül.

Olvasóink írták

 • 2. bambinaXX 2011. október 15. 10:06
  „moderálva>
  rengetegen megéltek belőle, sok mg.i termelő.. és hol tart ma a cukor ára!?!”
 • 1. papika56 2011. október 07. 16:23
  „Az összes cukorgyárat szarér-húgyért elkotyavetyélték ! A kormány tagjai kivételével --az egész lakosság tudta --ha idegen megveszi--nem működteti--ha nem bezárja és saját országából hoz ide cukrot.
  Megvenni --bezárni--saját magának piacot teremteni ! ezt még az óvodás is tudja !
  HOL VOLT a KORMÁNY ??? miért nem lépett ?? mivel viltak elfoglalva a nagy okosok ????
  Ma vsak 1 cukorgyár üzemel --az is osztrák tulajdonú ! ?????
  Privatizáció : a mostani milliárdosok akkor gazdagodtak meg !!
  PL: a Mal zrt. --ugye köztudott : 10 millió Ft ért vették meg--1 ház, v. 1 lakás áráért !! és több száz milliárdot ér !!!!
  v. az olaj cég : Emfesz : egy dollár -ért adták el !! és rá fél évre :16 milliárd dollárnak megfelelő kp. utaltak a Virgin-szigetekre !!!
  ELSZÁMOLTATÁS !!! Budai úrnak van még jó sok dolga !!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint péntek estére

Az eurót 296,20 forinton, a svájci frakot 238,20 forinton jegyezték péntek este. Tovább olvasom