Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Bónusz, 2010-től bemondásra

Bemondásra állapítják meg a bónuszt az első hónapokban a biztosítóváltásnál, ez alapján kell fizetni. Füllenteni nem érdemes, mert ha megjön a kgfb káresemény-igazolása a régi biztosítótól, lebukunk.

Aki biztosítót vált, az az igazolás megérkeztéig az általa megadott bónusz fokozat után fizetheti az első kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díjat, és aki halogatja a befizetést, az sem veszíti el a bónuszát – közölte az új rendszerrel kapcsolatban a biztositas.hu internetes brókercég.

A 2010 januárjától hatályos kgfb-törvény végrehajtási rendelete szerint a bónusz-málusz besorolási tábla változatlan marad, illetve 2011-től nem köbcenti, hanem teljesítmény alapján kell besorolni az autókat, motorkerékpárokat. Az új szabályozásnak a biztosítóváltást leginkább elősegítő eleme az, hogy az új biztosító az ügyfél nyilatkozata alapján állítja majd be a bónusz fokozatot és küldi ki az első csekket – áll a biztositas.hu közleményében.

Az új biztosítónak nem A00-ban (a drágább alapdíjon), hanem a kedvezőbb bónuszos díjon kell majd megküldenie az első csekket. Ez a besorolás csak a végleges igazolás megérkezéséig tart. Az autósok kártörténeti adatait (bónusz-málusz fokozatait) a biztosítók első körben egymástól kötelesek beszerezni, ez tovább csökkenti az autósok adminisztrációs terheit.

A biztosítas.hu tájékoztatása szerint megszűnik az a korábbi gyakorlat, miszerint a díjfizetés miatt törlésre kerülő szerződések esetében az autós elveszíti – az esetek többségében – több év alatt megszolgált bónusz fokozatát. (Például valaki új autót vásárol, és a régi biztosítását „elfelejti" felmondani.) Eddig sem volt méltányos, hogy több éves balesetmentes vezetése így elvesszen.

A jövőben a bónusz marad, de a kieső napok egy részére büntetést kell majd fizetni. Ez az úgynevezett „fedezetlenségi díj", amelynek mértéke várhatóan jelentős lesz és megpróbálja majd elrettenteni a díj nemfizetésétől az autósokat. A 2010. januárjától a türelmi idő is megnő: a nemfizetésre biztosított 30 napos türelmi idő ugyanis 60 lesz.

A türelmi idő növelésével párhuzamosan az év végi biztosítóváltáskor alkalmazott díjhalasztás is hatvan napra emelkedik, ami főleg a közúti ellenőrzések kapcsán jelent majd könnyebbséget, hiszen a rendőrség a korábbi február 1. helyett, csak március elejétől kérheti a díj befizetését igazoló dokumentumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A részmunkaidőt csak akkor vezetik be, ha muszáj

A kormány erőlteti, hogy azok, akik jövőre visszatérnek a gyesről a gyermek 3 éves kora előtt, részmunkaidőben is dolgozhassanak. Tovább olvasom